RADIOSITE Fórum

• Időjárás

#90897  Szerző: djlacee

Akkor most lehet tropó végre?
 #90896  Szerző: Glenn

rmihaly76 írta:Az a fura, hogy a havazassal meg hidegebb levego jon.
Nem, a havazással (amennyiben mediterrán ciklon okozza, mint most is) enyhébb levegő érkezik. Hiszen épp ezért lesz csapadék, mert a nedves meleg a medencében lévő hideg fölé kúszik (párás tükör effektus). Azonban most egy elég ritka helyzet van Európában. Kialakult egy "hideg szállítószalag", amit egy ritka nagy méretű anticiklon okoz. Ennek a közepe az orosz síkságon van, és mivel az óra járásával megegyezően forog, a déli oldalán a szibériai hideg egészen idáig eljut. A középpontjában 1050 hpa-nál is magasabb a nyomás, kibillenteni lehetetlen. Így az alacsony nyomású mediciklon csak mellette képes elhaladni, tehát nem jön ide, csak a Balkánon megy végig. Az előoldalán haladó meleg levegő felkúszik az itt lévő - és folyamatosan érkező - hidegre, felhőt képez és csapadékot hullat. A csapadék pedig - mivel több ezer méter magasságig mínusz van - csak hó formájában jöhet ilyenkor. Ezután a ciklon továbbhalad keletre, a hidegáramlás pedig az anticiklon "jóvoltából" stabil marad. Mivel hétfőtől mindenhol hóborítás lesz, erősödik a kisugárzás, és bár nem lesz hidegebb a beáramló levegő, emiatt 5-10 fokkal mégis hidegebb lesz mindenütt.
 #90886  Szerző: szemilan

LuciFerko írta:
rmihaly76 írta:Aki teheti, az menjen ki szabadba egy sotetebb helyre es nezzen a Hold fele. Egy jo nagy es teljes "fenyudvar" lathato korulotte, legalabbis innen.. Mifelenk nem tul gyakori egi jelenseg.
Ilyet még nem láttam :shock:
Nem szoktad figyelni az eget, nem csak az éterben vannak ám érdekes dolgok :)
Kimentem lefotózni, de alig fér bele a látószögbe. Szép nagy. :)
 #90881  Szerző: LuciFerko

rmihaly76 írta:Aki teheti, az menjen ki szabadba egy sotetebb helyre es nezzen a Hold fele. Egy jo nagy es teljes "fenyudvar" lathato korulotte, legalabbis innen.. Mifelenk nem tul gyakori egi jelenseg.
Ilyet még nem láttam :shock:
 #90874  Szerző: asimov

Jo neked! :)

Az Orszagos Meteorologiai Szolgalat irott kozlemenyt adott ki a varhato idojarasrol: Tájékoztató az ország területén várható időjárásról (2012. február 3-8.)

Osszesegeben: Tenyleg kezd komolyodni a dolog, tehat kokemeny hetnek nezunk elebe.
Ugy nez ki, hogy tovabb tolodott ENY-i iranyba a havazas intenzitasa, mert mar az ENY-i megyekben is 5..10 cm havat szamolt ki a felhasznalt modell. A DNY-i orszagreszre 30..40 cm van irva!
Amibol valoban baj lehet: eros E, EK-i szel is varhato es ez ujra befujja majd a mar letakaritott utakat es tovabb csokkenti a hoerzetet is.
olvaso1 írta:2010-es fotók is megvannak, de 2005-ben nagyobb volt :)
A holdra pedig kilestem, innen is látszik, bár elég sokszor látok ilyet. :) Volt ennél szebb is. Aztán lehet kitévedek az állvánnyal meg a géppel. :)
 #90870  Szerző: szemilan

2010-es fotók is megvannak, de 2005-ben nagyobb volt :)

A holdra pedig kilestem, innen is látszik, bár elég sokszor látok ilyet. :) Volt ennél szebb is. Aztán lehet kitévedek az állvánnyal meg a géppel. :)
 #90869  Szerző: asimov

A 2005-os tel megvan, nagyon is... Komoly ho is volt es a szel is fujt. Ujevkor, hajnal 2 korul mentem hazafele... kb. mint a sarkkutatok :) A kapun is ugy kellett bemaszni es az ajtot is ki kellett asnom!
A behavazott utakat lekotorjak es kesz, lehet kozlekedni, ha lassabban is. Az eros szel okozza a sokkal komolyabb problemat, mert ujra es ujra befuijja a mar letakaritott utakat. Februarban normalis a minusz 15 Cfok, mi szoktunk el tole. :)
Az a fura, hogy a havazassal meg hidegebb levego jon. Erdekes egy havazasnak nezunk elebe.

Aki teheti, az menjen ki szabadba egy sotetebb helyre es nezzen a Hold fele. Egy jo nagy es teljes "fenyudvar" lathato korulotte, legalabbis innen.. Mifelenk nem tul gyakori egi jelenseg.
mlaszlo írta: Annyira nem szokhattunk el, 2010 telén is elég nagy hó volt, ami egész Európában fennakadásokat okozott, de abból mégse csináltak ekkora ügyet.
  • 1
  • 112
  • 113
  • 114
  • 115
  • 116
  • 209