RADIOSITE Fórum

• ITU-R BS.412

#57994  Szerző: Sokol404

Zenefalo, LuciFerko, GalaxyFM:

köszönöm a válaszaitokat, és a programot is! ;)

GalaxyFM: légy szíves, ha van kedved, oszd meg velünk! :yes:
 #57857  Szerző: Galaxy

Sokol404 írta:Akkor nekem is le kellene töltenem egy ilyen processzálóprogit, oszt' hadd szóljon, ami a csövön kifér! :P (Ilyen stúdióprogramok persze ingyen nincsenek fönn a neten. :| )

Amúgy ami pl. a középhullámú Kossuth-ra és az MKR-re (főleg utóbbira) vonatkozik, annak is köze van a processzáláshoz? Mert amikor beszélgetős műsor van, akkor szinte suttognak, jól fel kell hangosítanom a rádiót, ez így mondhatnánk, rendben is van. De: amikor pl. a műsor közepét megszakítják egy kis zenével, akkor meg süvít az egész, és őrült hangossá válik.

Szóval csak annyi a lényeg, h. amikor középhullámú magyar adót hallgatok, akkor a nem beszédhangoknál irgalmatlanul hangossá válik az adás.
Fontos megemlíteni hogy a BS.412 az analóg FM hangra vonatkozik (az ajánlás angol címe: PLANNING STANDARDS FOR FM SOUND BROADCASTING AT VHF), így az AM-et ne keverjük ide. Többek között az AM jelek processzálása anyagi kérdés is. Az AM-nél hasonló processzálással az átlag hangosság megnövelése a kimenő teljesítmény a hangossággal arányos mértékű megnövekedésével jár, ami valljuk be hogy 3-4dB hangosságtöbblet érdekében egy 100-200kW-os vagy 1-2MW-os adónál hihetetlenül gazdaságtalan és idióta lépés lenne...

FM-es mérések MPX power növelése vs BS.412 körben tudnék mit mesélni, és megvan a véleményem az egészről, de olyan hihetetlen fáradt vagyok, hogy ez nem a mai nap meséje lesz, de meg fogom osztani veletek...
 #57842  Szerző: LuciFerko

zenefalo írta:
Sokol404 írta:Akkor nekem is le kellene töltenem egy ilyen processzálóprogit, oszt' hadd szóljon, ami a csövön kifér! :P (Ilyen stúdióprogramok persze ingyen nincsenek fönn a neten. :| )

Amúgy ami pl. a középhullámú Kossuth-ra és az MKR-re (főleg utóbbira) vonatkozik, annak is köze van a processzáláshoz? Mert amikor beszélgetős műsor van, akkor szinte suttognak, jól fel kell hangosítanom a rádiót, ez így mondhatnánk, rendben is van. De: amikor pl. a műsor közepét megszakítják egy kis zenével, akkor meg süvít az egész, és őrült hangossá válik.

Szóval csak annyi a lényeg, h. amikor középhullámú magyar adót hallgatok, akkor a nem beszédhangoknál irgalmatlanul hangossá válik az adás.
Én tudok egyet,a Winampnak van egy plug-in-ja,Sound solution v1.1,teljesen ingyenes! A winamp weboldalán megtalálható. El lehet vele szórakázni :hehe:
2.0 is van már free, csak nem lett publikával de kis szerencsével rá lehet találni.
 #57841  Szerző: zenefalo

Én tudok egyet,a Winampnak van egy plug-in-ja,Sound solution v1.1,teljesen ingyenes! A winamp weboldalán megtalálható. El lehet vele szórakázni :hehe:
 #57735  Szerző: Sokol404

Akkor nekem is le kellene töltenem egy ilyen processzálóprogit, oszt' hadd szóljon, ami a csövön kifér! :P (Ilyen stúdióprogramok persze ingyen nincsenek fönn a neten. :| )

#57527  Szerző: Pasa

A processzálás miatt hallod hangosabbnak a kereskedelmieket.
 #57525  Szerző: Sokol404

Hát nem tom', melyik lenne a jó, csak nehogy a law túloldalára essünk!

A mai kereskedelmi rádiók elég hangosak -ez szerintem kellemetlen, hogy mindegyik ordít-, de amiket én pl. halkabbnak szoktam hallani,
FM 88.2 Rádió Majsa, vagy 96.2 Radio Index,
azok pedig így olyan amatőröknek hangzanak, mivel annyira motyogós halkan szólnak, sőt előbbinél még a jel/zaj arány is rosszabb épp emiatt.

Összehasonlításképp: egy jól bevált üres frekvencián használom az FM-transzmitteremet, és ahhoz, hogy a kereskedelmi rádiók (beleértve a Petőfit is) hangerejét utolérjem, a laptopot 80%-ra kell felhangosítanom, ha meg máshonnan működtetem, akkor is majdnem 100%-ra kell felerősítenem az audio-kimenetet. Ez őrült sok!!! :shock:
 #44705  Szerző: LuciFerko

csattila írta:Ha nem törlik el, előbb vagy utóbb a kereskedelmi rádiók is megjárják ezzel a szabvánnyal.
amúgy ha jól tudom, az osztrákoknál már régóta van, és ők 3 dBr-en tartják. Legalábbis az országosok. Emlékszem régen (10 éve kb) hogy bömbölt az Ö3 is pl, és olyan 2004 óta elég halk.
 #44698  Szerző: csattila

Ha nem törlik el, előbb vagy utóbb a kereskedelmi rádiók is megjárják ezzel a szabvánnyal.
 #44670  Szerző: drkotasz

Annyira nem hiszem, hogy a kormányon meg politikán múlna, hogy mennyire tartja magát, vagy éppen nem a hírközlési hatóság a nemzetközi egyezményekhez, inkább azon, hogy akit kineveznek az élére, szigorúan akarja-e venni... szerintem a minisztereknek, államtitkároknak meg képviselőknek magyarázhatod, mi az a löket meg mpx...