RADIOSITE Fórum

• AM-DX

#81461  Szerző: csabyke

Ahhoz lenne kis élményem, hogy AM adót miként fogunk FM-en..

5o ezer HUF környékén már lehet kapni YAESU adóvevőket, melyeket (ha jól tudom) trükközéssel meglehet úgy csinálni, hogy 150 kHz es 12999 MHz kozott mindent vesznek...
Ha JÓL TUDOM, akkor eredetileg csak a 2M es 70cm amatőrsávokat veszik, de ami az én kezemben volt, az vet mindent...

Nos, ezekkel a készülékekkel be lehet lőni, hogy adott rádió vételekor
AM FM vagy NFM-et akarunk... (NFM az a keskeny FM adóvevőknek...)
Ezzel már trükköztem, hogy pl. egy CCIR rádiónál átnyomtam AM-be, vagy egy AM rádiónál FM-re...

Veszi, ki is lehet venni, de FÜLELNI kell...

Másik...
Sangean rádiók ugye ismerik a CBsávot...
Az én ATS606om nem vesz SSB-t, de AM-módban sikerült már vele többször is CB-seket (SSB) fogni...
Egyszer az M0-son sikerült egy (szerintem) FM-el forgalmazo kamionos mellett allni a dugoban..
NA abbol semmi nem jott le, csak fortyogas...

Harmadik:
Az en FM CCIR Transmitteremet is lehet fogni 17MHz kornyeken...

Szerintem: A hazilag barkacsolt cuccok adnak mindenhol... gondolom nincs valami frekiszuro benne vagy mi...
 #81451  Szerző: LuciFerko

540 KHz Kuwait: http://www.youtube.com/watch?v=A3tdml-KoZU (Ennyire jól még sose jött!)
Irán sok frekvencián: http://www.youtube.com/watch?v=xmW3AjsH8IY - itt érdekes mert elvileg minden frekin (az 1071 kivételével) ugyan annak a programnak kéne mennie, de itt mégsem így van-
Irán egy számomra új frekvencián: http://www.youtube.com/watch?v=Cq5mr6Lv7ps
Az 1323 KHz-en egy 20 kW-os adó van tőlem nagyjából 3000 km-re!!! (Itt azonban az 1026, 1251 és 1323 műsora megegyezik)
 #81413  Szerző: Sokol404

Kedves Fórumtársak!

Ez a megállapítás Nektek is szól:
(válaszoltam egyik kollégánknak, de szerintem is, ami igazából nem személyes, azt itt is meg lehet vitatni)

Szervusz ... ...!

Köszönöm válaszod (...), (censored)...!

Én abból kiindulva gondoltam, hogy a teljesítmény csökkent, miszerint:

1. analóg vevővel nehezebb behangolni, "szényúlik az egész", "nem találni a közepét",*

2. emellett még halkabb is a vett jel.

És ezt nem egy vevővel próbáltam már, a zsebárdióktól a táskarádióig, a csúcsminőségű autóhifin keresztül a rendes Hi-Fi-ig, mindegyiken ezt tapasztalom -itt, Tompán- mióta ez a lekapcsolósdis mizéria volt, és megpengették, hogy éjszaka nem is érdemes sugározniuk, mert sokba kerül a nagy kW-ok miatt.

Szerintem valamit akkor is lejjebb vettek, vagy megváltoztattak. Nappal a románok jobban szólnak, mint a Kossuth; éjszaka pedig még az 558 kHz-es 10 kW-os Muravidéki Magyar Rádiói is szebben jön, mint az 540! Magyarán: a szlovén adó is hangosabb, tisztább.

Baráti üdvözlettel: Sokolové!

