RADIOSITE Fórum

• Helyi, körzeti közösségi rádiók

#6603  Szerző: davidjejee

mg írta:
NagyBela írta:Üdv!

MG!

Én meg téged nem értelek. Ha tényleg idősebb ,,róka" vagy a szakmában akkor ezen nem kellene fennakadnod! Nem szeretnék okoskodni, de kioktatni sem szeretnék senkit. Vizsgáld meg az egész piacot közgazdász szemmel, meg fogod érteni, hogy mit szeretnék mondani.
Nem vagyok idősebb róka. :) Azt valóban nem értem, hogy ha vagy hatvan ilyen-olyan tematikus tévé meg tud lenni valahogy a piacon, akkor egy tematizáltabb kereskedelmi rádiózás miért ne lehetne életképes? Az meg a piaci versenyhez hozzátartozik, hogy aki nem tud eleget nyújtani, az bukik.
A pesti rádiózást vidéken megvalósítani (tematizálódást) szinte lehetetlen. Természetesen ez fordítva is igaz, már csak azért is, mert képzeljük le, ha a pesti 6 vagy több helyi rádió a vidéki szokásokat követné (slágerek minden kategóriában) így Pesten a rádiózás teljesen ellehetetlenedne. Vidéken pedig teszem azt egy 100 ezres városban én indítok egy hírrádiót, akkor a marketingmunkára sokkal több pénzt kellene fordítanom, egyrészt azért, mert a reklámügynökségek az "általános kereskedelmi rádiókkal" kötik meg a szerződést, persze ez még nem ok, de bizony kőkemény hallgatottsági mutatók alapján döntenek a komolyabb cégek, hogy melyik műsorszolgáltatóval kötnek reklámszerződést és valljuk be, vidéken ez bukta.
Természetesen a digitális rádiózással véleményem szerint ez változni fog, bár hírrádió pl. nem hiszem, hogy el fog szaporodni, mivel ennek a rádiófajtának a legdrágább a működtetése, ha azt színvonalasan szeretnénk csinálni.
 #6365  Szerző: mg

MG!

Én meg téged nem értelek. Ha tényleg idősebb ,,róka" vagy a szakmában akkor ezen nem kellene fennakadnod! Nem szeretnék okoskodni, de kioktatni sem szeretnék senkit. Vizsgáld meg az egész piacot közgazdász szemmel, meg fogod érteni, hogy mit szeretnék mondani.
Nem vagyok idősebb róka. :) Azt valóban nem értem, hogy ha vagy hatvan ilyen-olyan tematikus tévé meg tud lenni valahogy a piacon, akkor egy tematizáltabb kereskedelmi rádiózás miért ne lehetne életképes? Az meg a piaci versenyhez hozzátartozik, hogy aki nem tud eleget nyújtani, az bukik.
 #6362  Szerző: NagyBela

Üdv!

MG!

#6358  Szerző: mg

jimmer írta:
Főleg csak a határ közelében lenne ennek jelentősége, ott a nagyadóknál már írtam, hogy lehetne ezt megoldani. Helyi rádióknál esetleg a 88.5-93.0 közötti korlátozást fel lehetne szabadítani az 88.5-től 108-ig, szabad rádióknál szintén. De csak ha nagyon indokolt.
Mindenképp lenne megoldás szerintem.
Addig amíg a szomszédaink nagy ívben tojnak arra hogy bőven bezavarnak MO-ra, itt ez sajnos felejtős. DE mi azért irányítgassuk a határvárosokban a szórást, hogy ne szóljunk át a határon túlra.. Ez így sehogy sem jó. Először a szomszédban kellene rendet tenni, csak az nem fog menni :(
Ebbe mindenhol beleszarnak, csak mi szuttyogunk rajta.
 #6352  Szerző: jimmer

Főleg csak a határ közelében lenne ennek jelentősége, ott a nagyadóknál már írtam, hogy lehetne ezt megoldani. Helyi rádióknál esetleg a 88.5-93.0 közötti korlátozást fel lehetne szabadítani az 88.5-től 108-ig, szabad rádióknál szintén. De csak ha nagyon indokolt.
Addig amíg a szomszédaink nagy ívben tojnak arra hogy bőven bezavarnak MO-ra, itt ez sajnos felejtős. DE mi azért irányítgassuk a határvárosokban a szórást, hogy ne szóljunk át a határon túlra.. Ez így sehogy sem jó. Először a szomszédban kellene rendet tenni, csak az nem fog menni :(
 #6348  Szerző: mg

