RADIOSITE Fórum

• DAB+

#47423  Szerző: Pasa

lali87 írta:Ahhogy a videót leváltotta a DVD úgy le tudja váltani az FM sugárzást a DAB+ szépen lassan 4-5 év alatt minden megrázkódtatás nélkül...
Nem jó a példa, mert a DVD komoly minőségi előnyt hozott a VHS-hez képest, és kényelmesebb is (nem kell tekerni, elég léptetni, és a lemez kisebb helyen elfér). Ilyen előnyöket a DAB nem nyújt az FM-hez képest. Hangminősége nem jobb, plusz szolgáltatásainak meg nincs túl sok értelme...
 #47394  Szerző: drkotasz

Egyet nem tud a DAB: hogy a rádiók az egy szál műsorukat multiplexelés nélkül, a tetőre felrakott antennával, saját adóval sugározzák. Ez viszont baj, mert nem biztos, hogy mindenki megteheti, hogy sávszélességet béreljen, és modulációs vonalat tartson fenn az adóig. A DRM-mel az antennaméret és az adóteljesítmény igénye a probléma, mert középhullámon vagy rövidhullámon működik. Van még a DRM+, ami kb. 40 és 180 MHz közt működik, ez ideális ebből a szempontból, viszont mivel megintcsak benne van a multiplexelés lehetősége, a sávszélességet 96 kHz-ben rögzítették a szabványban, amivel megint adtunk a szarnak egy pofont (vagy nem tudom, jól tudom-e, hogy az analóg FM adás sávszélessége 150 kHz, ahhoz képest a 96 nem egy jelentős csökkenés).
Ha az FM sávot (meg mondjuk a VHF I tévésávot) olyan digitális technológiával hasznosítanák, ami lehetővé teszi, hogy jelentősen kisebb sávszélességgel egyetlen adás legyen sugározható egy adóról, az megoldást jelentene a közösségi és kisebb helyi rádióknak, akik nem tudják megfizetni, hogy külső szolgáltató végezze a műsorszórásukat. DAB-ra meg mehetnének az országos adók, meg akik meg tudják fizetni.
 #47393  Szerző: Mauro

NHH-nak kéne seggbe billentenie az AH-t hogy ne tököljön annyit.
 #47390  Szerző: lali87

Az AAC technológia ha jól tévedek a Dolby Inc. tulajdona....oda kell egy kis lé....de más is használja a Dolby szabványait egy készülékre lebontva pár forint. Maga a tecnológia egy antennával egybekötött MP4 lejátszó ilyet 5000FT-ért lehet kapni :-) Ha az AH nem tököl tovább ugyan úgy elterjedhet mint a DVB-T és nem lesz vészes az ára sem.

Ez egy teljesen új technólógia mindent ki kell cseréni......IGEN
De a DVD is elterjedt...pedig senkinek nem volt hozzá semmije 10 éve, most nincs olyan ember az országban akinek ne lenne (költői túlzás)
Ahhogy a videót leváltotta a DVD úgy le tudja váltani az FM sugárzást a DAB+ szépen lassan 4-5 év alatt minden megrázkódtatás nélkül...
Csak ki kellene tűzni egy dátumot pl:2018 hogy onnantól nem lesz FM és szépen lassan szoktatni a népet hozzá....
 #47280  Szerző: drkotasz

Hiszed :) Abból még nem lesz készülék, hogy ki van találva a működési elve, annak van vevőegysége, egyéb alkatrészei, burkolata, szoftvere, ésatöbbi. Az nem magától terem. A gyártósor se két fillér, a helyet is foglalja, az emberek sem ingyen dolgoznak rajta. Lehet, hogy még az AAC technológia kereskedelmi célú felhasználásáért is fizetni kell a gyártónak.
 #47277  Szerző: csokie

Fejlesztési költséget nem értem csak. Ki lett találva kb 10 évvel ezelőtt, ha egyszer jól ki lett találva valami, akkor azt nem kell módosítani. Meg különben is pl a Sony-t vagy az Onkyo-t nem vágja agyon hogy az egyik szalagján megy a DAB+ készülékek gyártása. Nem oszt, nem szoroz.
 #47207  Szerző: drkotasz

csokie írta:Meg kb mi kerül azokba a DAB+ vevőkbe olyan sokba? Nyomtatott áramkör, OLED kijelző meg a készülékház nem hiszem hogy olyan rohadt drága lenne előállítani. Gondolom üzletpolitika...
Fejlesztési költség? Gyártósor kapacitásának foglalása? Ha lesz rá kereslet, nyilván lemegy az ára.
 #47172  Szerző: csokie

Nem is beszélve arról, hogyha nem fejlesztik a hálózatot, akkor akik vidéken élnek, megb*szhatják a vevőjüket kb. Meg Neo, Class, Rádió 1, Roxy, Sztár FM nagyon nagy húzóerő lenne szerintem, akkor lenne mi motiválja az embereket.
Meg kb mi kerül azokba a DAB+ vevőkbe olyan sokba? Nyomtatott áramkör, OLED kijelző meg a készülékház nem hiszem hogy olyan rohadt drága lenne előállítani. Gondolom üzletpolitika...
 #47142  Szerző: Pasa

drkotasz írta:Valahogy csak lett a '80-as években is nyugati normás rádió a Danubiushoz, aztán a '90-es években a Petőfihez, meg lecserélődtek az 5.5 MHz-et és PAL rendszert nem tudó tévék is, belenyugodtunk abba is, hogy a 2000-ben összerakott atomerőmű PC ma már egy sima webböngészéstől kifekszik, szerintem ezt a váltást is túl fogjuk élni...
Sajnos most rosszabb ezeknél a helyzet. A keleti és nyugati normás rádiók közt nem volt árkülönbség, mivel műszakilag teljesen megegyeztek, csak esetleg beszerezni volt nehezebb a CCIR normásat (bár a Videoton és az Orion is csak kétnormásat gyártott). A hazai kereskedelemben a 80-as években már nemigen volt kapható olyan tévé, ami nem tudta az 5,5 MHz-es hangvivőt. Ugyancsak ekkor minden hazai színes készülék tudta a PAL rendszert is. A DAB-nak viszont köze nincs az FM-hez, tehát teljesen új konstrukciójú és így drágább vevőre van hozzá szükség. Mivel egyszerű hallgatónak nem ad akkora előnyt, így nem is motivált abban, hogy jól működő FM vevőjét sok pénzért lecserélje.
 #47137  Szerző: Mauro

drkotasz írta:Jó, én pl. a két szemem közti 5 dioptria különbségből adódóan nem tudom élvezni a 3D-t, de attól még tőlem lehet :)
Próbáltad már? Mert én se láttam semmit. Azt hallottam hogy az agy nem tudja össze rakni képet amit szemüveg és szemen keresztül az agy látó központjába jut. Elvileg nem szemen múlik. Bár ki tudja.
  • 1
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 72