RADIOSITE Fórum

• AM-DX

#82971  Szerző: csabyke

Beletekertem ma este picit az MW-be...

540 es 1251 kHz ugyanugy jott - minosegre....

Ket nappal ezelott reggel 7kor szinten beletekertem az MW-be, MR1 nem jott szinte semennyire sem.. Picit igen ha fuleltem

Luciferko kerdezte, hogy mi jon nalam 540en ejjel...

Most jon valami vagyis hallani hogy valam jon, de SEMMIT nem tudok kivenni a nyelvezetbol...
Szoval majd fulelek de egyenlore a kerdes nyitott....
 #82917  Szerző: VR5000

csabyke írta:Hmm - tenyleg a radioe?

http://www.blaupunkt.de/index.php?id=88 ... [view]=937

Empfang
Bauform: Stabantenne
Einsatzbereich: Analoges Radio
Dienste: AM, FM
Frequenzbereich AM (MHz): 0,15 - 6,2
Frequenzbereich FM (MHz): 76 - 108

Impedanz AM (Ohm): 50

Mellesleg ez logikus is, mivel en eddig RH-s radiok kozul autoban csak olyat lattam ami 49m-t vett (62oo kHz-ig)

Valaki probalja mar ki a SANGEAN-t autoradioantennaval :)
Minden vezető anyag a térben, a vasvillától a templomtoronyban lévő harangig "veszi" az elektromágneses hullámokat, más kérdés milyen hatásfokkal.
Ez egy aszimetrikus negyedhullámú antennának tekinthető, ami a hosszának négyszeresének megfelelő (pontosabban annál valamivel hosszabb) hullámokat veszi legjobb hatásfokkal. Ebből a frekvencia kiszámítható. De ezek mellett a kisebb és nagyobb frekvenciákat is veszi, egyre rosszabb hatásfokkal, de veszi. ;)
 #82915  Szerző: csabyke

Hmm - tenyleg a radioe?

http://www.blaupunkt.de/index.php?id=88 ... [view]=937

Empfang
Bauform: Stabantenne
Einsatzbereich: Analoges Radio
Dienste: AM, FM
Frequenzbereich AM (MHz): 0,15 - 6,2
Frequenzbereich FM (MHz): 76 - 108

Impedanz AM (Ohm): 50

Mellesleg ez logikus is, mivel en eddig RH-s radiok kozul autoban csak olyat lattam ami 49m-t vett (62oo kHz-ig)

Valaki probalja mar ki a SANGEAN-t autoradioantennaval :)

VR5000 írta:
csabyke írta: :))
Akkor ugy irom, hogy az adatlapokon ilyet lehet olvasni veteleli frekinek
150 - 6200 kHz
88-108 MHz
Az a rádió vételi frekvenciahatáraira vonatkozik, nem az antennára.

S - miert nem segitene a SANGEAN-on az AM vetelnel az autoradio antenna? :))
Ha bent az autóban használod a Sangeant, a kaszni árnyékolása miatt valószínűleg jobb lesz a vételed a külső antennával, de azon kívül szerintem nem. :(
Ki kell próbálni! :o
 #82872  Szerző: VR5000

150 - 6200 kHz
88-108 MHz
Az a rádió vételi frekvenciahatáraira vonatkozik, nem az antennára.

Ha bent az autóban használod a Sangeant, a kaszni árnyékolása miatt valószínűleg jobb lesz a vételed a külső antennával, de azon kívül szerintem nem. :(
Ki kell próbálni! :o
 #82869  Szerző: csabyke

:))
150 - 6200 kHz
88-108 MHz

Csak ugye also ertek AM-vetelu radiokra volt ertve
a felso ertekek pedig FM-re

(also = alacsonyabb tehat a felsorolasban fellul van:))

