RADIOSITE Fórum

• AM-DX

#69741  Szerző: LuciFerko

VR5000 írta:
Sokol404 írta: ... a vevők ezt kipótolják maximum 6-7 kHz-ig, akkor le is lehetne nyesni ezt, mert ilyen fönt említett zavart adásoknál fölösleges és kellemetlen. Én ha ilyen vevőket terveznék, beépítenék egy kapcsolót, ami igény szerint aktiválna egy 4,5 vagy 5 kHz-es szűrőt, és nem lenne több sípolás meg zaj.
A vevők nem pótolják ki, már eleve kisugározza az adó. A beépített kapcsolót is kitalálták régen, keskeny/széles, vagy narrow/wide felírat van rajta. Ha a körülmények megengedik, széles állásban több magas hangot enged át, szebben szól, de ha szomszédos adót kell erősebben kiszűrni keskeny állásba tesszük, így jobb lesz a szelektivitása, viszont "tompábban" szól.
Sangeanomon is van, de nagyon fahangja lesz tőle.
 #69740  Szerző: VR5000

LuciFerko írta:és az iráni vételemről mit gondoltok az 540-en? remélem nekik a kossuth szétcsapja ott :punch: az emwg szerinte csak 100kW, a mienk meg 1000-2000 :D
Meg a szomszédban Kuwait 600 kW-al. :hit:
 #69735  Szerző: VR5000

Sokol404 írta: ... a vevők ezt kipótolják maximum 6-7 kHz-ig, akkor le is lehetne nyesni ezt, mert ilyen fönt említett zavart adásoknál fölösleges és kellemetlen. Én ha ilyen vevőket terveznék, beépítenék egy kapcsolót, ami igény szerint aktiválna egy 4,5 vagy 5 kHz-es szűrőt, és nem lenne több sípolás meg zaj.
A vevők nem pótolják ki, már eleve kisugározza az adó. A beépített kapcsolót is kitalálták régen, keskeny/széles, vagy narrow/wide felírat van rajta. Ha a körülmények megengedik, széles állásban több magas hangot enged át, szebben szól, de ha szomszédos adót kell erősebben kiszűrni keskeny állásba tesszük, így jobb lesz a szelektivitása, viszont "tompábban" szól.
 #69730  Szerző: LuciFerko

Sokol404 írta:
donder írta:nem csak azon múlik, sok esetben akörnyezet okozza a sípolást.. (például egy telefon töltő, egy számítógép kisugárzott jelei) stb...
Nem tom', ti hogy vagytok vele, de én amikor DX-elek, nemcsak a TV-t, számítógépet, stb., hanem még a kábeltévé coax-át is kihúzom. Ergo: most, amikor ezeket írom, esélyem sincs, és nincs is kedvem DX-elni, mivel egyszerűen az elektomos zaj (elektroszmog) nem teszi lehetővé -persze olyan mértékben, ahogy én azt elvárnám.
ilyenkor megyek ki a kertbe, ha jó az idő :D
 #69729  Szerző: LuciFerko

és az iráni vételemről mit gondoltok az 540-en? remélem nekik a kossuth szétcsapja ott :punch: az emwg szerinte csak 100kW, a mienk meg 1000-2000 :D
 #69728  Szerző: Sokol404

VR5000 írta:
Sokol404 írta: Ezt láttam! De akkor még nem ennyibe került. Most: "Bruttó ár: 4.240.125,- Ft". :gülü2:
Késő bánat, akkor kellett volna lecsapni rá! Még a végén elkapkodják, és nem marad belőle. :cry:
Ja: jövőre már 5 millió Ft lesz! :P Ha így haladunk, muszáj lesz megvenni... :lol:
 #69727  Szerző: Sokol404

donder írta:nem csak azon múlik, sok esetben akörnyezet okozza a sípolást.. (például egy telefon töltő, egy számítógép kisugárzott jelei) stb...
Nem tom', ti hogy vagytok vele, de én amikor DX-elek, nemcsak a TV-t, számítógépet, stb., hanem még a kábeltévé coax-át is kihúzom. Ergo: most, amikor ezeket írom, esélyem sincs, és nincs is kedvem DX-elni, mivel egyszerűen az elektomos zaj (elektroszmog) nem teszi lehetővé -persze olyan mértékben, ahogy én azt elvárnám.

LuciFerko: köszönöm a felvételeket! Te is mindig tudsz valami újat mutatni! :yeah:
 #69726  Szerző: VR5000

Sokol404 írta: Ezt láttam! De akkor még nem ennyibe került. Most: "Bruttó ár: 4.240.125,- Ft". :gülü2:
Késő bánat, akkor kellett volna lecsapni rá! Még a végén elkapkodják, és nem marad belőle. :cry:
 #69725  Szerző: Sokol404

VR5000 írta:
Sokol404 írta: Elgondolkodtam azon, hogy AM-vevőknél a sípolást hogyan lehetne kiküszöbölni...
Jól behangolt készülékben nincs sípolás, amenyiben az adók betartják a 9 kHz-es "csatorna"távolságot.
Ha mégis fütyül a rádió, meg kell nézetni szakemberrel. :stare:
Mivel általában ugyanannál az adóknál hallom, így -hála Istennek- az 1. pont lép életbe! :D

Én csak a fölösleges zajra értettem amúgy.
Tudjátok: ha amúgy is Európában 4,5 kHz a KH-ú adásoknak a "zenei" sávszéle (az USÁ-ban 5), és a vevők ezt kipótolják maximum 6-7 kHz-ig, akkor le is lehetne nyesni ezt, mert ilyen fönt említett zavart adásoknál fölösleges és kellemetlen. Én ha ilyen vevőket terveznék, beépítenék egy kapcsolót, ami igény szerint aktiválna egy 4,5 vagy 5 kHz-es szűrőt, és nem lenne több sípolás meg zaj.
 #69724  Szerző: Sokol404

VR5000 írta:
Sokol404 írta: ... ami a legjobb: automatikus fading-szabályozás! Azaz felerősítette az áramkör a jelet (vagy inkább hangot), amikor kezdett elhalkulni az adás. A maiak ezt nem tudják. :stare:
Sajnos a fadinget nem tudjuk befolyásolni, így szabályozni sem. Viszont a hatásának csökkentésére találták ki az automatikus érzékenységszabályzást (AGC) ami egész egyszerűen(is) megvalósítható, és szerintem még a Sokolokban is benne van.

Ezért nem szól 1000-szer hangosabban egy közeli erős adó, mint egy távoli gyenge, pedig lehet, hogy a térerőben 1000-szeres különbség is van. :yeah:
Köszi! 8-)

Viszont akkor tulajdonképpen az összes AM-vevőben benne van. :yeah: Hm, ez egész jó!
  • 1
  • 250
  • 251
  • 252
  • 253
  • 254
  • 402