RADIOSITE Fórum

• AM-DX

#85788  Szerző: LuciFerko

rmihaly76 írta:Kizart, hogy egy frekvencian, kozel egymashoz ketto ado legyen, ugyanis semmi ertelme nem volna, mert meg a sajat allampolgaraik is allando viszhanggal vennek az adast.... Sokkal egyszerubb magyarazat van. (mimi jo helyen keresgelt.)

Rovidhullamon ritkan elofordul az terjedes, amikor a radiojelek a vevoantennat a "rovid ut" mellett a "hosszu uton" is elerik.
A "rovid ut"-as terjedeskor a leheto legrovidebb uton erik el a jelek a vevoantennat, mig a "hosszu ut"-as terjedes eseten pedig a Foldet (nagyjabol) megkerulve is(!) elernek a jelek a vevoantennig. A ketto jel kozott boven van akkora idokeses (ha ugytetszik, faziskeses), hogy ez a vevoben visszhangos vetelt okozzon.
Bizonyitasa ennek egyszeru.. iranyitott antennat kell hasznalni es megszunik a visszhang vevoben. (Az iranyitott antenna a "szembol" jovo jeleket jol veszi, mig "hatulrol" jovoket elnyomja, igy nem tud kialakulni a vevoben az visszhang.)
Most, amikor az eszaki felgombon hosszuak az ejszakak, 10..14 MHz alatt lehet erre szamitani.

Aktiv radios "koromban" a sajat morzejeleim vegeit hallottam vossza, amit egy nemet amatorkollega is megerositett.. Az volt am a terjedes... :)
Itt egy japán kolléga videója: http://www.youtube.com/watch?v=S-ZA2k8t ... h_response

Gondolom azonos frekin, de különböző irányba "lövik" az adást. De, hogy ennek mi értelme... :gülü:
 #85787  Szerző: asimov

Kizart, hogy egy frekvencian, kozel egymashoz ketto ado legyen, ugyanis semmi ertelme nem volna, mert meg a sajat allampolgaraik is allando viszhanggal vennek az adast.... Sokkal egyszerubb magyarazat van. (mimi jo helyen keresgelt.)

Rovidhullamon ritkan elofordul az terjedes, amikor a radiojelek a vevoantennat a "rovid ut" mellett a "hosszu uton" is elerik.
A "rovid ut"-as terjedeskor a leheto legrovidebb uton erik el a jelek a vevoantennat, mig a "hosszu ut"-as terjedes eseten pedig a Foldet (nagyjabol) megkerulve is(!) elernek a jelek a vevoantennig. A ketto jel kozott boven van akkora idokeses (ha ugytetszik, faziskeses), hogy ez a vevoben visszhangos vetelt okozzon.
Bizonyitasa ennek egyszeru.. iranyitott antennat kell hasznalni es megszunik a visszhang vevoben. (Az iranyitott antenna a "szembol" jovo jeleket jol veszi, mig "hatulrol" jovoket elnyomja, igy nem tud kialakulni a vevoben az visszhang.)
Most, amikor az eszaki felgombon hosszuak az ejszakak, 10..14 MHz alatt lehet erre szamitani.

Aktiv radios "koromban" a sajat morzejeleim vegeit hallottam vossza, amit egy nemet amatorkollega is megerositett.. Az volt am a terjedes... :)
LuciFerko írta:
mimi írta:
LuciFerko írta:Mi okozhatja ezt a fura visszhangot?
http://www.youtube.com/watch?v=qVmCxAyThEo
Olyan, mintha saját magával fédelne az adás. Tudom, hülye hasonlat, de jobbat nem tudok mondani. Ilyet még nem hallottam. :shock:
Namost lehet, hogy ez esetben a távolságok miatt hülyeséget mondok, de rövidhullámon előfordulhat, hogy egy adás két irányból kerüli meg a Földet, és egyszerre jön a keleti és nyugati irányú terjedésből...
Hááát mondjuk Korából lehet... De ha az elektromágneses hullámok terjedési sebessége 300 000 km/s akkor szerintem nem lenne szabad ennyire hallhatónak lennie.
 #85786  Szerző: djlacee

MR6 is szokott visszhangozni
 #85785  Szerző: LuciFerko

LuciFerko írta:
mimi írta:
Olyan, mintha saját magával fédelne az adás. Tudom, hülye hasonlat, de jobbat nem tudok mondani. Ilyet még nem hallottam. :shock:
Namost lehet, hogy ez esetben a távolságok miatt hülyeséget mondok, de rövidhullámon előfordulhat, hogy egy adás két irányból kerüli meg a Földet, és egyszerre jön a keleti és nyugati irányú terjedésből...
Hááát mondjuk Korából lehet... De ha az elektromágneses hullámok terjedési sebessége 300 000 km/s akkor szerintem nem lenne szabad ennyire hallhatónak lennie.
Jutubon azt írják, hogy valszeg egy frekin két adójuk van, és nincsenek szinkronban. Akkor emiatt lehet ez, de akkor meg "van" ott hozzáértés... :gülü2:
 #85781  Szerző: Zoli58

csabyke írta:Oh es igen...

ITt az MR1 egy Spanyolnyelvu adoval kavarodik az 540en..

Megigertem egyszer, hogy utanna jarok..
Pár évvel ezelőtt nálam is jelentkezett a "spanyol Égi hullám" a 540en
Onda Cero Barcelona, Cataluña, 50kW
 #85773  Szerző: LuciFerko

csabyke írta:Oh es igen...

Valakinek info arrol, hogy a BayernPLUS mellett mi a fene ad meg 801en egy ideje?
Nálam éjfél körül a Radio Iran jött egész szépen az 540-en, majd kinyomta a Kuwaiti adás. (De jött egy 3. arab is, azt nem tudom mi)
a 801-en szintén arabot szoktam fogni. Talán Szíria v. Jordánia.
 #85772  Szerző: csabyke

Oh es igen...

Valakinek info arrol, hogy a BayernPLUS mellett mi a fene ad meg 801en egy ideje?
 #85771  Szerző: LuciFerko

csabyke írta:Tegnap ejjel 0:45korul 7210 kHz-n voltak erdekes dolgok...

Egy tavolkeleti jelegu zenei adot valami brutalisan kinyomott
Amolyan ciripelo hang volt es angyon nagy tererovel..
Mindketto PONTOSAN 7210kHzn adott

Akartam ide irni de az istennek sem akart megnyilni a forum mobilrol... :(
Felvetted? :P
 #85770  Szerző: LuciFerko

mimi írta:
 #85769  Szerző: csabyke

Tegnap ejjel 0:45korul 7210 kHz-n voltak erdekes dolgok...

Egy tavolkeleti jelegu zenei adot valami brutalisan kinyomott
Amolyan ciripelo hang volt es angyon nagy tererovel..
Mindketto PONTOSAN 7210kHzn adott

Akartam ide irni de az istennek sem akart megnyilni a forum mobilrol... :(
  • 1
  • 222
  • 223
  • 224
  • 225
  • 226
  • 402