RADIOSITE Fórum

• FM-DX

#85507  Szerző: mkabelhusk

úgy értelmeztem, hogy
pl. a 96.3 MHz a SRO 1 Párkány - Modrý vrch ről 10 Kw Pmax tőlem kb. 50 km

míg pl. a 92.7 MHz az EXPRES - Érsekújvár 1 Kw Pmax tőlem kb. 90 km -sokkal jobban jön, először gondoltam az időjárásra, de mivel minden naposan azt tapasztalom,hogy jobb a vételem Érsekújvárról mint Párkányról ezért gondoltam, azt hogy közre játszhat a polaritás is
de lehet, hogy csak azért jobb mert alacsonyabb a freki elképzelhető
 #85496  Szerző: Snake

Nemértem az összefüggést. 3 különböző adótelephelyet adtál meg, mért lenne mérvadó, h ki mekkora teljesítménnyel ad?
 #85487  Szerző: mkabelhusk

rmihaly76 írta:Az enyhe kifejezes, hogy "tobb kakao kell".
Minel tobb antenna van beallitva, annal inkabb, hiszen minden egyes antennara csak 'P_ki/antennak szama' teljesitmeny jut.
Marpedig a kor alaku sugarzas eleresehez (amennyiben cel ez) legalabb ot-hat darab helikalis antenna kell, tehat ugyanakkora sugaru terulet lefedesere kb. ennyiszer nagyobb teljesitmeny is kell. Vilagosak a cirkulalis polarizacio elonyei, de biztosan megeri ez folyamatos tobbletkoltseg?
Kicsit kutakodtam... a "kornyekunkon" Szlovakiaban (nehany "maganyos farkas" mellett) a Radio Expres adoi hasznaljak ezt, celzottan egy-egy kissebb varos, illetve kissebb regio celzott lefedesere.
Nalunk szabad ilyen polarizaciot, FM adonak hasznalni? Mar csak a kiserlet es a jatek miatt is megerne egy kort futni ezzel!
nem tudom az én vételi helyemen mennyire számít ez a bizonyos "Cirkuláris" polarizáció, de nekem itt Dél - Budapesten (XX.kerület, X emelet panel, H polarizációjú FM antenna) 92.7 MHz- Estétől egészen délelőttig az EXPRES szinte kristály tisztán vehető, sok esetben RDS is van ... viszont ennek ellenére ebből az irányból pl. a 88.8 MHz RADIO HEY vagy a 96.3 MHz a SRO 1 - lényegesen gyengébben jön pedig ezek H polárba vannak illetve magasabb a teljesítmény sugároznak ...
 #85432  Szerző: zvartoshu

DUAL MOS BF999 in blaupunkt for hard correction :troll:
http://www.youtube.com/watch?v=TKZJ5o37LvA
LOW NOISE and sensibiliy hard open! :yeah:
sony xdr is now down ! sensibility is under 0.65µV now in my receiver! test is detect 16.1dB noise band . Old 18.3dB on indicator! Ertu is listened now poor on low noise mode! :chinese:
 #85405  Szerző: asimov

Az enyhe kifejezes, hogy "tobb kakao kell".
Minel tobb antenna van beallitva, annal inkabb, hiszen minden egyes antennara csak 'P_ki/antennak szama' teljesitmeny jut.
Marpedig a kor alaku sugarzas eleresehez (amennyiben cel ez) legalabb ot-hat darab helikalis antenna kell, tehat ugyanakkora sugaru terulet lefedesere kb. ennyiszer nagyobb teljesitmeny is kell. Vilagosak a cirkulalis polarizacio elonyei, de biztosan megeri ez folyamatos tobbletkoltseg?
Kicsit kutakodtam... a "kornyekunkon" Szlovakiaban (nehany "maganyos farkas" mellett) a Radio Expres adoi hasznaljak ezt, celzottan egy-egy kissebb varos, illetve kissebb regio celzott lefedesere.
Nalunk szabad ilyen polarizaciot, FM adonak hasznalni? Mar csak a kiserlet es a jatek miatt is megerne egy kort futni ezzel!
 #85378  Szerző: csokie

Pl hiába több kakaó kell a műsorszóráshoz, de viszont megtérül a városon belül, mert nem lesznek Fading-lyukak, ezáltal egy tízemeletes mellett elhaladva sem hagy ki az adás. Gellért-hegyen igazán kipróbálhatnánk egy tesztsugárzást ezzel kapcsolatban.
 #85369  Szerző: Snake

rmihaly76 írta: Ennek a fenyeben felmerul a kerdes: vajon milyen megfontolasbol hasznal cirkulalis polaritasu adast egy FM musorszoro ado?
Egy cirkuláris adás, pl városban a lehető legjobb választás, ugyanis nincsen polár kihagyás bizonyos zavaró tárgyaknál.
A nyereséget, pedig nagyon egyszerűen meg lehet oldani. Több antennát kell használni.
 #85368  Szerző: asimov

Keresheto, kezelheto formaba (excel tablazat) irom/alakitom az adolistamat es egyuttal frissitem/ellenorzom is adatokat az fmcan.org segitsegevel. Ekozben egy meglepo modulacios jelzesre bukkantam, tobb adonal is:
Kép
A HELP szerint ez bizony cirkulalis modulacio!
(h: horizontal, v: vertical, c: circular, m: mixed, P = planned, I= inactive)
Ez komoly lefedettsegi veszteseg, mert (a megcelzott hallgatoknal kizarolag hasznalt) V vagy H pol. antennakkal veve a cirkulalis polarizacioju adas legkevesebb 50%-kos jelveszteseggel veheto. Tehat egy M polaritassal sugarzott adassal 50%-kal nagyobb terulet fedheto le, ugyanolyan minosegben. (Raadasul V es H pol. antennat gyartani is joval konnyebb)
Ennek a fenyeben felmerul a kerdes: vajon milyen megfontolasbol hasznal cirkulalis polaritasu adast egy FM musorszoro ado?
 #85359  Szerző: Zoli58

rulek írta:Most is jó terjedés van Szerbia felől..
Igen, jó a terjedés itt a Kisalföld keleti csücskén is. Folyamatosan hallgatva a Radio Wien-t a 89.9-en, többször is befédelt a komádi Kossuth.
A nap fogása (19:00 óra körül) azonban a belgrádi rádió vétele a 94.5MHz-en, Crveni Cot (Vajdaság) 291km, igaz nem jött RDS, de néha meglepően tisztán szólt, nem úgy mint a felvételen, ahol kivártam a szignált és :( gyengébb lett.

http://youtu.be/claHxq_PEEs
 #85357  Szerző: rulek

Most is jó terjedés van Szerbia felől.. Jól jön Szabadka a 91.5, Novi Sad a 92.5- ön, mindkét adó magyar nyelvű és sokkal erősebben jön a Horvát 2 a 98.1 Mhz-en és kicsit gyengébben egy szintén horvát a 101.1-en.
  • 1
  • 294
  • 295
  • 296
  • 297
  • 298
  • 541