Zoey!
Kicsit rosszul látod az adatokat. A kisközök általában pályázati pénzekből működnek, ehhez jön még hozzá a reklám - ha van. A pályázatokból viszont több pénzt szerez egy ügyes kisköz, mint egy kereskedelmi. Nem azért nem fizetnek a kisközöknél mert nincs miből (ugyanis van), hanem azért mert általában a tulaj teszi félre ezt, hiszen úgysem hallgatják sokan a rádiót, majdnem mindegy ki vezet műsort, ha már egy kicsit is tud beszélni, akkor dolgozhat ingyen, ha nem tetszik neki, úgyis találnak helyette mást. Persze vannak olyan kisközök is , akik szinvonalasan működnek, ezek általában lemaradtak a kereskedelmis pályázatról vagy ezután akarnak pályázni.
Nem értem azt, hogy "egy órában egyszer szólal meg,meg kitesz magáért".
Ha kereskedelmi rádióról beszélünk, akkor megszabott, hogy mennyit kell (lehet) beszélni ,tehát itt nincs annyira, hogy kitesz magáért vagy sem. Általában megszabott műsorelemek vannak, max. beszélhető idővel.
Ha meg kisközről, akkor meg ott vannak műsorok és ott általában úgy is van meghatározva a fizetés.Egyénenként.
A másik dolog pedig, hogy egy műsorvezető , hírszerkesztő, ugyanúgy magának vág, szerkeszt. Plusz pénzt jelenthet ha mondjuk hétvégén elküldenek sajtótájékoztatóra, de már ez is nagyon ritka, hiszen a különböző ügynökségek (független) foglalkoznak ilyenekkel is. Vagy megcsinálja a hirszerkesztő telefonon. nálunk pl 1000 ft /óra volt számlára!!! és ha jól tudom még most is annyi, de én már elhagytam a fedélzetet. Mi reggeli ébresztő műsort csináltunk párosan (nem utánoztunk semmit, ha valakit érdekel elmondom az indulás történetét) hoztuk a hallgatóságot rendesen emelkedett a reklámok száma és mégsem kaptunk többet.
Országos rádiónál én nem tartom túlzásnak az akár 1M Ft-ot , hiszen a rádió abból a műsorvezetőből él adott esetben és azért mert őt hallgatják azért jön a reklámozó (persze közvetett módon... ) . Hidd el nagyon sok munka van abban, hogy egy rádiós felkerülhessen magasabb szintre (eltekintve attól ,hogy kinek a kije) és ami még fontosabb, hogy a minőséget tartani is tudja, még akkor is ha esetleg egy órában 2 percet beszél csak....