Igaz, hogy valamilyen szinten off, de ha sokan mások megtették, én is leírom a karácsonyi dömpinggel kapcsolatos véleményem...
Lehet sokakat ismétlek, de szerintem is korai ilyenkor már karácsonyi zenéket játszani. Azt sem szeretem persze, hogy már november elejétől árulják a csokimikulásokat, meg hogy november közepén karácsonyi világításokat tesznek fel az üzletekbe. Az utcákra a nagyobb városokban ezekben a napokban kerülnek ki a díszkivilágítások, ezzel is várnék 1-2 hetet, de ez zavar a legkevésbé.
A zenék viszont igen. Korábban azt vettem észre, hogy ha már ilyenkor el kezdtem a karácsonyi zenéket hallgatni, akkor már dec. 25-re lecsengett ez számomra, és el is múlt a karácsonyi hangulat pont akkor, amikor elérkeztek az ünnepek. Persze más, ha naponta 3-4 karácsonyi dalt lejátszanak, mintha óránként 1-2-t. De én kb. dec 6-át tartom az ideális napnak, amior el lehet kezdeni ezeket játszani. Miulás napjától már ked ünnepi hangulatba kerülni az ember, és 2-3 hét pont ideális idő a karácsonyra való ráhangolódásra. Szerintem segítenek ezek a zenék a hangulat megteremtésében, de ha túl sokat hallja az ember, akkor hamar ráun, és tényleg csöpögőssé válnak számára az egyébként szép karácsonyi dalok. És ha meghallja 20-a körül, kapcsolja is ki a rádiót, pedig akkor már nyugodtan lehet ilyeneket hallgatni. Szerintem ilyenkor még elég lenne az áruházakban játszani ezeket a számokat, a rádióknak ráérne 6-a körül elkezdeni a karácsonyi mániát. Persze ízlések és pofonok, de valószínűleg az is sokat számít, hogy mindig ugyanazt az 50 ismert dalt játsszák-e vagy szélesebb skáláról válogatnak.
És osztom azok véleményét, akik szerint az időjárásnak is van köze ezen zenék játszásához. Ha esik a hó, érthető, ha ilyen zenéket játszanak, de ha dec. legelején nyoma sincs, akkor nem kéne erőltetni ezeket. Mindenesetre remélem idén is meglesz a remek ünnepi hangulat, ugyanakkor sehol nem viszik túlzásba a karácsonyozást már jóval az ünnep előtt...