RADIOSITE Fórum

• Gold FM - Eger, Tatabánya

#21379  Szerző: Richmonde

GalaxyFM írta:a hangminőség javulásáról annyit, hogy a 0dBr MPX-et még a bartók se tartja... egy dinamikus, hangos, jól minőségű, hallgatható érték véleményem szerint a +4dBr, 6 fölött már szar Szar SZAR fokozatok vannak...
Az MPX teljesítmény növekedésével időátlagban javul a jel/zaj viszony, mert kevesebb a halk rész, és az is hangosabb, így ilyenkor nem vagy vagy kevésbé jelenik meg az FM zaj ergo azonos teljesítménnyel a hallgatható minőség határa kijjebb tolódik ergo nagyobb a lefedettség... ezért nyomja mindenki mint az állat.de ezt kellene értelmesen 4dB-ben meghatározni. A kérdés csak az, hogy a tisztelt hatóság mégis mibe akar kapaszkodni majd amikor a rádiósok hada támadni kezd, mert amikor a nullára gyúrtak, akkor ott volt mögöttük a 412.9, lehetett lengetni, hogy le van írva. a 4 sehol nincs leírva. a hatóságnak pedig tudtommal semmilyen szabályakotó jogköre nincs, így nem nagyon mondhatja azt hogy 4. ergo sztem hagyni kellene a picsába az egész kérdést. (előjöttek azzal hogy nagyobb MPX esetén időben nagyobb a szomszédos csatornában megjelenő zavarás de ezt hagyjuk szerintem, nem érdemes róla vitatkozni, nem ez a döntő érv. sokkal inkább az, hogy valaki szeretne eladni annyi processzort, hogy abból még az unokája is házat vehessen...)
EGYET ÉRTEK :yes:
 #21377  Szerző: Galaxy

a hangminőség javulásáról annyit, hogy a 0dBr MPX-et még a bartók se tartja... egy dinamikus, hangos, jól minőségű, hallgatható érték véleményem szerint a +4dBr, 6 fölött már szar Szar SZAR fokozatok vannak...
Az MPX teljesítmény növekedésével időátlagban javul a jel/zaj viszony, mert kevesebb a halk rész, és az is hangosabb, így ilyenkor nem vagy vagy kevésbé jelenik meg az FM zaj ergo azonos teljesítménnyel a hallgatható minőség határa kijjebb tolódik ergo nagyobb a lefedettség... ezért nyomja mindenki mint az állat.de ezt kellene értelmesen 4dB-ben meghatározni. A kérdés csak az, hogy a tisztelt hatóság mégis mibe akar kapaszkodni majd amikor a rádiósok hada támadni kezd, mert amikor a nullára gyúrtak, akkor ott volt mögöttük a 412.9, lehetett lengetni, hogy le van írva. a 4 sehol nincs leírva. a hatóságnak pedig tudtommal semmilyen szabályakotó jogköre nincs, így nem nagyon mondhatja azt hogy 4. ergo sztem hagyni kellene a picsába az egész kérdést. (előjöttek azzal hogy nagyobb MPX esetén időben nagyobb a szomszédos csatornában megjelenő zavarás de ezt hagyjuk szerintem, nem érdemes róla vitatkozni, nem ez a döntő érv. sokkal inkább az, hogy valaki szeretne eladni annyi processzort, hogy abból még az unokája is házat vehessen...)
 #21375  Szerző: Galaxy