* tudom, ennél a résznél nagyon szakmaian fogalmaztam, ^^ de hát csak kifejezi magát valahogy az ember.
 #81412  Szerző: Sokol404

olvaso1 írta:Elkezdtem keresgélni én is AM-en, igaz antenna nélkül..... Tudom mit gondoltok most.
De valaki megmagyarázhatná nekem, hogy antenna nélkül mégis, miért fogja a jeleket a Hifim :)
Levettem róla minden antennát és, ha az antenna csatlakozókat mozgatom, vagy szól valami, vagy nem.
Gondolom kontakthibáról lehet szó. Meg azt is észrevettem, ha csak az AM antennát kötöm rá, akkor is fogja - igaz gyengén - az fm adásokat. Ha máshová helyezem az AM antennát javul/romlik az FM adás. (FM antenna nincs rákötve)
Talán a kontakthibás Fm antenna csati miatt lehet? (bele kellene forrasztani, csak hát nincs mivel...elengedte a forrasztás sajnos.)
Szervusz olvaso1!

Ehhez én csak annyit fűznék hozzá, hogy ezek a mai Hi-Fi-k pár év múlva nem lesznek olyan megbecsült darabok, mint a régi idők táskarádiói, és VEF, Orion, Pacsirta, stb. márkái, ugyanis nem fognak szólni! ^^
Az enyémnek az AM-vevője pocsék, az FM-je jónak mondható, igazából ezeket azért építik, hogy "szóljanak, mint az állat", és arra tényleg megfelelnek. Én is inkább erősítőnek használom, mert amúgy nem sokat ér. (DX-szempontból)

Megmosolyogtató, hogy pl. a böhöm nagy hifi-men AM-adás vételezésekor a fading kifejezetten sztereószerű! 8-) Még nem is lenne úgy rossz hallgatni, ha rendesen fogná az adót, és nem "cicogna bele" kétoldalról a másik kettő, vagy netán ne ugrana át a szomszédos "csatornára". Egyébként Philips [*](c) TM[*] a márkája, és sokba került. :mellow:
Ezt a különös fading-et amúgy csak az 1341 esti hallgatásakor tapasztaltam, amikor még működött a siófoki és szolnoki adó (a hangfalak egymástól 5 m-re voltak, én pedig ahogy lenni kell, középen).

A másik kis-Philips-szel felvettem még januárban a Katolikus Rádió utolsó perceit, és még előtte néhány ínyencséget a Rádióból. Majd felmásolom egyszer. Azt megfigyeltem, amit már Ti is feltöltöttetek, hogy AM (MW)-adás magnóról való visszajátszása szintén enyhén szterónak tűnik, nem olyan snassz, mint élőben. Plusz a felharmonikusok is rámennek, tehát egész jó. Majd így másolom fel én is (azaz most sem állítom be a WaveEditort mono-ra). Szerintem a kazetta minősége/elhasználódása tehet róla, mert néha hol az egyik sáv szól hangosabban, hol a másik. Érdemes így fülelni, nem is rossz élmény!
 #81411  Szerző: Sokol404

LuciFerko írta: http://www.youtube.com/watch?v=kRDffF3qj2w
Mit keres a Bartók Rádió brummosan én torzan az 1098 KHz-en??? Ilyet még nem hallottam Olyan, mintha AM vevővel akarnék FM-et hallgatni... Komolyan, egyre több itt az X akta. NEM a vevő keveri ki, megnéztem másik 2 készüléken is.
Amikor az első SW-adómat megépítettem egy pici kristályoszcillátorral (nagyon egyszerű, konkrétan ezt építettem meg:

http://sci-toys.com/scitoys/scitoys/rad ... itter.html ),

akkor én (is) fogtam FM-en a jelét. A Te esetedben persze fordítva van! Ki érti ezt...!? 8-) Nálam a mini transzmitter az 1,832 MHz-en ad -amplitúdómodulációval-, és amikor a közelébe helyeztem a Panasonic -tehát nem ócska- analóg rádiós walkmenemet, halkan és tisztán ugyan, de a teljes FM-sávon szólt. Mindig egy kissé amikor arrébtekertem, ott is jött, + végig halk volt, de nekem tisztán szólt! 10-es hangerőre kellett állítanom az említett FM-vevőt, és persze monoban jött az adás. Csodálkoztam is, hogy lehet az, hogy amplitúdómodulált jelet egy FM-vevő egyáltalán érthetően (=normálisan) fog! Egyébként a teljes sávot szétcsapta, de legalább össze-vissza zúgás helyett az AM-adóba küldött jel szólt. :boldog:
Tehát ezt fordítva én is tapasztaltam, és amit itt eddig még két fórumos kollégánk írt, csak megerősíteni tudom.

