vef12 írta:Igy már tiszta.VFO írta:Köszi a bíztatást!
Ne add fel ilyen könyen! Ha egy kicsit meg kell szenvedni a DX-elésért, attól csak édesebb lesz a munkád gyümölcse.Nos akkor néhány szóban az antennáról, ugyanis lehetséges, hogy valóban elrontottunk valamit, de én nem akarok visszacammogni a villamosmérnök sráchoz kioktatni, mert félek, rendesen be fog rágni, hogy én akarom ŐT kioktatni...
Inkább diplomatikusan megköszöntem a "segítségét"...
De visszakanyarodva az antennára: négyzet alakú keretet készítettem fából, oldalai 60cm-esek. 1mm átmérőjű, kb 32m hosszú szigetelt réz kábel lett feltekerve a keretre, az egyes menetek között fél cm. hézagot hagyva. A kábel két végére lett kötve a forgókondenzátor (nem tudom a kapacitását), onnan pedig a rádió antenna illetve a föld aljzatába. Eredmény: semmi. Bárhogy forgattam az antennát, bárhová tekertem a kondenzátort. :evil: A teszt ugyanezt mutatta a Sokolon is. A Telefunkennel nem tudtam kísérletezni, mert azon nincs antenna és föld csatlakozási lehetőség. (Jut eszembe, még mielőtt megkérdeznétek, igen, leteszteltem: NEM volt megszakadva a kábel)![]()
Szerintetek jó ez az entenna koncepció, vagy valamit módosítani kellene rajta?

Müködőképes az antenna, amit a helyi rádióamatőr klubban épitettetek. De szerintem ez az antenna is csak akkor fog jól müködni, ha épületen kivül használod. Hasonló antenna a Magnetik Loop, vagyis mágneshurok antenna. Azoknak tudom ajánlani, kiknek helszüke végett nincs lehetősége nagy méretü antennákat telepiteni. Előnye a kicsi méret, hátránya hogy állandóan frekire kell hangolni, a rádió elhangolása után. Az antenna jósági tényezője nagyon jó 10-20 khz-n belől, ezen kivül használhatatlan. Ez azt jelenti , hogy egy adót szuperül tudsz vételezni, ha rá hangoltad az antennádat, de a melette levő adó már gyengén jön, esetleg nem is fogható.
Itt van egy link:
http://www.qth.at/adl708/magnetik-loop- ... 01422.html
Esetleg keress még rá a neten, biztos vagyok hogy több százat találsz más-más frekire. Ha nem boldogulsz, irj és én is segitek.

Én még mindig a nagy méretü antennákat javaslom. Amint irtam régebben is Long Wire, Piramis vagy hasonló antennákat....