RADIOSITE Fórum

• AM-DX

#63666  Szerző: csabyke

Tegyük fel, hogy MR6 - okay

1. Budapest 810: BPnek gyakorlatilag nincs MR6 stúdiója... Ezen freki melyiket nyomatná? Miskolc? Győr? Passzolom a kérdést

2. Pécs: Itt már volt régen (873 kHz) MR6 Pécs de ez lehetne

3. Szolnaok 1341: S ez? Talán szeged szóbajöhetne mint a délalföldnek sugárzó adó

4. Siófok? Ezt megint csak nem tudnám hova tenni...
Talán Győr?

A Parlementes szerintem is mehetne, de mindenképpen valami "infó rádiót" tennék oda

Lehet majd beteszik a Lánchíd rádiót :)))
 #63664  Szerző: Ati7

Szerintem meg az Mr.6-ot kéne rátenni az MKR mostan hálózatára,
mert ez a mostani hálózat nem túl jó.
 #63659  Szerző: LuciFerko

szerintem a parlamenti adást kéne rátenni a frekikre.
 #63655  Szerző: csabyke

Másik téma

Mikor óhajt a DRM (és a DAB) elterjedni? Miért nem kezdték még el gyártani tömegesen az ezen normák vételére alkalmas vevőket?

DAB tán már van több, de DRM tyűűű alig...

Van egy HIMALAYA DRM vevő, elég jónak tűnik
http://www.youtube.com/watch?v=NkkPS0OHRuM

Ott a GSM technológiában a 3G
Elkezdték gyártani a telókat és terjed!!!!!

Mindenki a digitális DVB-T TVzést nyomatja, pedig lehet, hogy a rádióra is rákellene pörögni
 #63654  Szerző: csabyke

Arról lehet tudni valamit, hogy mi lesz a KH frekik sorsa?

Ami biztos: Én AM-sávba csak olyan rádiókat tennék, melyeknél nem gond az, ha nem olyan szépen szól...

Ott van pl. a Budapesten fogható Infó rádió... Én azt mindig szívesen hallgattam, én simán betenném országosnak AM-re

Bár az is jó kérdés, hogy mit olcsóbb fenntartani? 50 FM adót, vagy 4 AM adót?

Vagy Ti mégis mit kezdenétek az AM frekikkel?

Én mondjuk az MR4-et tök feleslegesnek tartom (HOLOTT A NÉMET MŰSORUKAT MINDIG IS SZERETTEM ÉS MÁR 20 ÉVE IS HALLGATTAM))
De nem tudom, hogy mennyire hallgatják? Bár mindenképpen örülök, hogy van sugárzás AM-en is

Németországban pl. AM-et totál átszabták a régi időkhöz képest

Gyakorlatilag csak információs rádiók (DLF, MDR-INFO SWR Cont.Ra NDR Info) adnak nagyobb teljesítménnyel... Okay, ott a Müncheni on3radio vagy mi a szösz a 801kHz-n de azt nem tudom, hogy mennyire hallgatják meg azt sem tudom, hogy ez mennyivel jobb mint a Bayern 1 ott... Szerintem a BR1 nem igényel olyan jó hangzási minőséget mint ez a on3 akármi

Itt Baden-Württembergben pl. az SWR Cont.Ra (hírcsatorna) Stuttgart kivételével (91,5MHz) csak AM minőségben vehető...
De ez a Stuttgarti adó is csak azért van, hogy legyen, de már 15km -re S -tól (igaz ebbe a dombok is beleszólnak) nem lehet normális körülmények között fogni... A többi Stuttgarti sender persze jól jön...

Ebbből kifolyólag gondoltam arra, hogy tán lehetne a Magyar MW frekiken is valamit alkotni...

Manapság árulnak egy rakat MP3 lejátszót, telefon beépített FM rádióval, node miért nincs bennük AM rádió? Régen (20 éve) is voltak picike AM vevők, melyek lehet h nem tökéletesek, de azért az MP3 lejátszó lehet hogy még nem olyan pici neki - báááár most kapcsolok, h szerintem a belső áramkörök (CPU, kijelző) széjjelcsapják a sávot, ha a telóm az AM vevő mellett van örökké zizeg (és nem a GSM zizegésre gondoltam...)