Richmonde írta:A lényeg, hogy lassan mindenben sereghajtók leszünk de az ajánlásokat elsőként kell betartanunk, mert mi ezekben "bezzegország" szeretnénk lenni. Elképesztő, hogy a magyar mennyire a magyar ellensége tud lenni. Mindenki magasról beleszarik az ITU-ba, de mi nem. Vannak elég durva pletykák MPX ügyben. Állítólag egy NHH közeli cég gyárt olyan vasat, ami fogja a löketet és a kis rádiókra rá lehet sózni ezeket, akik mondjuk pl. Orban 2200-est használnak, mondván, hogy nem kell új procira milliókat költeni. Pedig sokan vannak akik ezzel, vagy hasonló cuccal nyomják. Ez csak pletyka, de ha a fele igaz, már gázos a szITU. De nem mondtam semmit :sealed:
Ezt én se értem amúgy hogy miért kell megint szopóágra kerülni emiatt a baromság miatt. de hát tudjátok ide jó az albínó villamos, és a 4es metró meg az autópálya is 100szoros pénzből 10szeres idő alatt épül... vártok még itt értelmes döntéseket?
NHH közeli cég? meg mi az hogy, fogja a löketet? ha még jobban limitálsz akkor még több lesz az MPX teljesítmény. a processzorban kellene hogy legyen egy tisztességes MPX limiter, vagy úgy lehet megoldani a kérdést, hogy lejjebb tekered a löketet, és akkor halkabb lesz, de marad az egyenletes hangzás, és így csökken az MPX. Az orban 2200 egy marha jó kis processzor, használtam elég sokat, és én se költenék milliókat egy másikra. hogy a francba kötelezhetik olyan dolgok beállítására a rádiókat, amit egyébként halkan megsúgom, hogy 2millliós processzorral se tudnak elérni... méréseink szerint ha belövöd a prociban az mpx limitert 3dB-re, akkor az úgy 1 és 5 között fog mászkálni valahol a valóságban... így azért elég nehéz nullán tartani. én meg azt tartom egyébként hogy a levegőből mért löket meg mpx nem szolgálhat alapul semmihez, hatósági joghatással járó mérést levegőből nem lehet... ahhoz meg hogy teszt kimenetről mérhessenek be kell jönniük. akkor meg be lehet tenni valami lájtos instrumentális zenét, aminek marha nagy a dinamikatartománya, és beleiktatni a számok közötti szünetet, így a mérés időtartama alatt alacsony az mpx, amikor elmennek akkor pedig valami okból ismét nagyobb... ki érti ezt... :lol:
 #21372  Szerző: Richmonde

mg írta:tisztázzunk valamit, a löket az kHz, az MPX teljesítmény dB

előbbi gyakorlatban növeli a hangosságot, miközben a szomszédos csatornákon zavart okoz, a vevőben meg egy határon túl torzítást.

az MPX meg azt méri, hogy egy adott időintervallumon belül milyen arányban éri el a maximális löketértéket. ez a hangosságérzetben nyújt többet, fizikailag nem hangosabb.

az előbbinek a betartattatása nem kérdés, miért szükséges, az utóbbi egységes csökkentése meg szerény véleményem szerint a hangminőség javulása miatt fontos, mert a legtöbb adó okádék, ahogy szól az agyonkompresszálás miatt. de jó hangos, hogy vakuljon a paraszt. :)
Ez mind világos, csak ha az MPX értéket mondjuk 4 db-ben szabnák meg az még ésszerű lenne. (ezért is volt lázadás rendesen) Így viszont, hogy perpill. 3 db majd jövőre 0 db a cél, jelentősen veszítenek a rádiók a besugárzott területeikből. Ez azt jelenti, hogy a peremkerületekben a hangerő csökkenés mellett a folyton jelenlévő "FM zaj" hallhatóbb lesz, így kevésbé élvezhető. Ez hallgatóvesztést okoz, hiszen ki hallgat szívesen pattogó és sistergő adást? A 75 KHz-es löket pedig szent és sérthetetlen! :yeah:
 #21370  Szerző: mg

tisztázzunk valamit, a löket az kHz, az MPX teljesítmény dB

előbbi gyakorlatban növeli a hangosságot, miközben a szomszédos csatornákon zavart okoz, a vevőben meg egy határon túl torzítást.

az MPX meg azt méri, hogy egy adott időintervallumon belül milyen arányban éri el a maximális löketértéket. ez a hangosságérzetben nyújt többet, fizikailag nem hangosabb.

