RADIOSITE Fórum

• Rádió 33 - Füzesabony - 89.6 MHz

#116723  Szerző: Gyurii

FLaci81 írta:A mai napon arra felé jártamokor (M3 autópálya Füzesabony mellett) nem ment az adó, tudni, hogy miért?
Egyel arrébb nem szól Music FM...? :troll:
 #116376  Szerző: FLaci81

A mai napon arra felé jártamokor (M3 autópálya Füzesabony mellett) nem ment az adó, tudni, hogy miért?
 #88348  Szerző: asimov

BUEK! :)
Rossco írta:Megnéztem ma, nem a tiszaújvárosi adó zavar be hanem a Juvi, hallatszik át. Ugyan úgy jártunk mint a Rádió Eger, őket a szolnoki 101.2 MHz zavarja Heves környékén, legalábbis az én autómban sokszor van népzenei keverés. Azt hozzáteszem , hogy a hivatalos vételkörzetünkön belül nincs átfedés, tisztán szólunk, ahogy kilépünk a városból már átfed. Tehát ezzel semmi gond, úgyhogy ezzel ezt szerintem le is zárhatjuk! ;)
 #88345  Szerző: Rossco

Megnéztem ma, nem a tiszaújvárosi adó zavar be hanem a Juvi, hallatszik át. Ugyan úgy jártunk mint a Rádió Eger, őket a szolnoki 101.2 MHz zavarja Heves környékén, legalábbis az én autómban sokszor van népzenei keverés. Azt hozzáteszem , hogy a hivatalos vételkörzetünkön belül nincs átfedés, tisztán szólunk, ahogy kilépünk a városból már átfed. Tehát ezzel semmi gond, úgyhogy ezzel ezt szerintem le is zárhatjuk! ;)
 #88334  Szerző: asimov

Szerintem ugyanarrol beszelunk: a szomszedos frekvencian sugarzo ado altali zavaras tobb tenyezo fuggvenye, de mindenekelott a radioe. Az azonos frekvencia is csak akkor problema, ha normal veteli korulmenyek kozott es a hivatalos vetelkorzeten belul van "atszolas".
Az NMHH-nak kotelezo feladata az elozetes eterbeli tajekozas (erre van egy, az orszagban tobb helyen elhelyezett fix antennabol/tavvezerelt vevobol allo es az egesz orszagot lefedo monitorrendszer) de azt -szerintem- felesleges az NMHH-n szamonkerni, hogy miert nem regebbi gyartasu, netan elavult technologiaju vevokre alapozva folytatjak a frekvenciagazdalkodast: igy jelentosen csokkenne az adott korzetben kiadhato frekvenciak szama, marpedig a helyek kellenek, mert sorban alakulnak/indulnak a honi radioadok es raadasul -az orszag kicsi meretebol adodoan- altalaban a szomszedos orszagokra is figyelemmel kell lenni!

A tiszaujvarosi radio (89.6Mhz?) beterjedese -tudtommal- csak akkor lehet "reklamalas" alapja, ha ez atlag antennaval (hifi-k sajat "drotantenna"-ja, szobadipol, stb) is veheto es persze a hivatalos vetelkorzeten belul tortenik ez. Amugy, mekkora lenne a vetelkorzet?
A frekvenciamodositas valamikor mukodott ugy, hogy akkor, amikor kiirtak egy addig nem hasznalt frekvenciara palyazatot, volt lehetoseg a meghirdetett frekvencia modositasat kerni azzal az indokkal, hogy interferencia varhato, de meg kellett nevezni az interferencia okat es meg kellett jelolni egy lehetseges helyszint is a tervezett vetelkorzeten belul. Az ORTT ezutan kiszallt a helyszinre egy meroautoval, majd egy 24 oras mintavetel kereteben megvizsgaltak azt, hogy tenylegesen fennall-e az interferencia (vagy barmilyen zavartatas) lehetosege.
A palyazat elbiralasa/nyertes hirdetese utan, frekvenciamodositasra az ORTT idokben nem volt lehetoseg, mivel ekkor az adott frekvencia mar hasznalatban levonek minosult fuggetlenul attol, hogy tenylegesen mikor indul a meg a sugarzas.
(Nemileg meg lennek lepve, ha utolagosan most lenne lehetoseg a frekvencia modositasara.)
 #88291  Szerző: WFM

