RADIOSITE Fórum

• FM-DX

#91741  Szerző: asimov

Leirtam a kereszttartos megoldast is, meg tavaly, amikor a sajat terveimet ecseteltem. :) (Amugy, ilyen modon, V pol-ra szerelt TV antennakat latni meg haztetokon)
Most csak a muszaki problemara hivtam fel a figyelmet, mert -sajnalatos modon- neten is sok foto van, 20..30 cm-s oldalkarra felszerelt V pol-FM yagikrol. Az "egyoldalas" megoldas -ahogy utaltal is erre- erosebb szelben bizony nagyon komoly terhelest ro, elsosorban a forgato fogaskerekeire, ezert torekedni kell -mechanikailag- az egesz antennaszerkezet szimmetrikus kialakitasara, akarmifele antennak is kerulnek arra a forgatott csore.
Ahogy irod is: yagi-nal -adott elemszam felett- az elemszammal mar nem aranyos az elerheto nyereseg es valoban az 5 es 7 elemes az optimalis meret itt, azonban a 7 elemes olcsobb, ha a dB-enkent arat nezem.

Nalam (ha jol emlekezem vissza) elso nekifutasra 2x7el V + 1x9el H yagicsoport volt a terv, de amikor a szamolgatasnal a forgatohoz ertem, ott lett nyilvanvalo az, hogy ehhez azert meg gyujtogetni kell... Az egy darab forgato tobbe kerult volna, mint amennyibe a 3 antenna es az osszes egyeb szukseges szerelveny kerult volna.. :o
Meg akkor, amikor ezugyben tajekozodtam (talan oktober volt ez) az antenna.hu-nal hivtak fel a figyelmem arra, hogy az 5 elemeshez kepest a 7 elemessel joval jobban jarok, viszont a 9 es 12 elemesben tenyleg csak akkor gondolkodjak, ha valoban nagyon fontos a minel nagyobb antennanyereseg, es foleg a keskenyebb vizszintes nyilasszog. Utobbi -nalam- a brutaleros Kab-hegyi adok miatt nem lenne eppen hatrany. Persze ezzel at is lehet esni a lo tuloldarara: ha tul keskeny a nyilasszog, akkor meg rengeteget kell pozicionalni es egyuttal precizebb forgato/poziciovisszajelzes is kell. (az antenna.hu-nal akkor volt meg 9 es 12 elemes ccir/fm yagi is, rendelesre)

Vatera:
az AR-302 forgatorol csunya remhirek keringenek... hiaba bir el "45 kg-ot", mert -allitolag- ketto darab, 5 elemes fm yagi-val mar kuszkodik.
Erre a Daiwa forgatora mar rabiznam a csoportantennaim forgatasat, csak hat ez is -per pillanat- 70E Ft-ert hozhato el: DAIWA DR-7600 Antennaforgató
 #91739  Szerző: Snake

vakerán láttam 38ért múltkor jófélét.
 #91729  Szerző: Glenn

rmihaly76 írta:Miert az 5 elemes yagi az optimalis valasztas? Kerdezem! (pld. a 7 elemes, fizikailag mar nem sokkal hosszabb, viszont majd 25%-kal olcsobb, ha a nyereseg dB/Ft erteket nezem..)
A 7 elemesnek nincs már jelentős többletnyeresége az 5 elemeshez képest. De ha mindenáron a még nagyobb nyereség és a jó mechanikai megvalósítás a cél, miért nem írtad le a legjobb megoldást? Ez ugyanis a két 5 elemes függőleges polarizációjú antenna egy vízszintes tartóra történő felszerelése! Ekkor az árboc középre kerül, nem zavar sem elektromos, sem mechanikus szempontból, és az antennák is egyensúlyban vannak (kevésbé terhelik az árbócot és a forgatót is). Ekkor további kb. 2,8 dB nyereséget kapunk, és a vízszintes nyílásszög is tovább csökken (jobb lesz az irányítottság és csökken az oldalsó zavarérzékenység).
Az antennanyereség egyébként az elemszám növelésével nem arányosan, hanem egyre kisebb mértékben növekszik, emiatt (és persze a fizikai méretek miatt) egy határ fölé nem érdemes növelni. Az 5-7 elemes ezen a sávon az optimálisnak mondott, de persze lehet akár 11 elemest is építeni.
 #91714  Szerző: asimov

Miert az 5 elemes yagi az optimalis valasztas? Kerdezem! (pld. a 7 elemes, fizikailag mar nem sokkal hosszabb, viszont majd 25%-kal olcsobb, ha a nyereseg dB/Ft erteket nezem..)