A Te esetben viszont értetlenül állok a dolog előtt, erre valószínűleg Te sem számítottál. ;)

Luciferko:
ha megkérhetnélek: az "egyre több itt az X akta" című részt kifejtenéd (nekem/nekünk) bővebben? Mert számomra eddig ez az első! :shock:
 #81410  Szerző: Sokol404

LuciFerko írta:
VR5000 írta: Na igen.. rovidhullamon, ezer km-ekben merik a tavolsagokat.. :-)
VR5000 írta:Kicsit messzebbre tekintve:
CVC La Voz Chile, 17680 kHz-en, esténként fogható. :yes:
http://www.youtube.com/watch?v=Ir-TYugvYG4
Jelen esetben 12700 km.
Ezért szoktam én a rövidhullámokon vadászgatni. :yeah:
Luciferko írta:
Nekem nem egyszer jött az Észak-Koreai belföldi adás!
http://www.youtube.com/watch?v=iFstDZyWLRo
http://www.youtube.com/watch?v=DsAr2AEAing[/quote]

Luciferko: Láttam őket a Youtube-on, szép vételek! Gratulálok! :yes:

(Én a Radio Australia-t igyekszem befogni. Egyszer talán sikerül...)

Nemrég felfedeztem SW-n egy zeneinek mondható adót: ez a Radiofonikos Makedonias a 9.935 kHz-en!
99 %-ban "nyugati", angol nyelvű számokat adnak rajta, emiatt kész Szabad Európa-feeling!.
Habár görög területről sugároz, alig hallottam benne jellegzetes görög muzsikát.
 #81325  Szerző: szemilan

Elkezdtem keresgélni én is AM-en, igaz antenna nélkül..... Tudom mit gondoltok most.
De valaki megmagyarázhatná nekem, hogy antenna nélkül mégis, miért fogja a jeleket a Hifim :)
Levettem róla minden antennát és, ha az antenna csatlakozókat mozgatom, vagy szól valami, vagy nem.
Gondolom kontakthibáról lehet szó. Meg azt is észrevettem, ha csak az AM antennát kötöm rá, akkor is fogja - igaz gyengén - az fm adásokat. Ha máshová helyezem az AM antennát javul/romlik az FM adás. (FM antenna nincs rákötve)
Talán a kontakthibás Fm antenna csati miatt lehet? (bele kellene forrasztani, csak hát nincs mivel...elengedte a forrasztás sajnos.)
 #81322  Szerző: asimov

Az az adas meg a kornyekbeli vezetekes telefonokban is szolt... :)
(Emiatt ezerszam kerultek RF szurok a telefonkozpontokba es sok vegpontra is.)
pébégáz írta:Olyat még nem tapasztaltam,hogy egy FM-adó AM-en jöjjön be. Még gagyi vevővel sem. Viszont ennek a fordítottját igen. Egyszer, amikor Siófokon voltam, még működött az MKR adója. Ha megfogtam a rádióm antennáját, akkor is szólt az MKR, ha a vevő FM-re volt kapcsolva. Igaz, elég torzan, zúgott mint az istennyila. Ha elengedtem az antennát, egyből megszűnt a vétel.
 #81321  Szerző: pébégáz

Olyat még nem tapasztaltam,hogy egy FM-adó AM-en jöjjön be. Még gagyi vevővel sem. Viszont ennek a fordítottját igen. Egyszer, amikor Siófokon voltam, még működött az MKR adója. Ha megfogtam a rádióm antennáját, akkor is szólt az MKR, ha a vevő FM-re volt kapcsolva. Igaz, elég torzan, zúgott mint az istennyila. Ha elengedtem az antennát, egyből megszűnt a vétel.
  • 1
  • 236
  • 237
  • 238
  • 239
  • 240
  • 402