Te mindig füzesabonyi voltál? :)
Rossco írta:Nos, el kell, hogy mondjam, hogy kicsit zavar minket a 89,5 MHz, itt-ott belénk kóstolgat, az adótól számítva kb. 2 km körzetben tiszta, stereo a vétel, viszont vannak olyan pontok a városban, ahol árnyékolás miatt már nem tiszta a vétel...ez van. Sőt, még azt is észrevettem, hogy néha még a tiszaújvárosi rádió is beterjed...de ez van... :(

rmihaly76 írta:Nem feltetlenul.
Ez teljesitmeny, tavolsag, ralatas (arnyekolo hegyek, mutargyak), lefedettseg, ado- es vevoantenna, stb es mindenekelott radiofuggo.
Nalam peldaul, a regi hifiben, az elvileg ugyanakkora teljesitmennyel ado veszpremi R1 (94.6MHz/23 km) es a Fehervar Radio (94.5MHz/41 km) egy nagy maszlag voltak... Ehhez kepest a mostani autoradio igen jo vevoje okan, ez a ket ado viszont mar nagyon jol megfer egymas mellett, szepen szolnak es az RDS(/ps)-ek is lejonnek mindkettonel.
Fuzesabony Budapesttol (gugli terkep szerint) egy olyan jo egezseges 100 km-re van, ami azert mar tavolsag am, meg az igen nagy vetelkorzetu 89.5 MHz eseteben is. Ehhez kepest a 'Radio 33' helyben fog adni.
En arra tippelnek, hogy a Radiio 33 hivatalos lefedettsegi korzeten belul nem lesz gond. :)
Nightman írta:Ez a rádió kevés ilyen rossz frekit kaphatott volna mint a 89.6.. 89.5 nem zavarja?? Szerintem igen,és ez az amúgy sem túl nagy vételkörzetet tovább csökkenti.. Jól sejtem?
 #88290  Szerző: Nightman

Nézd,az hogy mi ügyelünk rá,hogy még a mobilunkban is olyan rádió legyen ami érzékeny tunerrel,jól elkülönít 0,1Mhz-et is,azért ezt nem lehet elvárni minden hallgatótól hogy ilyen vevőt vegyen. Voltak ebből gondok az Amadeus indulásánál is.. A 89.5 pedig Füzesabony irányába egy heggyel sem találkozik,simán beszórja Füzesabonyt is ahogy sejtettem.. Más.. Rossco,ilyen esetben nem lehet szólni az NMHH-nak,hogy kösz a frekit,a lehetőséget,de a zavarás miatt más frekit jelöljenek ki nektek?
 #88289  Szerző: Rossco

Nos, el kell, hogy mondjam, hogy kicsit zavar minket a 89,5 MHz, itt-ott belénk kóstolgat, az adótól számítva kb. 2 km körzetben tiszta, stereo a vétel, viszont vannak olyan pontok a városban, ahol árnyékolás miatt már nem tiszta a vétel...ez van. Sőt, még azt is észrevettem, hogy néha még a tiszaújvárosi rádió is beterjed...de ez van... :(

rmihaly76 írta:Nem feltetlenul.
Ez teljesitmeny, tavolsag, ralatas (arnyekolo hegyek, mutargyak), lefedettseg, ado- es vevoantenna, stb es mindenekelott radiofuggo.
Nalam peldaul, a regi hifiben, az elvileg ugyanakkora teljesitmennyel ado veszpremi R1 (94.6MHz/23 km) es a Fehervar Radio (94.5MHz/41 km) egy nagy maszlag voltak... Ehhez kepest a mostani autoradio igen jo vevoje okan, ez a ket ado viszont mar nagyon jol megfer egymas mellett, szepen szolnak es az RDS(/ps)-ek is lejonnek mindkettonel.
Fuzesabony Budapesttol (gugli terkep szerint) egy olyan jo egezseges 100 km-re van, ami azert mar tavolsag am, meg az igen nagy vetelkorzetu 89.5 MHz eseteben is. Ehhez kepest a 'Radio 33' helyben fog adni.
En arra tippelnek, hogy a Radiio 33 hivatalos lefedettsegi korzeten belul nem lesz gond. :)
Nightman írta:Ez a rádió kevés ilyen rossz frekit kaphatott volna mint a 89.6.. 89.5 nem zavarja?? Szerintem igen,és ez az amúgy sem túl nagy vételkörzetet tovább csökkenti.. Jól sejtem?
 #88286  Szerző: asimov

Nem feltetlenul.