RADIOSITE Fórum

• AM-DX

#96000  Szerző: LuciFerko

rmihaly76 írta:Kis zaj mindig is lesz, de egy jo tuner valoszinuleg csillapit ezeket, viszont az adasok jeleit joesellyel nagyon "felerositi" (Pontosabban szolva, a RF jelatviteli lanc vesztesegei minimalizalhatok tuner-el, marpedig kevesebb jelveszteseg > jobb jel/zaj viszony > tobb hasznos jel!)
Az a neves radioamator, aki a foldelesekrol es a kulonfele zavarok elharitasarol irt egy kivalo cikksorozatot (RT-ben) kulon kiemelte a tuner hasznalatat, csak vetelben is!

Lehetne egy ujabb felvetel azokrol a frekikrol, amelyekrol legutobb azokat a "fincsi" bugasokat felvetted? :)
(affele "elotte / utana" osszehasonlitas gyanant)
LuciFerko írta:Na leütöttem a kertben a 175cm csövet, és behoztam rövid úton, normál módon :) Sokkal jobb minden, az audiokábelen meg megszakítottam a testet, és így földhurok sem alakult ki az erősítővel. Kis zaj még van, de azt egy antennaillesztés szerintem meg fogja oldani.
jaja majd csütörtökön, most fehérváron vagyok :)

Amúgy azt mondták már többen, hogy egy 2x 20m kifeszített dipól egy illesztővel jó lesz nekem az egész sávra, ez mennyire fedi a valóságot?
 #95997  Szerző: asimov

Kis zaj mindig is lesz, de egy jo tuner valoszinuleg csillapit ezeket, viszont az adasok jeleit joesellyel nagyon "felerositi" (Pontosabban szolva, a RF jelatviteli lanc vesztesegei minimalizalhatok tuner-el, marpedig kevesebb jelveszteseg > jobb jel/zaj viszony > tobb hasznos jel!)
Az a neves radioamator, aki a foldelesekrol es a kulonfele zavarok elharitasarol irt egy kivalo cikksorozatot (RT-ben) kulon kiemelte a tuner hasznalatat, csak vetelben is!

Lehetne egy ujabb felvetel azokrol a frekikrol, amelyekrol legutobb azokat a "fincsi" bugasokat felvetted? :)
(affele "elotte / utana" osszehasonlitas gyanant)
LuciFerko írta:Na leütöttem a kertben a 175cm csövet, és behoztam rövid úton, normál módon :) Sokkal jobb minden, az audiokábelen meg megszakítottam a testet, és így földhurok sem alakult ki az erősítővel. Kis zaj még van, de azt egy antennaillesztés szerintem meg fogja oldani.
 #95925  Szerző: LuciFerko

Na leütöttem a kertben a 175cm csövet, és behoztam rövid úton, normál módon :) Sokkal jobb minden, az audiokábelen meg megszakítottam a testet, és így földhurok sem alakult ki az erősítővel. Kis zaj még van, de azt egy antennaillesztés szerintem meg fogja oldani.
 #95921  Szerző: asimov

Par napja javasoltam azt, hogy a koaxharisnyan is behozhatod a foldelest. :)

Amugy ez az antennatol fugg. Asszimetrikus antennaknal (a vegen taplalt LW is az, GP, tripleg,) illetve foldelt szimetrizaloval ellatott yaginal lehet erre felhasznalni a koaxharisnyat. (Ugynevezett "foldfuggetlen" antennaknal (pld. quad) ez mar nem jarhato ut.)
Ha a koaxharisnyan hozod be a foldelest, akkor -feltetelezem- maga a foldeles is valahova a koaxharisnya vegehez, tehat az antenna talppontjahoz, illetve az ala kerul, ami a leheto legjobb hely a nagyfrekis foldelesnek!
Ne kovesd el azt a hibat, hogy valahol "feluton" leszeded a koax burkolatat, es itt kotod ra a foldelest... Ha egy ponton van foldelve a radio, antenna (marpedig ez igy jo), akkor annak a pontnak mindig egy vegpontnak kell lennie.