Ismét gondolkodtam picit ezen az AM rádiózás jövője dolgon magyarországon, de kiv. vagyok, hogy Ti mit hallottatok, vagy mit jósoltok az MW sávnak Magyarhonban....
 #63650  Szerző: mimi

Egyrészt nem nagyon van hozzá vevő, másrészt gondolom, hogy a nagyobb sávszél miatt zavarná a szomszédos frekiket, amihez egyeztetésekre lenne szükség. Egyébként is szerintem nem a hangminőség a legnagyobb baj, hanem az, hogy nagyon telített, zavart a sáv, elképesztő adóteljesítményre van szükség, régi, elavult az adóberendezés, és réges-rég a DRM felé kéne kacsintgatni.
Nem értem egyszerűen, hogy a telefonálás, filmnézés, zenehallgatás, televíziózás alapvető és elfogadott technológiai változásokon tudott keresztülmenni, de a rádiózás megmaradt a '30-as évek technikai szintjén.
 #63647  Szerző: csokie

"A KH végül is a nagy területek lefedésére való. Ha meg a minősége nem tetszik, megoldható C-QUAM AM-STEREO kódolással és tunerekkel, és máris sztereóban, 12,5 kHz-es sávszéllel fogható. Hozzáteszem: az FM 15 kHz-es sávszélt használ, tehát előbbi nem marad nagyon alul."

Én támogatom az ötletet. De akkor az összes magyarországi KH adót ki kéne cserélni ilyenre!
Ha már az MR1 így járt, hogy KH-n nagyobb a lefedettsége mint FM-en.

Kérdésem a következő: Ha "feljavítanák" a hangminőséget, akkor azonos teljesítmények mellett nem csökkenne a lefedettség mértéke?
 #63611  Szerző: Sokol404

Ati7: engedelmeddel itt válaszolok, mert az üzenetküldő nem működik.

Ati7 írta:
1,2 MW???!!!
Az nem semmi!!! :shock:
Főleg az, hogy lakihegynél is észlelhető, egyáltalán biztos ez??
Egyébként amikor karbantartás volt Szolnokon ahhoz képest egész szépen csordogált a siófoki.
Éppen tegnap este találtam egy videó arrol, hogy valaki DX-elget a Genfi-tó mellett és fogja a siófoki
MKR-t és az 540-et.

Igaz, semmi sem biztos, hacsak meg nem tapasztaljuk. Én is csak olvastam ITT, hogy írta egyik fórumtársunk a lakihegyi toronynál történt esetét. Aztán, hogy mennyire igaz, azt inkább a fizika dönti el. Szerintem nagy valószínűséggel igazat írhatott, mert 10 kW vs. 1200 kW, az ugye százszoros teljesítmény, és még ha hozzávesszük, hogy éjszakai terjedés is van, szerintem emiatt eléggé hihető. ;)

Nekem is nyaranta, amikor épp könnyűzenei műsor szólt rajta, hallgattam, és gyakran voltak országos zivatarok, a két adó meg időnként felváltva lekapcsolt. Hol egyik szólt, hol a másik. Észre lehetett venni! És nem ám úgy, amire gondolsz, hanem hogy jobb lett a vétel! Nálam valahogy egyik sem fedi le tisztán ezt a térséget, és errefelé inkább kioltják magukat ezek a hullámok, ha egyszerre szól a két adó -emiatt mindig olyankor hangosabb, amikor csak az egyik működik. Azelőtt ezt én sem gondoltam volna.

LuciFerko írta egyszer, hogy amikor meg náluk volt karbantartás, akkor a minőségi Sangeanjával is alig bírta fogni a szolnokit. Ez van, ilyen ez a rádiózás, no meg a terjedés.
Bezzeg annak idején a siófoki Juvé feleekkora teljesítménnyel befedte az országot. Olvastam, hogy határon túl azt is hallgatták, meg a -nem magyar ajkú- horvátok körében is igen népszerű volt.

A KH végül is a nagy területek lefedésére való. Ha meg a minősége nem tetszik, megoldható C-QUAM AM-STEREO kódolással és tunerekkel, és máris sztereóban, 12,5 kHz-es sávszéllel fogható. Hozzáteszem: az FM 15 kHz-es sávszélt használ, tehát előbbi nem marad nagyon alul.

Ati7 írta (azaz inkább kérdezte):
Más tészta... :)
Nálad fogható a Kínai rádió KH-n??
Mert nálam az a gond, hogy kinyomja egy ruszki adó.

Egyszer este 9-kor véletlen szintézeres Hi-Fi-vel fogtam (pedig az enyémnek pocsék a KH-ú vevője), de azóta sem hallottam.

RH-on nagyon szépen bejön este 7-től. VEF-fel fogtam, a frekire nem emlékszem, de az SW1-2 sávban jön be több helyen!
 #63601  Szerző: Sokol404

LuciFerko írta:most éjfélkor lesz off?
Nem. Holnap! :( De akkor végleg.

Hogy mivel töltik be az űrt, azt nem tudom.
Szerintem sok hallgatójuk meg fog lepődni (ami mondjuk elég baj, mert 2010. december 21 óta félóránként bemondják, hogy meg fognak szűnni - országosan, középhullámon).
 #63595  Szerző: LuciFerko

most éjfélkor lesz off?
  • 1
  • 279
  • 280
  • 281
  • 282
  • 283
  • 402