Sziasztok
Én szoktam mostanában LW-zgetni, csak ide már régen írtam....
Kb. másfél hete elég furcsán tapasztaltam, hogy délután 1-2 óra körül a nyái napsütésben a 234kHz Francia RTL szépen jött.... Nem is nagyon értettem a dolgot...
Picit inkább a rádiómhoz köthető a dolog, de a Sangeanom elég csúnyán viselkedik amúgy LW sávban
166 17x és 184kHz -eken valami fura dolgokat művel, mintha önmagát zavarná, tehát ezekben a sávokban elég nehezen megy a DX
Aztán mefigyeltem, hogy amikor rásütött a nap, és picit a hőmérséklete magasabb lehetett a rádiónak, akkor picit erőteljesen javult az LW sáv vételi jellemzője... Lehet, hogy pár celziuszfok az alkatrészek értékeiben optimális változást okozott?
Pl a 306 386kHz NDS adók is szépen vehetők voltak, amúgy eléggé erőlködni kell...
Tegnap este pedig a Hegyeshalom MÁV állomás mellett tesztelgettem azt, hogy a 153kHz Román és DLF miként viszonyulnak egymáshoz...
Hát a Romcsi jön elég szépen...
Ez azért furcsa, mert kb. 70km -el ÉNY -ra (Korneuburg - Wien mellett) már eléggé legyengül a RO és eléggé összefédel a DLF-el és 170km-el még nyugatabbra (Linz Hbf) már a DLF jön rendesen...
Ezt csak azért furcsáltam, mert Hegyeshalomban jóformán ugyanosan viszonyban van a DLF ésa román mint Kiskőrösön (ca 240km) - míg Linzben már ami kb. mégegyszer ennyi távolság oriási változások vannak...
Nekem ennyi az LW a közelmúltból...