Sokol404 írta:LuciFerko írta:hajnalban mintha orosz pofázást hallottam volna az 540-en az arab és spanyol mellett...
Gyengébb lett volna Solt?
Apropó: van egy 1989-es felvétel a JuhTyúkon a Déli Krónikáról, amit -most sekélyes leszek- pont egy Sokol404-essel meg egy szalagos magnóval vettek fel, és a felvétel alapján sokkal szebb minőségben szólt akkor, mint manapság!!
Szerintem ezek a tornyok, pontosabban: rezgőkörök is elhasználódnak.
Nem, a magyarázat egyszerű, spórolás van. AM (-DSB) moduláció esetében az adó akkor sugározza ki a legnagyobb teljesítményt, ha nincs moduláló jel, vagyis az adásban csend van. Az adó energia igénye moduláció nélkül a legnagyobb - ez hatalmas pocséklás (nincs információ tartalom - mégis fogyasztjuk az energiát). Solton az 1990-es évek közepén átalakították az adót, ha adás alatt 1-2 másodperc modulációs szünet (csend van), akkor erre a rövid időre is a vivő teljesítményét jelentősen visszaveszi. Amint megszólal a bemondó, újra a vivő teljes teljesítményen megy. Ez a demodulációnál (legelterjedtebb burkoló ill. szorzó demodulátoroknál) okoz egy kis torzítást, de adónál ezzel kb. 30% elfogyasztott energiát spórolnak meg. (ezt Solton az adóteremben hallottam 1997-ben) Joe