Vitaindítónak szánom:
Ha már ekkora hálózatuk van és finoman szólva nem hallgatják agyon, gondolkodtam, hogy lehetne ebből a rádióból egy működőképesebbet csinálni úgy, hogy a katolikus értékrendet közben nem engedik el.
1) Arra jutottam, hogy egyrészt össze kéne kapcsolni a Szent Istvánnal, szerezni kéne pár frekit még (Szeged, Tatabánya, Békéscsaba stb.), hogy minden megyei jogú városban ott legyenek, illetve a sztrádákon szóljon, és a Rádió 1 és Hír FM mellett ezt is kvázi országosnak lehessen mondani. Ez már tényleg nem nagy erőfeszítés a korábbi építkezéshez képest.
2) Aztán a rádióból némi szerződésmódosítás után én egy alapvetően klasszikus zenei adót faragnék, éjjel-nappal ez adná a zenei bázist, amit prózai műsorok egészítenének ki egyházi-kulturális tematikában, sávos műsorszerkezetben. Reggel és este gyerekműsorokat, esti mesét adnék. Lenne irodalmi műsor is. Este talán jazz, hétvégén egyházzene, mise is. Félkor hírek. Nyilván sztereóvá kéne átkérni a frekiket.
3) A Magyar Katolikus Rádió név szerintem nem működőképes, de ha a rövidített, MKR nevet-brandet használnák mindenhol, on és off air egyaránt, ami alapvetően nem mond semmit és semleges, de mégis van egy alapja-előzménye (mint az RTL, Radio-Television Luxembourg), akkor megszűnhetne a fenti tematikával az üvegplafon a hallgatottság felett. Sose lesz egy vad-kereskedelmi rádió, de a katolikus szellemiségen belül maradva egy modernebb, hallgatottabb, jobban működő adó lehetne belőle, ami nemcsak a hívőket éri el, hanem többeket.
Az már off, halkan teszem hozzá, hogy ezzel a Bartók Rádiót teljesen át is lehetne pozicionálni-nevezni mondjuk egy oldies rádióvá és egyel több országos könnyűzenei adó lenne. Win-win.
Bónusz, a klasszikus zenét kedvelő, magaskultúrát igénylő réteg talán még örülne is, ha megszabadulna az MTVA-tól, az MTVA is, ha tőlük. A Katolikus Rádió korábbi hallgatóit meg szerintem meg lehetne tartani.