Ha mar itt tartunk...
A foldeles, koaxarnyekolason "behozasa" eseten szokjal ra arra (a radiod erdekeben...) hogy mielott bedugod a radioba a koaxot, elobb zard rovidre a koax arnyekolasat a koax kozepevel, es csak ezutan dugd be az antennacsatlakozoba az antennakoaxot.
Amennyiben a radio foldelt es a koax/antenna nem: itt csak a koax kozepet kell hozzaerinteni a radiohoz femtestehez, aztan mehet a koax az antennacsatlakozoba. (A koaxarnyekolast nem kell kulon testelni, mert az amugyis a radio femtestevel fog erintkezni.
Igy biztonsagosan vezetodnek le a kabelben es/vagy radion esetleg felhalmozodo sztatikus feltoltodesek.
A nagymeretu huzalantennak tisztes mennyisegu villamos toltest kepesek osszeszedni a levegobol. A ide csatlakozo koax -mintegy affele kondenzator- tarolja is ezeket a tolteseket, adott ideig!
Ezert kell zivataros, villamos idoben jo messzire elvinni a koax-ot a radiotol.
LuciFerko írta:Amúgy a koax harisnyáján nem lehet behozni a földet?
 #95911  Szerző: LuciFerko

Amúgy a koax harisnyáján nem lehet behozni a földet?
 #95905  Szerző: Glenn

csabyke írta:Kiskörösön kb. 90 fok a kulombseg Lakihegy es Pecs kozott..
A Calyspo mindig jobban jott, de jol kilehetett forgatni ugy, hogy csak az egyik legyen foghato..
30 éve sokat nyaraltunk Bogláron. Ott pont 90 fok a különbség és a térerő is nagyjából azonos. Akkoriban mindkettőn a Petőfi ment, de este 5-től volt a Pécsi Körzeti Stúdió. Én is jókat játszottam ezzel, na meg az 1188-on a szolnoki Petőfi és a szombathelyi Győri Körzeti Stúdió kiforgatásával. 8-)
 #95902  Szerző: asimov

Meg a vegen rendes foldelesed lesz.. :)
A villanyszerelo havernak annyiban igaza van, hogy az erosaramu foldeleseknek (a tartossag okan) valoban ez az ajanlott atmero. (magam is villanyasz volnek, raadasul villamos halozatszerelokent dolgoztam, bo masfel evtizeden at)
Neked, a radiohoz (mert most errol beszelunk es nem az erosaramu, erintesvedelmi foldelesrol) nagyfrekvencias foldeles kell, es ehhez nagyon megfelel a 10-es cso is (foleg vizszintesen fektetve!), de ha van modod 20-as atmeroju csovet letenni, az csak -a nagyobb feluletbol adodo, kissebb villamos szetterjedesi ellenallas miatt- meg jobb lesz, ez nem is kerdes!
Nagyfrekvencias foldelesnel a foldelohalozat kiterjedese szamit, es nem annyira a felulete.
Ugy tiz eve, egy KH adotoronynal mertuk a foldelohalozatot. A torony talppontjabol 2,5 mm-es(!) rezhuzalok indultak ki sugarasan (ugy emlekszem, hogy 120 darab, egyenkent 80 meteres hosszal) ki es ezek alkottak a torony foldelohalozatat. A huzalok vegei ki voltak vezetve talajszint fole, egy femrudra lekotve. (A kozpontbol egyesevel lekotve kellet merni az egyes foldelohuzalok folytonossagat.)
A villamveszely mellett, ennek a talajban elhelyezett oriasi kiterjedesu foldelohalozatnak a megovasa okan vannak akkora nagy teruleten bekeritve a KH adotornyok. (ne vagjak el a foldelohuzalokat, a kerites kozeleben vegzett talajmunkanal.
LuciFerko írta:pontosan 175 cm hosszú :D De nem túl kicsi a keresztmetszete neki? Villanyszerelő haver szerint legalább 20-as cső kéne.
 #95899  Szerző: LuciFerko

pontosan 175 cm hosszú :D De nem túl kicsi a keresztmetszete neki? Villanyszerelő haver szerint legalább 20-as cső kéne.
 #95898  Szerző: asimov

