RADIOSITE Fórum

• AM-DX

#95476  Szerző: VR5000

LuciFerko írta:Na itt a vevő :twisted:

Rövidhullámon jól muzsikál, de a 40 méteres drótot rákötve hosszú és középhullámon szinte csak "gépzaj" van, akkor is ha mindent lekapcsolok. :S
Csak kiegészítésképpen rmihaly76 -szakszerű és a tőle megszokottan precíz értekezését- :yeah:
középhullámra egy könnyen elkészíthető antenna megoldás:

http://www.mtmscientific.com/loop.html

Kép
 #95455  Szerző: asimov

Ez talan meg egyszerubb tuner, ugyanis gyari induktivitasokkal csinalta meg:
http://www.ai4ji.com/Projects/recievetuner.htm
50 USD-ert epitest is vallal, ha igaz.. :)
 #95454  Szerző: asimov

Kiegeszitettem es nehany elirast javitottam a hsz-ben
---------
Udv a klubban! :)

PC-s vezerles:
Az IC-R70(A) onmagaban nem kepes PC-vel kommunikalni es -gyarilag- nincs is a hatuljan soros porti csatlakozasi lehetoseg.
A PC-vel soros porti osszekapcsolashoz egy kifejezetten e celra szolgalo szintilleszto aramkorre is szukseg van. Ez is egy ilyen aramkor:
CI-V interface aramkor
(Letezik optocsatolos tehat galvanikus elvalaszast is megvalosito CI-V aramkor is, nekem olyan volt a IC746-hoz)

Audio osszekotes:
Ez regebben leirtam mar, de kereso hijjan nem birtam elohalaszni a forum melyerol...
Itt gyakorlatilag a radiot kell vedeni a szamitogepbol kijozo zajoktol, es ennek erdekeben az alabbiakat lehet tenni:
(A szamitogep hangkartyajat csak a tul magas jelszinttol kell vedeni, de ez nagyon egyszeruen megoldhato)

Erosen ajanlott 1:1 attetelu hangfrekis elvalasztotrafon keresztul kivitelezni a hangfrekis osszekotest, mert igy kizart a foldhurok kialakulasa es a szamitogepben "tombolo" magasfrekvencias osszetevok (amelyek mar a radion beluli atcsatolodasokon keresztul kepesek osszezavarni a radiot) joval kisebb esellyel jutnak at a PC-rol a radiora.

A magasfrekvencias osszetevok tovabbi rovidrezarasa erdekeben lehet egy pF-os nagysagrendu (ez belefer) keramiakondenzatort is beepiteni a hangfrekis atjatszokabel, szamitogep feloli csatlakozojaba (meleger es arnyekolas koze), tehat minel kozelebb a szamitogephez. Ugyanide, de mar a kabelre (a sorosporti vezerlokabelre is) mehet nehany zavarszuro ferrit is, ha van keznel. Ha egy mod van erre, akkor 2..3 menetet ra lehet tekerni a ferritre, a nagyobb hatekonysag erdekeben.
Az elvalasztotrafo, radiotol kijovo jelet fogado oldalara javalt egy 10 kohm-os trimmerpotmeter, amivel be lehet allitani egy, a trafo es PC hangkartyaja szamara is kenyelmesen feldolgozhato jelszintet, mert igy a jel/zaj viszony is javul valamit. (A potmeter ket vege a bejovo audiojelre es a test-re megy, a csuszka a trafora) Ezt az egeszet persze femdobozba celszeru elhelyezni, es minel kozelebb a radiohoz. A femdobozra termeszetesen csak az egyik oldali arnyekolast szabad rakotni.

Koaxkabel:
Valahonnan szerezz egy jo nagy meretu, zavarszuresre keszult gyuruferrit-et es erre tekerj fel 6..8 menetet a koaxkabelbol ugy, hogy ez a fojto minel kozelebb legyen az antennahoz. Egy trukk: ha csak kismeretu ferritet sikerul szerezni, ezekbol tobbet egymas melle kell tenni, es az igy osszefogott ferritekre mehetnek a menetek. (Ez a ferrites koaxtekercs "aramfojto"-kent mukodve megakadalyozza azt, hogy kulso zajfeszultseg hatasara -nagyon zavaro!- kopenyaramok alakuljanak ki a koax arnyekolasan.) Az idealis kivitel, a valtott menetiranyu tekeressel kialakitott tekercs:
KépKép
Ez a valtott menetiranyu tekercselessel keszul fojto -impedanciaegyezes eseten- adott esetben szimetrizalo helyett is hasznalhato, mert teljesen elnyomja a szimetrizalas hianyaban amugy kialakulo -es rendkivul zavaro- kopenyhullamokat.
...azonban, zavarszuresi szempontbol a gyakorlatban a hagyomanyos menetkikepzesu tekercs is nagyon jol bevalt:
Kép
A lenyeg az, hogy egyen ilyen fojto a koaxkabelen!

