RADIOSITE Fórum

• Helyi, körzeti közösségi rádiók

#6219  Szerző: LuciFerko

Emberek! Volt ez a szabad frekvencia napja. Ott jött egy követelés, hogy 1W alatt bárki rádiózhasson. Jogos.
Erre jött az NHH válasza, hogy a "sok kis rádió zavarni fogja a nagyokat". Ez is jogos, ugyanis ha hozzá nemrétő ember kezébe kerül adó.

Szerintetek mi lenne a megoldás? Nekem az hogy kell lenni egy embernek aki vállalja egy vagy több ilyen kis rádióért is a felelőséget.

szerintetek mi lenne a megoldás? (persze aki kereskedelmi műsort akar nyomnak annak kemény dádá legyen). Ha külföndön meg tudták valahogy oldani, talán ittis van rá remény.
 #6218  Szerző: vakeger

Hagyjuk ezt inkább. Te meg vagy arról győződve, hogy az amit te gondolsz, csinálsz, az a jó. És csak az a jó. Én már öreg vagyok ahhoz, hogy neki áljak meggyőzni téged arról mennyire nincs igazad. Se időm, se energiám nincs erre.

Már megbocsáss!

Én sem vagyok már fiatal sőt. De ha nem látja át senki azt, hogy ezt a rohadt rádiós szektort nem azzal lehet rendbe tenni, hogy mégtöbb frekvenciának adnak helyet az éterben a kb 300 % -os tulkínálat miatt hanem drasztikus lépésekkel, fájdalmasan bár de leötödölik a frekiket akkor nincs miről beszélni.
Számold már össze kérlek a kiosztott frekiket és kérlek vesd ezt össze a tényleges keresleti viszonyokkal!
Az egész piac be fog borulni, ha mindenki csak a saját igazságát próbálja meg a másikba beleverni. Próbáljunk már meg közös hangon együtt dolgozni!

Én sem kezdem el bizonygatni a magamét, csak annyit látok ezen a fórumon, hogy sok hülyeségekről megy a vita és hallgatók helyett szakemberek vitatkoznak arról, hogy mit kellene tenni vagy sem. Szerinted jól van ez így? Több országban jártam már és sehol nincs ekkora szájtépés mint itt, rádiós téren.

Kósa Lajos mondta ezt profin: Gereblyézzük a vizet!

Ne haragudjatok, de ebből a beszélgetésből kiszállok!
 #6203  Szerző: Obladioblada

Pasa írta:
Obladioblada írta:...
Már megbocsáss, de szerintem nem jól látod ezt a dolgot.
"A kisközök egy halva született koncepció alapján jöttek a világra, mint valami kóros kinövés a magyar média fenekén, és azóta is ott éktelenkednek." Európa nyugati és északi részén évtizedek óta létező kategória, csakúgy, mint az USA-ban. De pl. az egykori Jugoszláviában (ma inkább már csak Szerbiában) csaknem minden községnek volt saját rádiója. Egy kistelepülés vagy városrész lakossága kisközösség, akiknek vannak saját problémái, amiket nyilván egy több százezer emberhez szóló kereskedelmi rádió nem fog műsorra tűzni. És vannak kulturális közösségek is, nekik sem sugároz műsort egy profitorientált rádió. Maradjunk annyiban, hogy szükség van kisközösségi rádiókra, nem hülyék találták ki, és főleg nem Magyarországon.
Ha visszaolvasod az előzményeket rá fogsz jönni, hogy alapvetően nem ezzel van a bajom, hanem a magyar gyakorlattal, mely arra irányul, hogy csináljunk kisközt, mert azt ad az ortt, mást nem. És ha már megvan úgyis azt csinálunk rajta amit akarunk. Az esetek 90%-ában pedig ezek nem jól sülnek el. Ezért nincs rájuk szükség a magyar piacon. Szerintem.
 #6192  Szerző: Pasa

Obladioblada írta:...
Már megbocsáss, de szerintem nem jól látod ezt a dolgot.
"A kisközök egy halva született koncepció alapján jöttek a világra, mint valami kóros kinövés a magyar média fenekén, és azóta is ott éktelenkednek." Európa nyugati és északi részén évtizedek óta létező kategória, csakúgy, mint az USA-ban. De pl. az egykori Jugoszláviában (ma inkább már csak Szerbiában) csaknem minden községnek volt saját rádiója. Egy kistelepülés vagy városrész lakossága kisközösség, akiknek vannak saját problémái, amiket nyilván egy több százezer emberhez szóló kereskedelmi rádió nem fog műsorra tűzni. És vannak kulturális közösségek is, nekik sem sugároz műsort egy profitorientált rádió. Maradjunk annyiban, hogy szükség van kisközösségi rádiókra, nem hülyék találták ki, és főleg nem Magyarországon.
 #6189  Szerző: Obladioblada