VR5000 írta:
csabyke írta: Azok altalban ugy vannak megalkotva, hogy 49m-ig vesznek AM-ben majd FM CCIR sav...
Az antenna nem foglalkozik azzal, hogy AM vagy FM.
csabyke írta: Kozephullamu hasznalatnal maga a rud, vagy valami nekem eddig ismeretlen elem az, ami veszi a KH-t... ??
Szerintem a rúd.
csabyke írta: pl. SANGEAN Radiora rakotve egy ilyen antenna produkal valami plusszot MW LW teruleten?
Szerintem nem.
csabyke írta: A ferrit iranyitott antenna ugye, vagyis ki lehet forgatni az adot..
De van olyan antenna is, amivel MEGJOBBAN ki lehet forgatni a vetelt?
Ezt ugy ertem, hogy ha 90fokra forgatom el, akkor nem jon semmi..
De van olyan AM antenna, ahol ha 180 fokra forgatom el, akkor megannyira sem jon semmi?
Megoldható, itt vannak rá példák: :stare:
http://antennakonyv.fw.hu/374.jpg
http://antennakonyv.fw.hu/375.jpg
(Jobban belegondolva 180 foknál megint jó vétel lesz, inkább a 90 és 270 foknál lesz a 0-hoz közelítő vétel. 8-as, vagy vese alakú karakterisztika.) :o
 #82800  Szerző: VR5000

csabyke írta: Azok altalban ugy vannak megalkotva, hogy 49m-ig vesznek AM-ben majd FM CCIR sav...
Az antenna nem foglalkozik azzal, hogy AM vagy FM.
csabyke írta: Kozephullamu hasznalatnal maga a rud, vagy valami nekem eddig ismeretlen elem az, ami veszi a KH-t... ??
Szerintem a rúd.
csabyke írta: pl. SANGEAN Radiora rakotve egy ilyen antenna produkal valami plusszot MW LW teruleten?
Szerintem nem.
csabyke írta: A ferrit iranyitott antenna ugye, vagyis ki lehet forgatni az adot..
De van olyan AM antenna, ahol ha 180 fokra forgatom el, akkor megannyira sem jon semmi?
Megoldható, itt vannak rá példák: :stare:
http://antennakonyv.fw.hu/374.jpg
http://antennakonyv.fw.hu/375.jpg
(Jobban belegondolva 180 foknál megint jó vétel lesz, inkább a 90 és 270 foknál lesz a 0-hoz közelítő vétel. 8-as, vagy vese alakú karakterisztika.) :o
 #82799  Szerző: csabyke

Lenne egy erdekes kerdesem...

Vannak az autoradios antennak...
Azok altalban ugy vannak megalkotva, hogy 49m-ig vesznek AM-ben majd FM CCIR sav...

Kozephullamu hasznalatnal maga a rud, vagy valami nekem eddig ismeretlen elem az, ami veszi a KH-t... ??

pl. SANGEAN Radiora rakotve egy ilyen antenna produkal valami plusszot MW LW teruleten? Autoradiok igen jol vesznek altalaban..

A ferrit iranyitott antenna ugye, vagyis ki lehet forgatni az adot..
 #82798  Szerző: VR5000

Zoli58 írta:Bicikli felniből nem, de kenyeres tálcából láttam már loop antennát készülni.

Nálam 2*500pF kondi mellett, 18 menetet tekertem fel egy 20cm átmérőjű PVC csőre , a drót 2mm-es réz.

A menetszám nagyon függ a forgókondenzátor kapacitásától és a tekercs fizikai méretétől, ki kell kisérletezni
A nagyobb leadott jelszint érdekében praktikusabb nagyobb átmérővel és kevesebb menetszámmal kísérletezni.
 #82794  Szerző: Zoli58

VR5000 írta:
Zoli58 írta:Sziasztok!
Zoli!
A Yaesu VR-120D-ben van belső ferrit, vagyis külső antenna nélkül működik egyáltalán MW-n?
A VR-5000 is csak külső antennával vesz közép/hosszú hullámon.
Igen, van belső ferrit a közép/hosszú hullámra és működik is (mint a felvételen ), többnyire azonban külső antennára állítva szoktam használni, de így is működik persze jóval gyengébben, de pl. a Kossuth rádió az tökéletes.

73!Dx! Zoli
 #82793  Szerző: VR5000

Zoli58 írta:Sziasztok!

Csatlakozva a felhíváshoz:
Nálam MW Dx-re egy saját gyártású AM loopot használok, amit egy PVC csőből alakítottam ki és nagyon hatékonyan működik nappali középhullámú vételek estében.

http://youtu.be/nhMGdfJW-LU

Rövidhullámú Dx-re egy 7 méteres huzalantennát használok.

Üdv
Zoli!
A Yaesu VR-120D-ben van belső ferrit, vagyis külső antenna nélkül működik egyáltalán MW-n?
A VR-5000 is csak külső antennával vesz közép/hosszú hullámon.
  • 1
  • 231
  • 232
  • 233
  • 234
  • 235
  • 402