Még valamit hozzátennék:
Szó esett a túlkínálat fogalmáról.
Erre csak annyit mondok, hogy meg kell számolni azt, hogy a Nemzeti főadókon és az országos adók frekvenciái mellett, hány műsorszóró frekvencia van kiosztva. Én legutóbb olyan 170 körül megálltam.
Országos szinten van túlkínálat, ugyanis ha ezt a számot visszaosztjuk bármely ismert gazdasági és/vagy demográfiai tényezővel akkor ennek a mértéke jól látható.
Ezt a "túlkínálat"-problémát még mindig nem értem. Mi a baj? Az, hogy egy kereskedelmi rádiónak igenis meg kell dolgozni a hallgatottságért, és ki kell emelkednie a mezőnyből, ha el szeretne érni valamit? De szar, tényleg.
A gond legfeljebb abból származhat, hogy a 170-ből egy csomó ugyanarra a kaptafára épül: slágerzene, általános infók (közlekedés, időjárás), bulvármorzsák, óránként hírek, csókolom. Az országban egyedül a budapesti kínálatot tartom jónak, ott lehet nagyjából mindent találni az éterben, a kulcsszó a tematizálódás. Nem kell mindenkinek a teljes 18-49 lakosságon erőlködni. Szvsz egy Volvo reklámnak nagyobb értéke van az Inforádióban, vagy egy Tiesto koncert reklámjának a Roxyban, mint a Danubiuson.
A tematikus rádiózás előnye az is, hogy több embert késztet rádióhallgatásra, pl. én az általánosabb rádiókat, mint Danubius, Sláger, nem vagyok képes hallgatni, mert fizikai fájdalmat okoz, akkor se hallgatnám, ha csak az lenne, viszont ha csak a kereskedelmi rádiókat nézzük, ha Pesten vagyok, Caféra vagy Jazzyre szívesen odatekerek. Itt felmerül a következő kérdés is, hogy csak azért, mert nem vagyok pesti, már ne is találhassak nekem tetsző kereskedelmi rádiót? Az érthető, hogy piacilag olyan dolgok, mint szegedi helyi jazzrádió, vagy szegedi helyi hírrádió, felejtősek, de országosan, DAB-on működhetne, a helyi rádiózásnak pedig akkor muszáj lenne abba az irányba elmozdulni, hogy jellegzetesen helyi tartalmakra építsen, mint ahogyan az lenne is neki a dolga.
 #6346  Szerző: NagyBela

Üdv!

Még valamit hozzátennék:
Szó esett a túlkínálat fogalmáról.
Erre csak annyit mondok, hogy meg kell számolni azt, hogy a Nemzeti főadókon és az országos adók frekvenciái mellett, hány műsorszóró frekvencia van kiosztva. Én legutóbb olyan 170 körül megálltam.
Országos szinten van túlkínálat, ugyanis ha ezt a számot visszaosztjuk bármely ismert gazdasági és/vagy demográfiai tényezővel akkor ennek a mértéke jól látható.
 #6327  Szerző: Sz.

djlacee írta:
Sz. írta:Azt még kifelejtettem, hogy létre kéne hozni a max 10W teljesítményig működő, bejelentésköteles és komolyan ellenőrzött (és szankcionált) szabad rádiózást is, ami csak bizonyos frekvenciatartományban lenne engedélyezett, mondjuk 87.5-től 88.5-ig. Ezeken nem lehetne engedélyezni nagyobb teljesítményű adókat, tehát az 50-1000 wattos kategória 88.5-től 93.0-ig menne pl...
Viszont mi lenne a szomszéd országok zavaró adóival?
 #6326  Szerző: centerweb

ez úgy ahogy van, egy tökéletes koncepció lenne. én is valami hasonlót gondolok:
Üdv. mindenkinek!

Így van!
Ez a DAB szerintem egy kiegészítő rádiós szolgáltatásnak jó, de... Sz.v.sz az lenne a legésszerűbb megoldás, ha 2015-ig még meghosszabbítanák a 2014-ben lejáró szerződéseket, és akkor újraosztanák az egész FM sávot. Úgy, hogy jó legyen mindenkinek, és ne legyen olyan mint ami történt az MR1-el, hogy helyi rádiók (leendő) frekvenciáit kellett elvenni, hogy országos FM lefedettsége legyen. Én úgy képzelném el ezt az egészet, hogy lenne 3 országos kereskedelmi, meg ugye a 3 közszolgálati adó, meg régiónként egy meghatározó körzeti kereskedelmi rádió, valamint az osztrák példa alapján egy körzeti MR regionális rádió meg még 2-3 helyi rádió. DAB-on közben meg mennének a news/talk rádiók, tematikus zenei adók meg az MR többi csatornája.
 #6325  Szerző: djlacee

Sz. írta:Azt még kifelejtettem, hogy létre kéne hozni a max 10W teljesítményig működő, bejelentésköteles és komolyan ellenőrzött (és szankcionált) szabad rádiózást is, ami csak bizonyos frekvenciatartományban lenne engedélyezett, mondjuk 87.5-től 88.5-ig. Ezeken nem lehetne engedélyezni nagyobb teljesítményű adókat, tehát az 50-1000 wattos kategória 88.5-től 93.0-ig menne pl...
Viszont mi lenne a szomszéd országok zavaró adóival?
  • 1
  • 150
  • 151
  • 152
  • 153
  • 154
  • 164