Zavarszuro ferrit hianyaban a "B" terv: a koaxbol egy tekercset kell kikepezni, de nem akarhogy. Legalabb 10 menet kell es a meneteknek egymas melle kell esniuk, pld. igy:
Kép

Antenna:
Ha nagyon zajos kornyezetben vagy, akkor az antenna teljes feluletet ajanlott a kornyezo hazak tetoszintje fole emelni legalabb 2..3 meterrel, mert csak igy lesz az antenna a hazakat korbevevo "elektroszmog" mezo felett.
Lehetoleg szimetrikus antennat (pld. akarmekkora, de kozepen taplalt dipol) kell hasznalni, ugyanis az asszimetrikus antennak joval erzekenyebbek az elektromos, sztatikus zajokra. (A szimetrikus antenna, szimetrikus kimenete onmagaban zajszuro hatasu. Ugyanugy mukodik, mint a szimetrikus hangatvitel)

'VR5000' jol beszel: egy tuner (meg a koax also vegenel is) nagyon sokat segit a zajszinten es egyuttal kicsit rasegit a hasznos jelek szintjere is. Ahogy irtad, google.. :) Az alabbi linken jopar, bevalt tuner leiras van meg es egyik sem tul bonyolult: http://www.qrp.pops.net/swl1.asp (google: "swl tuner")

Foldeles, 230V:
Hiszed, vagy sem, a zaj java altalaban a foldelovezeteken jut a radiora.
Ezen altalaban csak ugy lehet segiteni, hogy a radiot (vagy a tapegyseget) 230V-os elvalaszto (nem auto!) trafon keresztul kell megtaplalni es a galvanikusan meg nem szakithato vedovezetobe egy komoly meretu ferrites fojtot kell beiktatni.

Ezutan jonnek a kozelben levo router-ek, modemek tapegysegei, mint zavarforrasok...

Az analog zavarszures (kozos modusu zavarok, felharmonikusok, zajmentes foldeles kialakitasa) onallo tudomany, es sajnos az egesz orszagban csak keves ember ert hozza igazan. Magyar nyelvu (szak)irodalom errol talan meg sem jelent, egy Radiotechnika-s cikksorozatot kiveve. (2010/ 4, 5, 6, 7-es szamok: "Allomas optimalizalas...")
Ezt ajanlom beszerezni az zajmentes RH tevekenysegre vagyonak...
LuciFerko írta:Hogy célszerű a géppel összekötni majd? Csak nem akarom, hoga az adudio kimeneten keresztül "visszazavarjon" úgy, mint a Sangeannál.
 #95444  Szerző: LuciFerko

VR5000 írta:

Rövidhullámon jól muzsikál, de a 40 méteres drótot rákötve hosszú és középhullámon szinte csak "gépzaj" van, akkor is ha mindent lekapcsolok. :S
Tegyél az antenna és a készülék közé illesztőegységet, de még jobb ha valamilyen mágneses jellegű külső antennával próbálkozol. :yes:
Azt hogy kell csinálni? :D Tudom Google, de valami kipróbált megoldás kéne.
 #95432  Szerző: VR5000

Tegyél az antenna és a készülék közé illesztőegységet, de még jobb ha valamilyen mágneses jellegű külső antennával próbálkozol. :yes:
 #95410  Szerző: LuciFerko

Na itt a vevő :twisted:

#95388  Szerző: LuciFerko

Audióra gondolok
 #95379  Szerző: VR5000

LuciFerko írta:Hogy célszerű a géppel összekötni majd?...
Az IC-R75-ös PC-ről való távkezeléséhez vannak egészen jó programok, majd ha aktuális lesz visszatérünk rá.
Akartam készíteni demó videót, de olyan pocsék terjedés volt ma, hogy inkább elhalasztottam.
Pl. a 13 méteres sávban semmi nem jött értékelhető minőségben. :wailing:
 #95332  Szerző: LuciFerko

Hogy célszerű a géppel összekötni majd? Csak nem akarom, hoga az adudio kimeneten keresztül "visszazavarjon" úgy, mint a Sangeannál.
 #95321  Szerző: asimov

Jomagam azert lattam mar ezt-azt...

1995-tol 2008-ig folyamatosan hasznaltam es lattam hasznalni SW/CB/AM radiokat, mindenfele, sokszor haziepitesu antennaval, 10..15 meteres tornyokkal meg automata hangolokkal, stb.

