RADIOSITE Fórum

• AM-DX

#57520  Szerző: Sokol404

VR5000 írta:
Sokol404 írta: A kaputelefon 435-450 MHz-en működik. Mi köze a középhullámú siófoki toronynak ahhoz?
:mellow:
Pedig szól... :o
A régi, vezetékes analóg kaputelefonon biztosan. Térerő bőven, valahol egy egyenirányító is van az erősítőben, tekercs meg a fülhallgatóban.
Összejön.
Saját tapasztalat. :yes:
Tisztelt VR5000!

Akkor nincs vita, mert ha vezetékes az a bizonyos kaputelefon (ahogy írtad), akkor ezt én teljes mértékben elhiszem, :yes: így már én sem csodálkozom rajta.

Aki hallott már ilyet, írja meg légyszi, mennyire hangos? 8-)

(Mert én ma a digitv netes telefonján halkan hallottam valakiknek a beszélgetését.) Itt meg becsöngetsz, aztán azt a választ kapod, hogy "Magyar Katolikus Rádió Budapest, Délibáb utca 17." -a végén még azt hiszed, rossz helyre mentél. ;)
 #57518  Szerző: Sokol404

Nemrég egy pár szót említettem a közelemben lévő, egyetlen, nappal is fogható, a legszebben szóló AM-adóról, a temesvári 630 kHz-ről. A Kossuth topicjába felmásoltam egy vágatlan, változatlan 29,5 ;) perces hanganyagot róla, a végén pedig fél percben (összehasonlításképp) a Kossuth "szól". :roll:

De úgy gondoltam, ebből az anyagból többet is ki lehetne hozni, annyira jó a modulációja, ezért a 23020 Hz-ről -az enyhe sistergést megakadályozandó- a sávszélt lenyestem 15000 Hz-re, valamint a felvételen 4 helyen kerek 20%-os sztereó-szélesítést alkalmaztam, kiegészítve ugyanennyiszer az Ofszet-fázis megváltoztatásával.
Direkt a zeneszámok és a szöveg elején meghagytam egy pár másodpercre az eredeti mono hangzást, hogy össze lehessen hasonlítani, hogyan változik meg a hang. Lényegében egy igencsak jó :blush: álsztereó lett belőle, ami -mint múltkor- megtévesztett itt mindnyájatokat, hogy ezt egy AM-Stereo tunerrel vettem fel. :D

Ezek az "alkalmak" a következő perceknél vannak:
5:58; 20:27; 23:07; 30:15

http://www25.zippyshare.com/v/60555421/file.html
 #57515  Szerző: donder

Sokol404 írta:
Snake írta:Nah végre 1 jó hír, legalább siófoknál nemfog a kaputelefonból szólni, és nem tapossa le az M7esen a Rise-t!
A kaputelefon 435-450 MHz-en működik. Mi köze a középhullámú siófoki toronynak ahhoz?
Szerintem nálad PMR-esek zavarhatják. :mellow:
max a 70 centi zavarhatja, de az is akkor (jó kábelezés mellett) ha min 10-15 max 20 méterre áll az adó a kaputelefontól...
Esetleg a 135 kW bolondíthatta meg a telefont szerintem... Cáfoljatok meg...

VR5000: Van videófelvétel a kaputelefonról? Ha van szivesen megnézném...
 #57513  Szerző: pébégáz

Hát igen, AM adás vételéhez nem feltétlenül szükséges rádió, ha az adó közelében lakik valaki. Nekem régen az Unitra magnómon jött be a Calypso, ha a nyáklapján megérintettem az egyik forrasztási pontot :)
A Mechanikai Művek gyártmányú fali telefonunkban szintén lehetett rádiót hallgatni, ha jól emlékszem, a Kossuth szólt benne: )
 #57511  Szerző: VR5000

Sokol404 írta: A kaputelefon 435-450 MHz-en működik. Mi köze a középhullámú siófoki toronynak ahhoz?
:mellow:
Pedig szól... :o
A régi, vezetékes analóg kaputelefonon biztosan. Térerő bőven, valahol egy egyenirányító is van az erősítőben, tekercs meg a fülhallgatóban.
Összejön.
Saját tapasztalat. :yes:
 #57507  Szerző: Snake

Nálam nem zavarja mert nem lakok Siófokon(sajnos) viszont a tvbe is volt erről hír annak idején.
Hiszitek vagy sem, nálam a katolikus közelében elgyengül a rise, nyilván nem nagy területről van szó, csak poénból írtam.
 #57499  Szerző: Sokol404

Snake írta:Nah végre 1 jó hír, legalább siófoknál nemfog a kaputelefonból szólni, és nem tapossa le az M7esen a Rise-t!
A kaputelefon 435-450 MHz-en működik. Mi köze a középhullámú siófoki toronynak ahhoz?
Szerintem nálad PMR-esek zavarhatják. :mellow:
 #57498  Szerző: Sokol404

VR5000 írta:
csokie írta:Hát most DX-elek először AM sávban, és azt kell mondjam hogy most szinte nincs olyan hely ahol ne lenne valami.
Az alábbi frekvenciákat érdemes figyelni, ugyanis ezek kizárólag kisteljesítményű (<10 kW) helyi adók számára vannak kiosztva: 1485; 1584; 1602 kHz. :stare:
1485-öt én is fogom (de csak terjedés előtt, és tiszta időben), az Mohácsról ad. Vki más esetleg?
 #57468  Szerző: donder

:shock: :shock: :shock: Ez most hogy??? A kaputelefont még csak csak el tudom képzelni, hogy véletlenszerűen azon a frekencián van (ha vezeéknélküli)) de hogy elnyomná a Rise FM-et (FM-EN!!!!!) ^^
 #57465  Szerző: Pasa

Snake írta:nem tapossa le az M7esen a Rise-t!
Ezt nem értem, Rise = FM, MKR = AM. :S
  • 1
  • 306
  • 307
  • 308
  • 309
  • 310
  • 402