mg írta:Nem tudom, szerintem a rádiózást megtanulni a rendesen működő közösségi rádiók nem alkalmasak, másképp működnek. A kereskedelmi rádiók szórakoztatóak és nagy érdeklődésre tartanak számot, de kulturális értéket kevésbé hordoznak. Ebben az értelemben a Barátok közt is lehet érték.
Ha pedig valami nem a leghallgatottabb, attól még lehet létjogosultsága, mondhatnánk például azt is, hogy minek könyvtár, menjen el mindenki a könyvesboltba és vegye meg a könyvet; vagy minek jár Dócra busz annak a hatszáz embernek, amikor többnyire még csak félig sincs a busz, járhatnának autóval vagy biciklivel.
A kereskedelmi rádiózás sem közvetít értéket. Nem is ezt írtam, ne sarkítsd le a mondandómat. Megtanulni valóban nem lehet, de legalább el lehet kezdeni valahol a rádiózást. Nem ültetnek be mindenkit rögtön egy nagy kereskedelmi rádióba, hogy rádiózzál gyermekem. Ehhez még egy (senki által semmibe sem nézett) kommunikációs diploma is kevés. Van létjogosultásga annak is, ami nem hallgatott. Ebben egyetértünk. Ilyen az MR1 vagy az MR6. Ezeket erre találták ki. A kisközök egy halva született koncepció alapján jöttek a világra, mint valami kóros kinövés a magyar média fenekén, és azóta is ott éktelenkednek. Sokan fognak engem ezért utálni, tudom, de nem érdekel... Az a legnagyobb baj, hogy foggal körömmel ragaszkodnak hozzá azok, akik csinálják, mert anyagi, presztízsbeli haszonnal jár nekik, és ezért nem is szívesen válnának meg tőlük, még akkor sem, ha tudják, hogy igazán nincs is értelme... Befejeztem.
 #6185  Szerző: mg

Obladioblada írta:A kisközösségi rádiózás egy dologra alkalmas, hogy lehetőséget adjon azoknak az embereknek, akiket érdekel a műfaj, szeretnék megtanulni, és erre nagy rádiókban nincs lehetőségük. Ennyi és nem több. Értéket nem közvetít. A kivétel pedig ez esetben is csak erősíti a szabályt, és előttük le a kalappal, de önálló rádiót nem érdemelnek.
Nem tudom, szerintem a rádiózást megtanulni a rendesen működő közösségi rádiók nem alkalmasak, másképp működnek. A kereskedelmi rádiók szórakoztatóak és nagy érdeklődésre tartanak számot, de kulturális értéket kevésbé hordoznak. Ebben az értelemben a Barátok közt is lehet érték.
Ha pedig valami nem a leghallgatottabb, attól még lehet létjogosultsága, mondhatnánk például azt is, hogy minek könyvtár, menjen el mindenki a könyvesboltba és vegye meg a könyvet; vagy minek jár Dócra busz annak a hatszáz embernek, amikor többnyire még csak félig sincs a busz, járhatnának autóval vagy biciklivel.
 #6184  Szerző: mg

A probléma amúgy a törvényi szabályozásban van, ami nem határoz meg közösségi rádiót. Van közműsor-szolgáltató, meg van nem nyereségérdekelt.
Közműsorszolgáltatási minősítéssel működnek olyan rádiók is, mint a Klub, a Lánchíd, az Express, a Gazdasági; és nonprofittal olyanok, amilyen a Q vagy a Friss; ezeknek a közösségi rádiózáshoz nagyjából semmi közük. Olyan viszont, hogy közösségi rádiózás, nincs, kisközösségi frekvenciát is úgy kapsz, hogy ezen két kategória valamelyikébe sorolódsz, nem is kell közösséginek lenned a közösségi frekin. Én itt látom a problémát, és ezt használják ki páran, ami az igazi közösségi rádiózás számára ártalmas.
 #6183  Szerző: Obladioblada

mg írta: Akkor mi a probléma?
Hagyjuk ezt inkább. Te meg vagy arról győződve, hogy az amit te gondolsz, csinálsz, az a jó. És csak az a jó. Én már öreg vagyok ahhoz, hogy neki áljak meggyőzni téged arról mennyire nincs igazad. Se időm, se energiám nincs erre.

