RADIOSITE Fórum

• AM-DX

Ism

#61330  Szerző: Sokol404

Kegyelmekben gazdag, áldott, szeretetteljes Karácsonyi Ünnepeket kívánok minden kedves Fórumtársamnak, és az idelátogató Érdeklődőknek is!

Csak annyit kérek: ne halványuljon el bennünk Szent Karácsony üzenete!
 #60960  Szerző: VR5000

Ati7 írta:Igen, felharmonikusok lehetnek. ;) Nemsokkal utána rájöttem a nyitjára, mikor voltam a solti toronynál akkor is volt áthallás Fm-re. Elnyomott szinte mindent.
Válasszuk szét a kettőt! Az AM adó nem hallatszik át az FM sávra, az FM adó meg nem hallatszik át az AM sáv(ok)ra. :yeah:
Legalább is nálam. :)
Ati7 írta:én Sw-n csak a kínai rádió magyar adását szoktam hallgatni, más azon a sávon nem hoz lázba.
Én meg a távoli, ritka, vagy egyéb okból érdekes adókat szoktam figyelni. :stare:
Ezt hívják DX-nek, vagy hullámvadászatnak.
 #60953  Szerző: Ati7

Igen, felharmonikusok lehetnek. ;) Nemsokkal utána rájöttem a nyitjára, mikor voltam a solti toronynál akkor is volt áthallás Fm-re. Elnyomott szinte mindent.
én Sw-n csak a kínai rádió magyar adását szoktam hallgatni, más azon a sávon nem hoz lázba.
 #60929  Szerző: VR5000

Ati7 írta:Milyen géped van, amivel ilyen jó szelektivitást érsz el?
Itt láthatsz közülük néhányat:
http://www.youtube.com/user/szaboen?feature=mhsn
Ati7 írta: Rövidhullámon hogyan lehet áthallás KH-ról?
Felharmonikusok. Vagy valami hasonló. :(
Ati7 írta:Az FM sávon az Mr.1, és az Mr.6 zavar be?
én az fm Dx-et részesítem előnyben.
Az FM sávon semmi sem zavar be, mint írtam nem foglalkozok FM DX-el, mert szerintem a világ a rövidhullámon nyílik meg előttünk. :shock:
 #60879  Szerző: Ati7

Milyen géped van, amivel ilyen jó szelektivitást érsz el?
Rövidhullámon hogyan lehet áthallás KH-ról?
Az FM sávon az Mr.1, és az Mr.6 zavar be?
én az fm Dx-et részesítem előnyben.
 #60878  Szerző: VR5000

Ati7 írta:Tényleg múltkorjában írtad, hogy kb. 2 km-re laksz a toronytól, makkora a khz adók közeltere, és az fm adók közeltere? Nem irigyellek ekkora teljesítménynél égesz rendesen szétcsaphatja a khz sávodat :S . Egyáltalán tudod fogni az 540-et?
Ha a khz adókon a KH (középhullámú) adókat érted, akkor a helyzet a következő: csak az MKR-ről írok, mert annak nagyobb a teljesítménye, és az MR4 1188 kHz-en éjszaka csendben van. :sealed:

Tehát: 1341 kHz alatt-fölött 2 csatornával komolyabb készülékkel már más adó fogható, de ehez ügyesen ki kell forgatni a ferritantennát. Ez a légforgós hangolású rádiókra igaz, a varikap diódásak, vagy a szintézeresek már nehezebben bírkóznak meg a nagy térerővel. Az 540-en a Kossuthot az előzőek szerint minden további nélkül tudom fogni, sőt nagyon sok egyéb adót is. Rövidhullámon viszont az 1341 egész számú többszörös frekvenciáin több helyen van áthallás ott, ahol egyébként nincs más bejövő jel.
Az FM sávon a helyi adók nagy térerővel jönnek, de én FM DX-el nem foglalkozom. :blush:
 #60859  Szerző: Ati7

Az ok amiért nem szólt 1341: áramszünet. Kb.17.25-től ismét szól.
 #60844  Szerző: Ati7

Tényleg múltkorjában írtad, hogy kb. 2 km-re laksz a toronytól, makkora a khz adók közeltere, és az fm adók közeltere? Nem irigyellek ekkora teljesítménynél égesz rendesen szétcsaphatja a khz sávodat :S . Egyáltalán tudod fogni az 540-et?
 #60843  Szerző: VR5000

Ati7 írta:A sok hó....
betett nekik.
viszon meglehet, hogy karbantartás!
közben lehet dx-elni a marcali, és siófokot. (elég szépen jönnek)
Nem volt túl sok hó. Az is csak tegnap estig esett.
 #60842  Szerző: Ati7

A sok hó....
betett nekik.
viszon meglehet, hogy karbantartás!
közben lehet dx-elni a marcali, és siófokot. (elég szépen jönnek)
  • 1
  • 285
  • 286
  • 287
  • 288
  • 289
  • 402