Fuggoleges polarizaciohoz kellhet antenna, viszont ahhoz, hogy az az (pld.) 5 elemes yagi, valoban 5 elemes yagi-kent viselkedjen, mindenfele fuggoleges femtol, mindenkor legalabb a hullamhossz felenel -ez CCIR/FM savnal 1.5 meter- tavolsagot kell(ene) tartani, es fuggoleges telepitesnel ezzel a tavolsaggal szokott lenni a problema.
Minden antennakonstruktor legnagyobb banatara, sajnos maga az antennatarto cso is beleszamit ebbe a "kozeli parhuzamos fem"-be, es ezert latni profi hirkozlesben olyan -fuggoleges pol-ra szerelt- yagi-kat, amelyek a reflektor(fal) mogott vannak a tartocsohoz fogatva, mert ott mar lehet az antennaval parhuzamos fem (a hosszabb/nehezebb yagikat max. 45 fokos szogben elhelyezett tartoval meg szokas tamasztani, de ilyen fotot nem talaltam):
Kép Kép

A lenyeg az, hogy ha -V pol antennanal- ennel az 1.5 meternel kissebb tavolsagon belulre kerul valami fuggoleges fem, akkor az elhangolja, ha ugy tetszik "elrontja" az antennat, ami igy mar nem egy 5 elemes yagi parametereivel fog rendelkezni, hanem -a kozelsegtol es a "zavaro" fem meretetol fuggoen- az elvarhatonal sokkal gyengebb parameterekkel, es akkor igy mar az is kerdesesse valhat, hogy -anyagi ertelemben nezve- megerte-e felszerelni azt az antennat. (Ez, az ugynevezett parazita elem altal okozott elhangolodas celmuszerekkel remekul merheto is.)
Ez a betartando, fel hullamhossznyi tavolsag ertelemszeruen a H pol-ra szerelt antennakra is igaz: tehat az esocsatorna felett 50 cm-vel forgatott yagi ezert remekel az egyik iranyba, mig 90 fokkal odebb forditva, mar mintha ott sem lenne...

Ezzel egyutt is, a forgato es a forgatas kivitelezese lesz az igazan kemeny dio... Ezen all vagy bukik az egesz mutatvany, mert ha ez nem jo, akkor annyi az egesznek. Sajnos, a jofele forgatok meg mindig 80E HUF korul vannak :S
Pasa írta:Ez nagyon jó antenna, az 5 elemes yagi mind nyereség, mind méret szempontjából a legoptimálisabb választás. A gond csak annyi, hogy kettő kéne belőle, mindkét polarizációhoz egy, és persze forgató. Ezen kívül egy kis zajú minőségi erősítő is jó szolgálatot tehet, de úgy érdemes bekötni, hogy könnyen kiiktatható legyen (ha csak zajt erősítene éppen). :yes:
 #91661  Szerző: LuciFerko

Dawe1797 írta:Igen, a Sony tuner a 17000 Ft!!
A Sangean 57000 Ft!
:megusta: :troll:
 #91659  Szerző: Dawe1797

Igen, a Sony tuner a 17000 Ft!!
A Sangean 57000 Ft!
 #91651  Szerző: djlacee

:troll: :troll: :troll:
Kép
 #91643  Szerző: zsigulifm

Dawe1797 írta:
LuciFerko írta:milyen árban volt az a tuner?

17000 Ft
HOL?? :o Annyiért még az elődjét se láttam sehol.
 #91636  Szerző: LuciFerko

Dawe1797 írta:
LuciFerko írta:milyen árban volt az a tuner?

17000 Ft
Ez a Sangean???? :shock: :shock: :shock: :shock: Én 47-50-ért látom mindenhol.
  • 1
  • 272
  • 273
  • 274
  • 275
  • 276
  • 541