RADIOSITE Fórum

• AM-DX

#67215  Szerző: Sokol404

csabyke írta:
Sokol404 írta:
mimi írta:
...

Tegnap este csavargattam a rádiót a régi-új összerakott MW-SW-transzmitterem miatt,
...
Kérünk videót! Ha van kedved csinálhatnál egy tesztet h. pl. adott transzmitter jelét mondokvalamit 50m -ről milyen frekin mennyire fogod...

Ha SW MW akkor mondjuk hogy jön 600 hogyjön 6000 kHz-n

Ha van videófelvevős telód, nekem azzal is jó, én is minidg azzal gyártom a filmeket.... :)

Köxi

Okés, nem gond. :yes: Nagyon szívesen bemutatom!

(Amúgy én vonalbemenetről is szoktam ilyen érdekességeket felvenni, de ezt majd kazettára, mert a laptop szétcsapja az összes sávot.) 8-)

Az egésznek a megépítése, ha csak az oszcillátort számítjuk bele (mivel minden egyéb a háztartásban megtalálható), akkor 470 Ft-ba került.

Itt a kapcsolási rajz is látható.
http://sci-toys.com/scitoys/scitoys/rad ... itter.html
 #67167  Szerző: csabyke

Sokol404 írta:
mimi írta:
...

Tegnap este csavargattam a rádiót a régi-új összerakott MW-SW-transzmitterem miatt,
...
Kérünk videót! Ha van kedved csinálhatnál egy tesztet h. pl. adott transzmitter jelét mondokvalamit 50m -ről milyen frekin mennyire fogod...

Ha SW MW akkor mondjuk hogy jön 600 hogyjön 6000 kHz-n

Ha van videófelvevős telód, nekem azzal is jó, én is minidg azzal gyártom a filmeket.... :)

Köxi
 #67162  Szerző: Sokol404

pébégáz írta:Az én Roadstar rádiómon is van egy széles sáv/keskeny sáv kapcsoló. (Ahhoz képest, hogy gagyi márka, ez a rádió egész jó.) Nagy térerejű adások általában jobban szólnak széles sávon, kivéve a Kossuth, mert annak tökmindegy. :( Amikor még volt MKR, azt jó volt szélessávon hallgatni. Ott valószínűleg kihasználták a 4,5 kHz-et.
Azt hallottam, hogy a régi csöves rádiók is szépen szóltak. Talán pont ezért! 8-)
Nem volt úgy lebutítva a hangzás, mint manapság.
 #67161  Szerző: Sokol404

mimi írta: Másrészt a Videoton receiveremen van egy Wide Band kapcsoló, ami AM adásoknál növeli a sávszélességet, és "úgy tűnik, mintha", de valójában csak a zaj lesz nagyobb tőle.

Nálam SW-sávban a VEF206-os szól így. Sokkal tisztább volt vele a 6025 kHz-en a Déli Krónikát hallgatni, mint az 540-en! (Én erre mondtam. Nem arra, hogy az SW tisztább hangot adna az FM-nél! Szó sincs róla.)
Szerintem több felharmonikust kever oda rövidhullámra, mint középhullámra.

A hosszúhullám meg szerintem minden rádión :vomit: -szerűen szól :boldog:

http://sci-toys.com/scitoys/scitoys/rad ... itter.html

és pl. Madonna popzenéje az SW-sávban egy kicsit félrehangolva (főleg frekivel felfelé) már egész élethűen szólt.

Szerintem ez másutt is így van amplitúdómodulációnál: ha kellően erős a jel, hangold egy kicsit félre, és olyannak fog tűnni, mintha megnőtt volna a sávszél (a magas hangok javára)!
Persze ezt akkor érdemes csinálni, ha nincs közvetlen mellette adó és/vagy nincs még terjedés. :yes:
 #67160  Szerző: Sokol404

LuciFerko írta:Ezt meg tudom erősíteni. Kocsiban is majdnem FM hangja volt neki! Amúgy 1996 nyarán 1 napig a 810 is úgy szólt.
LuciFerko:

De mi lehetett az oka??
 #67159  Szerző: Sokol404

LuciFerko írta:olyan mintha nem menne a líbiai adás az 1251-en :shock:
Tán ott is kitört (kreált) forradalom?

:sealed:
 #67156  Szerző: LuciFerko

olyan mintha nem menne a líbiai adás az 1251-en :shock:
 #66913  Szerző: csabyke

csabyke írta:Egy kis AM Bandscan Esslingenből MW sávban

...
Ami érdekes, 1278on a Francián Deutsche Schlager ment...
De a zene után Francia pofázás volt tovább hallható...
Lehet, hogy az Elsasi német kissebbség az oka, vagy nem tudom...
....
http://www.youtube.com/watch?v=surnUr6FF4M
....
OFFFFFFFFFFFFF
No sikerült végre megtalálni a zenét, amennyire kitudtam venni a sercegésből a dalszöveget :)
http://www.youtube.com/watch?v=rLk8RBlECsg
Viel Spaß!
ON
 #66911  Szerző: csabyke

Ati7 írta:Ott milyen az Mr.1 vételi minősége? (540 khz)
Multhéten írtam talán, hogy 14:10 körül PICIT jött
Ma apszolute nem jött (15:40 körül...)

Az épület, ahol lakom, olyan csodálatos anyagból épült, hogy még az 576kHz is allig jön, szóval az MR1et bent nem tudom tesztelni...

Éjjel jön valamennyire kint, majd teszek fel róla valamikor videót, de most ebbe a hidegbe nincs kedvem kimenni DXelni.... Délután is igen csak fáztam :)

Nappal amikor néha arra tévedtem, akkor 99%-ban semmi nem volt belőle fogható...

Rövid válasz: nappal semennyire
 #66909  Szerző: Ati7

Ott milyen az Mr.1 vételi minősége? (540 khz)
  • 1
  • 263
  • 264
  • 265
  • 266
  • 267
  • 402