Sokol404 írta:Az ausztrál szabvány 9 kHz-enként van, ugyanúgy, mint nálunk!
Nem is az a baj, hanem az, hogy most az 540 kHz mellett 531-en és 549-en tud működni másik adás, ellenben ha kiterjesztenék a solti adó sávszélességét, egyből beleverne a szomszéd frekikbe.
Sokol404 írta:Annyit tudok róla, hogy ez kompatibilis a japán licence-szel, szerintem a maga módján ez már félig-meddig "digitális".
A C-QUAM semennyire nem az, analóg jelen végzett eljárás, és végig analóg formában marad a jel. Egyébként ott van már a DRM, ami az analóg adás sok hibáját kiküszöböli, azonos lefedettséghez kisebb adóteljesítmény is elég, meg egyelőre DRM-rádió is kábé annyira beszerezhető, mint C-QUAM

de mégiscsak a DRM felé kellene kacsintgatni.
Sokol404 írta:Mert ahogy megfigyeltem, az igazi célközönség, + az emberek többsége nemigazán ért / nem akar bajlódni ezekkel a félig számítógépes szuperkütyükkel. Pedig nem bonyolult! Szerintem az ismeretlentől félnek, és a "jól beváltat" támogatják még mindig.
Persze, csak a "félnek az ismeretlentől", meg "a digitális adással majd nem lehet dx-elni", meg ilyenek ne indokolják már egy pazarló, gazdaságtalan infrastruktúra fenntartását.
Persze igazából az indokolja az analóg adás fennmaradását, hogy a digitális adásból eredő kapacitásbővülés csökkentené azoknak a nagy rádióknak a piaci részesedését, amik épp terelhetnék a hallgatókat az átállás felé.