az előbbinek a betartattatása nem kérdés, miért szükséges, az utóbbi egységes csökkentése meg szerény véleményem szerint a hangminőség javulása miatt fontos, mert a legtöbb adó okádék, ahogy szól az agyonkompresszálás miatt. de jó hangos, hogy vakuljon a paraszt. :)
 #21366  Szerző: Richmonde

A lényeg, hogy lassan mindenben sereghajtók leszünk de az ajánlásokat elsőként kell betartanunk, mert mi ezekben "bezzegország" szeretnénk lenni. Elképesztő, hogy a magyar mennyire a magyar ellensége tud lenni. Mindenki magasról beleszarik az ITU-ba, de mi nem. Vannak elég durva pletykák MPX ügyben. Állítólag egy NHH közeli cég gyárt olyan vasat, ami fogja a löketet és a kis rádiókra rá lehet sózni ezeket, akik mondjuk pl. Orban 2200-est használnak, mondván, hogy nem kell új procira milliókat költeni. Pedig sokan vannak akik ezzel, vagy hasonló cuccal nyomják. Ez csak pletyka, de ha a fele igaz, már gázos a szITU. De nem mondtam semmit :sealed:
 #21364  Szerző: Galaxy

Richmonde írta:Löketmérés volt. Már 3db-t kell tartanunk. Nem elég a 4db, ami haladéknak számított pár hónapig. Mi (Rádió Eger) szerencsére 3db-re toltuk le pár hónapja, így megúsztuk a többiekről (R1, Gold) nincs infóm, ők hangosak továbbra is. A HEROE körlevélben jelezte, hogy az NHH piacfelügyeleti eljárást kezdeményez mindenki ellen aki nem tartja a 3db-t. Puff neki. Egerben a szlovák adók 6-8 db-vel dobbantanak át. Hol van az Unio ilyenkor??? :gülü:
szlovákok egerben... emlékezz genfre... mi nagyon szopóágon vagyunk a nemzetközi koordinációs kérdésekben analóg FM téren... a 6-8dBr-re meg annyit, hogy a szlovákok olyan szinten beleszarnak az egészbe, hogy az ITU tanácskozásokra se szoktak elmenni. elvannak és leszarnak mindent...
 #21363  Szerző: Galaxy

LuciFerko írta:ez csak ajánlás az ITU részéről tudtommal. Azt az országuk maguk döntik el, hogy elkalmazzák-e.
én azt nem jelenteném ki hogy ez csak ajánlás... mert akkor ennyi erővel az egész ITU csak egy baromi nagy ajánlás. amit te úgy látsz hogy recommendations, azt halál nyugodtan kezelheted kvázi szabványként, mely minden ITU tagra nézve elsődlegesen irányadó.
Az ITU-R BS 412.x-ben az idők kezdete óta benne van a 0dBr-es MPX, és ez napjainkig (412.9) megtalálható a szabványban.
Az más kérdés, hogy eddig túlzottan nem vették figyelembe sehol sem az MPX kérdést, de hogy az NHH jelenlegi törekvésének mi lesz majd a vége azt nem lehet tudni. kicsit belelátok ebbe a kérdésbe amióta kirobbant ez az agymenés, és annyit elárulok, hogy iszonyat nagy káosz van...
 #21344  Szerző: LuciFerko

ez csak ajánlás az ITU részéről tudtommal. Azt az országuk maguk döntik el, hogy elkalmazzák-e.
 #21341  Szerző: Richmonde

Löketmérés volt. Már 3db-t kell tartanunk. Nem elég a 4db, ami haladéknak számított pár hónapig. Mi (Rádió Eger) szerencsére 3db-re toltuk le pár hónapja, így megúsztuk a többiekről (R1, Gold) nincs infóm, ők hangosak továbbra is. A HEROE körlevélben jelezte, hogy az NHH piacfelügyeleti eljárást kezdeményez mindenki ellen aki nem tartja a 3db-t. Puff neki. Egerben a szlovák adók 6-8 db-vel dobbantanak át. Hol van az Unio ilyenkor??? :gülü:
  • 1
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 222