A kisközösségi rádiózás egy dologra alkalmas, hogy lehetőséget adjon azoknak az embereknek, akiket érdekel a műfaj, szeretnék megtanulni, és erre nagy rádiókban nincs lehetőségük. Ennyi és nem több. Értéket nem közvetít. A kivétel pedig ez esetben is csak erősíti a szabályt, és előttük le a kalappal, de önálló rádiót nem érdemelnek.
 #6182  Szerző: mg

Obladioblada írta:Azon kevés pedig amelyik rendeltetésszerűen működik olvadjon be valamelyik környékbeli közszologálati vagy kereskedelmi rádióba. Nem hiszem hogy 24 órát meg tudna tölteni információkkal bármely kisköz. Azt a néhány órát pedig ami egy adott csoporthoz valójában szól, el lehet tölteni egy nagyobb rádióban is éjszaka, vagy hajnalban.
Ezt meg több okból se tartom életszerűnek, meg kivitelezhetőnek se a mi, se több más közösségi rádió esetében. Egyrészt a beolvadás a függetlenség elvesztésével jár, magyarul beleugat mindenbe a gazdatest, saját szempontjai alapján. Másrészt mi például átlagban napi 6-8 óra új tartalmat vagyunk képesek készíteni, ekkora terjedelmet senki nem fog átadni. A többi műsoridőt ezeknek az ismétlése, vagy zene tölti ki, mindkettő szintén számot tart érdeklődésre, az ismétlés azért, mert nem mindenki tudja az eredeti időpontban meghallgatni, a zene meg azért, mert máshol ezeket szintén nem játsszák, és egy részükről még csak azt se tudná senki, hogy létezik, hogy ha nem kerülne be. Éjszakai meg hajnali időpontban meg az se fogja meghallgatni, aki szeretné, mert mondjuk másnap dolgozni kell menni.
Egy normálisan működő közösségi rádió nem sérti a nagy rádiók érdekét, mert aki közösségi rádiót hallgat, azt nem érdekli a kereskedelmi rádiók műsora, tehát akkor se teker oda, ha a közösségi rádió nem létezne, a kereskedelmi rádiók hallgatói számára meg a közösségi rádió túl tömény meg alternatív, tehát nem teker át oda. 1-2-5-10 W-os frekvenciákat meg a legtöbb helyen még egy csomót ki lehetne adni zavarmentesen, ami némi kompromisszummal közösségi rádiónak még épp elviselhető, másra meg amúgy se hasznosítható.

Akkor mi a probléma?
 #6180  Szerző: mg

vakeger írta:MG!

Nem ezzel van bajom :)
hát?

"Nekem nem az a kisközösségi forma, hogy az általam preferált műsorsávok hallgatói fülekre találjanak, mert ha nem, vagy nagyon kevés lesz a prodoktumra vevő közönség akkor belebuktam. Egyébként ezt nagyon sok helyen látom. Ez után pedig jön a kereskedelmi rádiós műsorstruktúra létesítése, mert ugyebár arra még vevő a hallgató. Hangsúlyozom még. (Meg persze van olyan kisköz is aki egyből kereskedelmi jelleggel nyit és csodálkozik, ha a konkurensek elhalmozzák feljelentésekkel, ésatöbbi)"

értem én, hogy a kisköz rádiózásnak arról kéne szólni, hogy idős szegedi bélyeggyűjtők rádiója a Belváros Tisza Lajos körút-Dugonics tér-Oskola utca-Széchenyi tér által körbezárt négyszögben, de ilyen kisközösséget nem nagyon találsz, a szubkulturális igényű hallgatók kielégítésére és a hozzájuk szólni kívánó emberek megmutatkozására viszont perpillanat ez az egyetlen forma létezik.
Ha meg egy vételkörzeten belül hallgatói felmérésre támaszkodsz, abból úgyis az jön ki többségnek, hogy legyen menő slágerzene, jófej műsorvezetők, de ne nagyon beszéljenek, mert az zavaró, meg legyen kívánságműsor, meg buliműsor. Ilyen rádiók meg egyrészt mintha lennének már, másrészt meg akkor megint pont az előbbiekben említett érdeklődésű emberek nem kapnak semmit.

Kisközfrekin kereskedelmizni meg valóban hülyeség, kereskedelmi rádióhoz profik kellenek, meg tőke. Nyilván mivel minél több hallgatót szeretnének kielégíteni, nincs specifikus tartalom, ami elvinné az egészet a hátán, sokkal inkább az arculaton van a hangsúly, azt fel kell építeni és fenn kell tartani, amit muszáj rendesen megfizetni, hogy valóban jó is legyen, mert a hallgató hamar átlát a szitán. És a hirdetők felé is komolyságot és nagyságot kell mutatni, ami a kisköz frekinél már ott elbukik, hogy nem szól el a faluvégetábláig, vagy sistereg a közösségi ház mögött. A közösségi rádió hallgatójának meg az egyedi tartalom fontos, ezért azt is elviseli, ha nem a legszebben beszélő pörgős nyelvű műsorvezető ül a mikrofon mögött, és veszi a fáradságot, hogy arrébbálljon, ha ott jobb a vétel.
  • 1
  • 153
  • 154
  • 155
  • 156
  • 157
  • 164