Sziasztok!
Tegnap este mindössze 8 óra után külön élmény volt kalózrádiókat befogni.
Az első a
Radio Powerliner lehetett a
6300 kHz-en: onnan vettem észre, hogy kalóz, mert egyfolytában U2-számokat játszottak egymás után (azokból is az elektronikus változatokat), és megvárták a számok végét, majd "hosszabb" szünetek voltak a zenék között, emellett eléggé sípolt és fütyült, néha megszakadt az adás, mintha a WinAmp-ot véletlen kinyomták volna, és persze Station ID sem volt. A "műsorvezető" 2 alkalommal bele is szólt, beszélt valamit (de nem sokat tudtam megérteni belőle, mert éppen akkor hozzám is beszéltek

).
Sajnos 21 óra 30 perc előtt nem kevéssel elhallgatott.
A másik pedig egy
görög kalóz volt az
1700 kHz-en: hajnalig görög pengetős népzenét játszottak, de nem ám olyan macskanyávogást, mint amit az ERA NET ad a 729 kHz-en, hanem inkább táncház-jellegűt. Ez legalább nem kapcsolt le olyan hamar, és itt tiszta volt a vett jel (nem sípolt).
Összességében elmondható, hogy mindegyiknél valami jó kis processzáló programot használhattak, mert a rövidhullámhoz képest viszonylag tisztán átjöttek a magas hangok, a mélyek is szépen szóltak, öröm volt hallgatni.
Ezt azért írom, mert az én mW-os kis házi adómnál (
http://sci-toys.com/scitoys/scitoys/rad ... itter.html , ezt építettem meg) hiába használok 2 processzáló programot egyszerre, plusz állítom magasra a hangszínt, még így is félre kell hangolnom a vevőt, hogy rendesen szóljon az emberi beszéd (ne az a 2,5 kHz-es fahang legyen, amiből alig lehet kivenni valamit). Tehát ezek a profi kalózok még ezt is megoldották!
Az antenna, amellyel a vételeket produkáltam, egy -padláson lévő- 30 m hosszú, vízszintes és függőleges irányban egyaránt kifeszített rézhuzal volt.