RADIOSITE Fórum

• FM-DX

#92558  Szerző: Dawe1797

Amúgy milyen tunert ajánlotok FM-DX-hez?
 #92551  Szerző: Dawe1797

Sziasztok!
Az hogy lehet, hogy én a Juventus-t fogom a 91.5-ön, és a Neo FM-et a 103.7-en? Pedig ezek nem is sugároznak ezeken a frekiken! Mindkettő nagyon gyenge de érthető. Biztos vagyok benne hogy ezek voltak, mert be is mondták.
 #92549  Szerző: joe

Zoli58 írta: U.i: Még mindig azon hüledezem, h itt viszont a határon belül
is korlátozzuk a sugárzást pl.a Juventus esetében (Ny irányába).
Megteszik azt a "hegyek" illetve az OMK elhelyezkedése. Ha az adóállomás Bp keleti részén lenne, akkor biztos, hogy nyugati irányba sugároznának, mert arra lenne a "hallgatóság".
Én dél-keletre lakom Bp-től, ennek ellenére én sem tudom fogni a 103,9-et, pedig a 89,5 állandóan jött, gyakran hallgattam autóban is. Az új frekin itt is van zavarás: 103,8 RR1 - Világos 60kW illetve 104,0 Csaba Rádió...Joe
 #92527  Szerző: Zoli58

Ahhoz, h ebben a szegényes terjedési időszakban, a rengeteg (fórumi) antenna közt ne vesszen ki a dx szenvedély :D........ Itt a legújabb vételem, ami azért érdekes, mert erről az adóról csak most sikerült RDS-t vételeznem (igaz sokat nem is vadásztam rá). A másik érdekessége a dolognak, h a tőlem 55Km-re É irányba, 116m magasan lévő érsekújvári adó 500W-al sugároz a 98,70MHz-en, antennám viszont ÉNy irányítású, tehát nincs irányban kb. 30° eltérés. Azt nem tudom, h ez Szlovákia nemzetközileg védett frekvenciája v nem, de körpolárizáltan (tehát H és V is) szórja az étert nemcsak a saját területén, de még itt nálunk is 30km-re a határtól.

Itt a vétel:
http://youtu.be/gQtZwrKJXVI

U.i: Még mindig azon hüledezem, h itt viszont a határon belül
is korlátozzuk a sugárzást pl.a Juventus esetében (Ny irányába).
 #92514  Szerző: Glenn

Ha meg tudod szerezni, penge vagy. Tőlem jó pénzért akarták megvenni, de nem adtam. Kicsit már túlmutat az egyszerű DX-en, ez már tudományos értekezés, de minden benne van, ami kell.
 #92513  Szerző: asimov

Ezt (is) meg tudnam szerezni. CCIR/FM-DX-el maradva, erdemes rahajtanom?
Pasa írta: Dr. Istvánffy Edvin: Tápvonalak, antennák, hullámterjedés (ez egy kincs, BME-tankönyv kézirat, 725 példányban 1966-ban jelent meg és 640 oldalas)[/list]
 #92511  Szerző: asimov

Az addig oke is, ha konkret, tehat -toled ismert iranyban elhelyezkedo- adot akarsz befogni, de fmdx-nel nem ez a jellemzo, hanem az, hogy hangolaszunk ide-oda a savban, lesve es varva terjedessel beerkezo adokat. Legalabbis en igy teszek, ezugyben :) Erre van automata cucc is, talan eppen neked :) (nem lehet keresni forumban, nekem meg kellene az fm savu automata szkennelo/rdsinfo kiiro szerkentyu fellelesi helye!)