Vegre valaki, aki nem egy 40 cm-es rozsdas betonvassal akarja ezt elintezni...
A teljesseg kedveert megegyszer: az idealis RF foldeles vizszintesen nagy kiterjedesu (a teljes szerkezet kb. 80 cm melysegben helyezendo el) es lehetoleg szimetrikus es sugaras szerkezetu... Bizton mondhatom azt, hogy igy megcsinalt foldelohalozat, kis hazankban valoszinuleg csak a KH adotornyok alatt van :)

Ha jo messzire tudod leverni azt a csovet a kornyeken levo egyeb foldelesektol (es a talajban levo, femcsoben halado kozmuvektol is), akkor jo esellyel RF zavarmentes foldelesed lesz, es most ez a cel! A tovabbiakban abbol indulok ki, hogy nem asol ki egy kozel ket meter hosszu es 80 cm mely arkot es nem vizszintesen fekteted le azt a csovet (mertani kozepen rakotessel ez lenne lenne idealis telepitesi mod), hanem fuggolegesen vered le azt a csovet.

Nehany tapasztalati jotanacs, a telepitessel kapcsolatban:
  • Elokeszites:
    Leveres elott celszeru egy "asoszelessegnyi" es kb. 50 cm. mely lyukat asni, es ebben lenyomni a foldelest, majd leutni, amikor mar nem megy kezzel. Asas kozben felfedezhetsz "ott felejtett" telefon-, vagy villanykabelt, vagy akar viz-, vagy gazcsovet is (vagy legalabb a sarga jelzoszalagjukat), amelyeken nem kellene keresztulutni a foldelorudat... es kevesebbet kell kalapalni is. A cso egyik veget ferdere vagd be, mert igy sokkal konnyebben hatol a talajba (10-es atmeroju anyagot meg nem kell kupozni) A masik, felso vegere tekerj (vagy barmi modon rogzits) egy vakdugot es ezt usd majd, mert a csupasz csoveg nagyon hamar szetmegy a kalapacsutesektol.
  • Leutes:
    Ez altalaban ketemberes melo, mert az egyik uti, mig a masik fogja a csovet leutes kozben. Javasolt legalabb 5 kg-os kalapacs hasznalata, mert ennel kissebb sullyu kalapaccsal nagyon sokszor kell rautni a csore, amitol a csoveg csunyan szetmegy, te meg csunyan elfaradsz. :)
    A talajszint felett 20..30 cm-t meghagyni boven eleg, a tobbi mehet lefele a talajba.
  • Godor visszatemetese (mar ha volt asva godor, persze)
    Leutes utan (vagy akar mar elotte!) celszeru valami masszivabb, kb. 15..20 cm-s muanyag csodarabot (javasolt a KPE cso, mert az nagyon tartos) rahuzni a foldelorudra, es visszatemeteskor ugyelni kell arra, hogy ez a muanyagcso fele/fele aranyban legyen a talajszint alatt es felett is. Ez a korroziovedelem miatt lenyeges, ugyanis ebbol a szempontbol a legkritikusabb pont eppen a talajszint, mert itt -rendszeresen- talalkozik a viz, a levego es talaj a rud femanyagaval, es "igyekszik" el is korrodalni azt. Az, ebbe a vedocsobe esetleg befolyo viz miatt nem kell aggodni, mert ahogy befolyik felul a viz, ugyanugy el is szivarog alul. Visszatemetes kozben nyugodtan be is lehet aztatni a godrot, mert igy rendesen visszatomorodik a talaj.
  • Rakotes:
    - beszerezhetok ugynevezett "EPH csobilincs"-ek. Ez kifejezetten csovek foldelesere van kitalalva (sokfele letezik, ez a ket elterjedtebb fajta):
    Kép Kép
    Az elso bilincs hasznalata gondolom ertelemszeru, masodiknal eloszor kezzel (de inkabb fogoval...) meg kell jol szoritani a csovet korbefogo femszalagot es ezutan kell a feszitocsavart meghuzni. Megfelelo elokeszites (felulettisztitas) es szereles eseten, mindkettovel jo minosegu es tartos villamos kotes alakithato ki.
    - AWAB csobilicssel (esetleg kettovel is, a nagyobb erintkezesi felulet miatt), kozvetlenul a horganyzott foldelorudhoz szorithato a megtisztitott vezetveg.
    - Megfelelo meretu "HILTI" szalaggal korbefogni a csovet majd egy anyas atmenocsavarral rogziteni a szalagdarabot. (meghuzas utan jol szoruljon a szalag a csovon) . A HILTI szalag egyik szarat, egy-ket lyukkal hosszabra meghagyva, kivaloan vezeto es korrozioallo rakotesi lehetoseg all rendelkezesre. (Ezt, kicsi atmeroju rudanyagnal nehezkes lehet kivitelezni.)
    - vegul regi modszer: a felso vege kozeleben atfurod a csovet, es atmeno csavarral, sima es rugos alatetekkel, szemhajtas modszerevel kotod ra a foldelovezeteket. (Ajanlott "fakotesu" alatet hasznalata, mert ez ala -a nagyobb merete- okan konnyu befogatni a foldelovezeteket.)

