RADIOSITE Fórum

• Troposzférikus terjedések

#84712  Szerző: asimov

Uj adok:
87.6 Radio MMR (SVN; Pečarovci, 144km) (magyar nyelvu adas lenne?)
91.9 Ö1 (AUT, Eibiswald 1/Hadernigg, 220km) eleg jol jott
92.9 Egerszeg Radio (HNG, Zalaegerszeg, 89 km)
104.0 Fun Radio (SVK, Banská Bystrica/Suchá hora, 215km)

Tobb helyen interferencia, adok folytonos "helycsereje", beterjedtek nem veheto adok.. folyamatosan lehetne scan-ellni:
88.9 N-Joy (Zalaegerszeg, 92 km)
89.2 Hitradio O3 (Graz, 200 km) tukortiszta
89.7 Antena Zagreb (Zagreb, 198 km) sokkal gyengebb most, mint tegnap es erosen fading-el is.
90.5 egy valoszinuleg horvat nyelvu ado jott egy ideig, aztan eltunt a zajban
91.7 szlav (talan szloven) nyelvu ado es ugyanugy jartam vele mint az elozovel..
92.4 eleg jol beterjedt az FM4
96.85 (?) Itt elkaptam egy "Radio Slovenija drugiprogram" signalt.. O ki lehet?
99.9-en sztereoban jon az O3
104.0-an nagyon megy (ment) az "adok-kapok"
----------------
Luciferko:
A "dzsunga" szot tobbszor hallottam onmagaban.. de azota megint eltunt az adas olyannyira, hogy mar 101.0-rol atszurodik az "FM 101" (Zagrab/Slemje, 198 km) . Ennek a stream-jevel osszeneztem, de nem ez szolt 101.1-en.
 #84711  Szerző: LuciFerko

rmihaly76 írta:Ismet szol 101.1-en az a zenei ado. Most volt nemi szovegeles is: noi musorvezeto es szlav nyelven, lassan beszelt kicsit
Az a Radio Dzungla Boszniából, vagy az RTS-2 Szabadkáról.
 #84710  Szerző: csadam

Új vételeim:
105.3 Kronehit (St. Pölten - 182 km) - tiszta, de a 105.2 Kossuth (Rábaszentandrás - 11 km) zavarja
90.5 HRT-HR 2
 #84709  Szerző: asimov

Ismet szol 101.1-en az a zenei ado. Most volt nemi szovegeles is: noi musorvezeto es szlav nyelven, lassan beszelt kicsit
 #84707  Szerző: asimov

A Hepburn' fele tropo terkep szerint ma es holnap, nyugat-magyarorszag felett kiterjedt, 2-es szintu tropo van/lesz. (Erdemes expert modban ezt is beallitani az fmscan.org-on, mert egeszen mas adolista is lehet az eredmeny!) Ennek (es az anticiklonnak?) a jele a par napja fennallo, eros legkori inverzio is. (Kemenyekbol felszallo, majd alacsonyan, egy kepzeletbeli vonal alatt elterulo fust nagyon jo indikator!)

Az autoradio -ha ez lesz- Blaupunkt "Atlanta 110" lesz. Nincs ketsem affelol, hogy szelektivebb -es ezert erzekenyebb is- lesz, mint az mostani aiwa-m.
A Sony autoradok nem (sem) tul fenyesen szuperalnak tunerugyileg, mert allitolag az antennabemeneti impedanciaillesztesuk nagyon rossz. Ez kozeli/eros adok vetelenel semmit nem szamit, de DX munkaval -vagyis alapvetoen gyenge, esetleg fading-elo jelek vetelenel- mar nagyon is vetelminoseg befolyasolo tenyezo.
Magyarul: a kivanatos 75 Ohm helyett ez az ertek valojaban 80...90 Ohm korul korul van, ami eleg komoly -tehat komoly jelveszteseget okozo- illesztesi hiba. A Blaupunkt-oknal ez az ertek 70..74 Ohm korul van ami gyakorlatilag tokeletes illesztes. Ez a nem mindegy.
A Sony XDR F1HD mar mentes ettol hibatol, de ez kifejezetten FM DX-esre is keszult, es meg moddolni is eleg jol lehet.
Nagyon "vaciallalok" a ketto (Atlanta 110 es XDR F1HD) kozott, mert vannak mindketto mellett es ellen is ervek...
Chucky írta:
rmihaly76 írta:Hosszu szunet utan vegre rendes terjedes van, es meg mindig megy a "musor", mert pld 88.9-en neha 3(!) ado interferal egymassal.
Ha minden jól megy még el is tart jópár napig ez az állapot. Legalábbis míg az anticiklon itt tanyázik.:) Bár még ez még így sem olyan masszív terjedés, mint ami jellemző az őszre. Emlékszem olyan októberekre, amikor még a kis International kazettás magnómmal hallgatóztam. A teleszkópos antennáját megtoldottam 2 méter szalagkábellel. Volt olyan őszi tropo, hogy jött vele a Blue Danube (mostani FM4), Radio Maribor, stb. Szó szerint tele volt a sáv, mint mikor ES van.
rmihaly76 írta:Azert nem jon le RDS, mert az osregi aiwa hifi-mben nincsen ilyen kepesseg.. :)
Nekem is Aiwa hifim van. Alapesetben azzal hallgatózok. Jóval érzékenyebb, mint a nemrég beszerzett Sony tuner. A Sonyra csak akkor dugom rá az antennakábelt ha már RDS jelet remélek az adótól. Igazán hasznos szerintem majd a nyári ES szezonban lesz.:)
 #84705  Szerző: LuciFerko