CB-zes: Nehany even at Stalker IX-el+"Penetrator" antennaval, meg sok radiprobalgatassal ment. Akkoriban divat volt CB-s korokben (Az eterben zajlo CB toto mellett) osszejonni valami parkban, vagy mezon, es osszehasonlitani a kulonfele CB-radiokat. :)
Veletlen felfedezes, ebbol az idoszakbol: A Penetrator antenna tetokapacitasat (4 darab, X alakban elrendezett palcika) leszerelve sokkal hasznalhatobb lett az antenna, mert a tetokapacitas -mint kiderult- igencsak csokkentette a savszelesseget. Ezek leszedesevel a teljes CB savban 1,3 alatt volt az allohullamarany, mig tetokapacitassal meredeken emelkedett a savszelek fele az SWR, elerte az 1,6 ... 1,8-at.
CB-nel "elethalal" kerdes volt a jo SWR, mert ~1,7-es/feletti SWR-nel mar komoly tv- es radiozavarok keletkezhettek, valamint nem volt a radiokban (legalabbis en egy ilyet nem lattam) semmilyen vedo, vagy illesztoaramkor, es ezert -rossz SWR-nel- hamar elszalltak a vegtranzisztorok. Az akkor elterjedt "5 tekercses" felharmonikus szuro esetenkent sokat segitett, mert az elso es az utolso -es csak ezek- tekercs ovatos "igazitasaval" egeszen jo illesztest lehetett beallitani.
Sokszor beszelgettem Olaszorszagban kozlekedo, magyar kamionosokkal. A legtavolabbi USB uzemmodu beszelgetest egy Finnorszagban elo magyarral sikerult osszehozni. Elkepeszto terjedesek vannak 11 meteren..
Keresre, CB-s ismerosoknek epitettem tapegysegeket is azert, mert egyreszt ugyeltem arra, hogy a tapegysegeim teljesen "hulyesegallok" legyenek, masreszt tiszta, zajmentes egyenfeszultseg jott ki beloluk. (Mindkettohoz, onmagaban nagyon keves a "haromlabu "stabilizator ic) A meg akkor, magamnak epitett tapegysegrol -egy kissebb modositas utan- megy most az FMDX-re hasznalt Blau autoradio.

Aztan itthonrol (mar radoamatorkent) 1999-tol 2002-ig Yaesu FT-102-vel operaltam, majd ICOM-746 lett a fo radio. (10 meter magas toronyrol kiindulo 5 savos dipollal, es ket darab, tetogerinc felett 2 meter magasan elhelyezett 3 savos GP-vel.) Ezt a radiot 2008-ban el kellett adnom, azota sajnos nyista rovidhullamu munka (ezert kezdtem FMDX-elni) de a mai napig rendszeresen megmaszok antennatornyokat ismerosoknel akkor, ha valami uj antenna kerul fel vagy a meglevo karbantartasara kerul sor.

Az alabbi amatorradiokkal (es amugy 144 kulonbozo orszaggal) dolgoztam, legkevesebb nehany ora hosszaban:
  • az FT-102 kituno vevovel rendelkezett, de erzekeny volt a kapcsolouzemu tapokra, CRT kepernyokre, stb. :( Az Icom fele IC-746 ezektol a bajoktol mentes volt, es egyuttal nagyon-nagyon gyorsan allt be a kimeneti tunerja. Talan leggyorsabb tuneru radio, az osszes Icom kozul.
  • Icom IC-718 (Ez volt az Icom talan legsikeresebb radioja. Azota sem sikerult senkinek -meg az Icom-nak sem- olyan vevot gyartani, ami ennek a vevojet felulmulta volna)
  • Icom R-75 (kivalo vevo, vetelben ugyanazt tudja, mint IC-718, ugyanis a ketto radio vevoje teljesen ugyanaz)
  • Icom 756 Pro (erdekesseg: ennek a gepnek az elso szeriai hibasan jottek ki (parat javitottunk) es hamar ki is adta az Icom a 756 Pro II-ot... Ez a radio mar tisztan a digitaslis kor "szulotte")
  • Yaesu/Sommercamp FT-250 (A "Sommercamp" nev a regi CB-seknek ismeros lehet) (Ez a radio a hoskorbol valo.. sajnos nagyon nagyon erzekeny a szamitogepekre, kondenzatoros telefontoltokre, stb. Az ismerettsegi korombol, tavaly kerult el az utolso, meg uzemkepes(!) peldany. Reszben csoves radio, nagyon csendes a vevoje, szinte semmi sajat zaja nincsen.)
  • Yaesu FT-1000MP (Ennek a szinuszos kimenojele az elso szeriaknal kissse "szogletesre"-re sikerult, utolagos modositassal ajanlott volt ezt korrigalni, kulonben a veteli oldalon kegyetlenul "kopogott" a tavirojel)
  • 1
  • 205
  • 206
  • 207
  • 208
  • 209
  • 402