RADIOSITE Fórum

• Troposzférikus terjedések

#84168  Szerző: Sokol404

Gondoltam, felsorolom a neveket, és gratulálok a szép vételekhez. De vegye mindenki magára külön-külön, ez igen!!! :yes:

Nálam minden nyár közepén átlagos rádióval mindig spanyol nyelvű adók szoktak beterjedni, és volt már rá példa, hogy a csávolyi akkoriban Sláger Rádiót is elnyomták. És egyszerre egy frekin több külföldi is bejött, háttérben meg próbálkozott a hazai! Csávoly tőlem légvonalban 15 km-re van, és 6,3 kW-tal jön onnan a Neo és a Petőfi. Azért ezt elnyomni...

Átlagos rádióval átlagos antennával (értsd: kínai zsebrádió vagy olcsó asztali rádió) bent a lakásban ezek jöttek be, időnként egymást és a hazai adót váltva, bár sokkal inkább a terjedés dominált.
De! Kint, egy japán-koppintás Domotec-tunerrel (6,2 m magas oszlopról) meg CSAK ezek jöttek be, nem is tudtam mit csinálni. Akárhova tekertem, még a bivalyerős szerbek sem szóltak, csak spanyol! Ment ám a spanyol hablaty a forró, derült nyári délutánon! Zene egyiken sem volt, csak bla-bla. Mindig ilyen időben volt effajta terjedés, és mindig nyár közepén, és persze minden esetben hirtelen jött. :yeah:
 #84165  Szerző: joe

Chucky írta:Tesztelgetem az antennákat, szerencsére némi tropó is a segítségemre van:
Két új vétel született, melyek közül az első rekordnak számít nálam:
90.4 OE3 - Klagenfurt - 472km!!!
És végre sikerült kiforgatni a Kronehitet 105,8-on!
Klagenfurt-Dobratsch adóállomás egész Magyarországot beteríti, 90,4 Ö3 mellett rendszerint veszem a 92,8 Ö1, 97,8 Radio Karnten, ill. 104,9 Antenna Karnten adásokat is. Egy jó antenna sokat jelent, gratulálok! Joe
 #84149  Szerző: Chucky

LuciFerko írta:Nekem voltak németek is :P
Igen, nyáron már láttam ezeket! Szép vételek! :)

Nekem ma este végre sikerült lengyeleket elcsípni.
96,4 PR3 - Poznan
http://www61.zippyshare.com/v/57572434/file.html
 #84123  Szerző: asimov

Irigyellek :)
Grat a vetelhez!
Chucky írta:Tesztelgetem az antennákat, szerencsére némi tropó is a segítségemre van:
 #84115  Szerző: djlacee

:shock: ezt még én sem fogtam soha
 #84114  Szerző: Chucky

Tesztelgetem az antennákat, szerencsére némi tropó is a segítségemre van:
 #84019  Szerző: djlacee

A HEY csak szlav zenet ad
 #84017  Szerző: asimov

A 'Radio Hey!' miert ne adhatna magyar zenet? :) Az Slo1-en (88.5) csiptem mar el magyar zenet (Nox)
LuciFerko írta:Ezmiez? http://www.youtube.com/watch?v=LtvDG8rH-pA kétlem, hogy Radio Hey adott magyar zenét :) A tetőn lévő Vertikális dipóllal jött.
 #84015  Szerző: asimov

Szia!

Ugy emlekszem nem.
Polaritasforditas csak az ionoszferikus terjedeseknel tortenik, ami 30..35 MHz felett mar nemigen fordul elo.
Az eltero ado-, es vevoantenna polaritas egyaltalan nem zarja ki a vetelt, viszont (asszem) 3 dB-lel gyengebb veteli jelszintet jelent, ami adott esetben lehet eppen akkora jelveszteseg, hogy ezen mulik az adott ado (adas) vetele.
(Kesobb megnezem ezeket szakkonyvben, most melo :) )
Chucky írta:Már megint itt a 88,5 Pro FM. De érdekes, hogy horizontálisan sugároz, de vertikálisan tudom venni. Lehet, hogy a tropo megfordítja a polaritást?
  • 1
  • 232
  • 233
  • 234
  • 235
  • 236
  • 331