Snake írta:A hosszú hullám körbe tud menni az egész földön tudtommalCsak a Föld görbületét követi. A rövidhullám képes megkerülni a Földet, az meg pattog az ionoszféra és a földfelszín közt.

Nightman01 írta:Bár nem az Fm Dx-be való,de ez a legaktívabb mostanában.. Próbáltam kideríteni,mekkora erővel sugározhat az az adó,aminek jelét a 77.5 Khz Hosszúhullámon sugározzák,1500 km-es körzetben vehető a jele.. Ez az a jel,amit a rádiós frissítésű óráknak küldenek,legközelebb hozzánk ilyen adó Frankfurt mellett van. Mivel az órákban nem túl nagy antenna lehet,kiv. lennék,az 1500 km-hez mekkora teljesítmény kell.. ??http://hu.wikipedia.org/wiki/DCF77 50 kW, nem is nagy. Viszont ezeken be lehet állítani az időzónát, vagy egy itthon megvett falióra Angliában vagy Romániában már nem jó?
Nightman01 írta:Bár nem az Fm Dx-be való,de ez a legaktívabb mostanában.. Próbáltam kideríteni,mekkora erővel sugározhat az az adó,aminek jelét a 77.5 Khz Hosszúhullámon sugározzák,1500 km-es körzetben vehető a jele.. Ez az a jel,amit a rádiós frissítésű óráknak küldenek,legközelebb hozzánk ilyen adó Frankfurt mellett van. Mivel az órákban nem túl nagy antenna lehet,kiv. lennék,az 1500 km-hez mekkora teljesítmény kell.. ??A hosszú hullám körbe tud menni az egész földön tudtommal
Nightman01 írta:Bár nem az Fm Dx-be való,de ez a legaktívabb mostanában.. Próbáltam kideríteni,mekkora erővel sugározhat az az adó,aminek jelét a 77.5 Khz Hosszúhullámon sugározzák,1500 km-es körzetben vehető a jele.. Ez az a jel,amit a rádiós frissítésű óráknak küldenek,legközelebb hozzánk ilyen adó Frankfurt mellett van. Mivel az órákban nem túl nagy antenna lehet,kiv. lennék,az 1500 km-hez mekkora teljesítmény kell.. ??
mimi írta:Igen,mi..Nightman01 írta:pedig a mi,és a Sírius adója is csak kb 93Mhz-ig halladtszódtak az alharmóniákkal együttmi???