p0tyi írta: ↑2023.12.09. 23:49
Szerintem csak kötözködsz, de azért gyorsan válaszolok: igen, mini. Egyrészt azért, mert a többi közrádió hálózata, vagy nagyvárosokat lefedő kereskedelmi rádiók hálózata jóval nagyobb, másrészt azért, mert a Bușteni melletti 100 kilowattos adó ereje a gyakorlatban elveszik a hegybércek között - ezúttal sem az fmscan térképe mérvadó.
Én csak arra reagáltam,hogy az ország lakosságának közel harmadát lefedő hálózatra ne a "mini" jelzőt használjuk. Több olyan regionális kereskedelmi rádiós hálózat van Romániában,amelynek a lakosságszámban vett ellátása ennél kisebb,még ha területileg az adói jobban szét vannak szórva az országban.
p0tyi írta: ↑2023.12.09. 23:49
Idehaza pedig mint írtam, nem mini hálózatok kellenek, hanem új, országos, kereskedelmi rádió valamelyik közszolgálati helyén. A Petőfi átpozicionálása után elég nagy űr keletkezett, amit nem tudnak betölteni 100 wattos városi adók - de tényleg örvendetes lenne, ha lenne egy 4., hálózatosan, helyi frekvenciákat használó kereskedelmi szereplő is: mondjuk a Rock FM.
Többi ország közmédiája: igen, van pár ország, ahol van 4 FM-en, csakhogy jellemzően jóval több kereskedelmi rádió társaságában, és jellemzően jóval színesebb kínálattal, hallgatottabb csatornákkal. Itt pedig nagyon úgy tűnik, hogy a cél az, hogy NE hallgassák a közszolgálati rádiókat a Kossuthot kivéve... mert azzal max az állam járna jól.
Az előző hozzászólásban már leírtam a megyeszékhelyeken lévő szabad frekvenciákat,de ennél azért jóval több elérhető és koordinált frekvenciánk van vidéki,kisebb településeken is,amiből összerakható lenne egy hálózatos,közel országos rádió frekvenciakészlete. A 4 közrádió esetében szerintem teljesen esélytelen az,hogy lemondanának egész hálózatról,viszont a Kossuth és a Dankó tekintetében racionális lépés lehetne teljesen fölösleges helyi reléket átadni kereskedelmi vagy helyi közösségi rádiós célokra,bővítve a kínálatot. A nagyadóinkra új,nagyobb teljesítménnyel kiírható frekvencia már nincs,így szerintem mindenképp a kis helyi relék koordinálásával és a jelenlegi frekvenciakészlet jobb kihasználásával lehetne elérni a szélesebb rádiós kínálatot.