Megvan a Rádió Szombathely is a 97.1-en :shock:
92.9en egész szépen jön az Egerszeg Rádió is.
 #84704  Szerző: Chucky

rmihaly76 írta:Hosszu szunet utan vegre rendes terjedes van, es meg mindig megy a "musor", mert pld 88.9-en neha 3(!) ado interferal egymassal.
Ha minden jól megy még el is tart jópár napig ez az állapot. Legalábbis míg az anticiklon itt tanyázik.:) Bár még ez még így sem olyan masszív terjedés, mint ami jellemző az őszre. Emlékszem olyan októberekre, amikor még a kis International kazettás magnómmal hallgatóztam. A teleszkópos antennáját megtoldottam 2 méter szalagkábellel. Volt olyan őszi tropo, hogy jött vele a Blue Danube (mostani FM4), Radio Maribor, stb. Szó szerint tele volt a sáv, mint mikor ES van.
rmihaly76 írta:Azert nem jon le RDS, mert az osregi aiwa hifi-mben nincsen ilyen kepesseg.. :)
Nekem is Aiwa hifim van. Alapesetben azzal hallgatózok. Jóval érzékenyebb, mint a nemrég beszerzett Sony tuner. A Sonyra csak akkor dugom rá az antennakábelt ha már RDS jelet remélek az adótól. Igazán hasznos szerintem majd a nyári ES szezonban lesz.:)
 #84702  Szerző: asimov

Hosszu szunet utan vegre rendes terjedes van, es meg mindig megy a "musor", mert pld 88.9-en neha 3(!) ado interferal egymassal. Ezek magyar, nemet (ez talan osztrak "dialektus" lehet, ilyet sokat hallok az utcan, nyaron, es szlav nyelven beszelnek, ha eppen jonnek.
Grat Luciferko! Egy masik adojukat jomagam meg nyaron csiptem el (ha jol emlekszem... ideje megcsinalnom egy rendes veteli log-ot...) egy masik adojuk altal: 107.6 MHz > RTL 102.5 (Tolmezzo, 389 km)
Dolgozom a kerdesen, de azert a brit szigetekrol elcsipett BBC Radio 1-et nehez lesz uberelni.. Azota, lelekben 1000 km-erekben gondolkodom :D
Remelem azt, az en eletemben lesz meg ilyen kaliberu terjedes es szerencsem is azert, hogy eppen jo frekvencian legyek! (sokat lenditene a dolgon az, ha lenne egy cluster-unk a celra, ilyen esetekre.. nos, kedves admin? ;) )
------------
joe:
Azert nem jon le RDS, mert az osregi aiwa hifi-mben nincsen ilyen kepesseg.. :) Persze, hogy figyelek szorgalmasan, de az a "nyomorult", 101.1-en neha(!) beterjedo ado nem akar signalt adni. :) Meg azt sem tudom, hogy milyen nyelvteruletrol jon, ami pedig sokat lenditene a dolgon. Remelhetoleg, nemsokara lesz egy kivalo minosegu tunerral (+rds, termeszetesen) felszerelt autoradiom a celra na azzal sokkal konnyeb lesz minden.
RDS nelkul, egy bandscan maceras es idoben is eleg hosszu mutatvany azert, mert igen nehezkes a befogott, es meg nem ismert/egyertelmu adok azonositasa. (fmscan.org-on kikeresni, aztan weboldalakat, stream-eket kell keresni/hallgatni, stb.)
------------
Chucky:
Koszi a tippet! Utanajarok, hatha o lesz az.
 #84701  Szerző: pébégáz

Tegnap este egy szál dróttal (!) : 96,1 Romania Cultural, Nagyvárad. Zajosan, de jött. Azért ezen meglepődtem.
 #84700  Szerző: Chucky

LuciFerko írta:Megvan az első dokumentált olasz vételem! :party:
http://www.youtube.com/watch?v=31RwCzRxkVw
RTL 102.5 - 104.5 MHz! Azért ezen meglepődtem :D

Azért írom, hogy dokumentált, mert kb 10 éve a 101,1-en hallottam néha ezt az adást.
Szép fogás! Gratulálok!:-)
  • 1
  • 224
  • 225
  • 226
  • 227
  • 228
  • 331