Ami miatt hatrany a nagyon keskeny iranyhatas: pld. 110 fok iranyba allva vegigtekered a savot, mert hallasz biztato zajokat.. aztan odebb fordulsz 15 fokot es ujra BS... aztan ujra odebb fordulas 15 fokkal es ujra BS... de ekozben az elso szektor, ami csak 30 fokkal van odebb (tehat, toled nezve meg boven ugyanaz a terjedesi zona!) mar kivul esik az antenna "latoszogen" tehat -meg ha ez furan hangzik is- pont az antenna eros iranyitottsaga miatt, siman lemaradhatsz egy eppen beterjedo adorol. Ehhez vedd hozza azt is, hogy a radio egyszerre csak egy frekin vesz... a sav aljan (vagy akar csak par MHz-el odebb) bejohet egy ado, mig te felul, feljebb kutakodsz es kovetkezo BS-nel/odebbfordulasnal mar "lefordultal" az adorol...
Ezzel szemben a 40..50 fok vizszintes nyilasszogu antenna az egesz terjedesi regiot "belatja" igy valoszinuleg nem maradsz az eppen beterjedo adorol, ha eppen frekin allsz BS kozben. Meg mindig tetszik a 15 fokos nyilasszog? :)
Azonban amikor mar megvan az ado, akkor viszont termeszetesen elony a keskeny iranyhatas!

Komoly dilemma... de erre is megvan az optimalis megoldas: ketto antenna (egy keskenyebb es egy szelesebb "latoszogu") es ketto radio kell.. :D
"A" radio a szeles "latoszogu" antennaval (esetleg korsugarzoval) szkennel non-stop, mikozben "B" radion meg te fogod be jo(bb) minosegben -mar a keskeny "latoszogu" antennaval, celiranyosan- az "A" radion csak zajosan, vagy foltokban hallhato adokat.
Lehet ezt ragozni :)

LuciFerko írta:Az a Galaxie meg szerintem a kis nyílásszög miatt jó, másik adók zavarását ki helet szűrni.
 #92509  Szerző: Glenn

rmihaly76 írta:
  • Karl Rothammel: Antennakonyv (1977)
  • M Cesky: Radio- es tv-musorveteli ismeretek (MK, 1980) (ez alapkerdeseket tisztazo konyv!)
  • Kokai Tamas: urh- es tv-antennarendszerek (MK, 1982)
  • Hajdu Mihaly: televizio es radio URH tavolsagi vetel (MK, 1988)
  • M. Cesky: Radio es televizio vevoantennak (MK, 1981)
  • Szucs Jozsef: "DX" antennak, erositok (Ifjúsági Lapkiadó Vállalat, Ezermester Kiskonytar, 15. resz, 1976-bol) Erre vagyok a leginkabb kivancsi, mert a politikai es gazdasagi korulmenyek okan, az elodeink nagyon egyszeru modon, hetkoznapi eszkozokkel oldottak meg osszetett problemakat!
  • ezt a konyvet tobben ajanlottak: E.Spindler: Az antennaepites gyakorlata (MK, 1985) Gondolkodom...
  • bo tiz ev radiozas es antennazas, csak mas savokon
Nekem ezek vannak:
  • Nozdroviczky László: Televízióantennák
    Hajdú Mihály: Televíziós távolsági vétel
    Milan Český: Rádió és televízió vevőantennák
    Király Andor: Hullámvadászat
    Armando Garcia Dominguez: Antennák méretezése
    Kókai Tamás: Urh- és tv-antennarendszerek
    Dési Albert: Közösségi vevőantenna berendezések
    Tomáš Český: Televízió vevőantennák
    Eberhardt Spindler: Az antennaépítés gyakorlata
    V.P.Kiszmereskin: Különleges tévéantennák
    Milan Český: Rádió- és tv-műsorvételi ismeretek
    Ezermester kiskönyvtár 9: TV antennák házi készítése
    Ezermester kiskönyvtár 15: DX antennák, erősítők
    Karl Rothammel: Antennakönyv
    Dr. Istvánffy Edvin: Tápvonalak, antennák, hullámterjedés (ez egy kincs, BME-tankönyv kézirat, 725 példányban 1966-ban jelent meg és 640 oldalas)
 #92498  Szerző: Dawe1797

Vasárnap nagyon jól beterjedt a szlovák Radio Hey, majdnem egészen kiszorította a magyar Best Of Rock FM-et. Az antennát forgatva hol a Radio Hey, hol a Best Of Rock jött.
http://www.youtube.com/watch?v=dHAPByEK6Lk
 #92497  Szerző: LuciFerko

Az a Galaxie meg szerintem a kis nyílásszög miatt jó, másik adók zavarását ki helet szűrni.
  • 1
  • 267
  • 268
  • 269
  • 270
  • 271
  • 541