Utobbi ketto rakotesi lehetoseget csak tomor vezetek eseten ajanlott hasznalni. Sodrott (tobbszalas) eru vezetekre erveghuvelyt is kell tenni.
A kesz "foldelofejre" celszeru ratenni egy felbevagott uditosflakont vagy akar egy konzervdobozt, ami megvedi az idojarastol a kotest. Gondos kivitelezes eseten, evekig nem kell hozzanyulni a foldeleshez.
LuciFerko írta:10-es horganyzott, ~180 cm cső jó lesz?
 #95889  Szerző: csabyke

Hät ezekröl a sztorikrol eszembejutottak kisgyermekkori mokajaim az akkori Calypso es Pannonia radioval 873kHz-en..

Kiskörösön kb. 90 fok a kulombseg Lakihegy es Pecs kozott..
A Calyspo mindig jobban jott, de jol kilehetett forgatni ugy, hogy csak az egyik legyen foghato..

Nos, amivel en regen (kb 2o eve) sokat jatszadoztam...

Nalunk a haznal volt ket terasz, a teraszkorlat szuper zartszelveny felepitmeny...

A korlatnak a kovetkezo volt a felepitese (FA szerkezet nelkul)

I I
I I
I I
I----------I-------I
I I I
I I I
I----------I-------I

Ami erdekes volt: Az egyik terasznal a korlat jobboldali vege Pecs , a masik terasznal Budapest fele nezett..

Ha a radio Bp fele (CALYPSO) volt allitva es kozelitettem vele a csohoz, a Pecsi ado (akkoriban meg kulon program ment rajta) szep lassan kiturta a Calypsot es termeszetesen a minoseg is SOKKAL jobb volt..

Ha a masik korlathoz mentem (ahol a radio Pecs fele nezett) es a cso vege igy Pest fele, ott viszont mindig a Calysp nyerrt

A villany ora szekreny alatt ahol a foldeles le volt vezetve a falban, a falnak azon a szakaszan NAGYON JO VOLT MINDIG A VETEL
Nyaron gyakran tetem oda le a radiot..

Erdekes volt az is, hogy ha a radiot a csovekhez kozelitettem, egyre jobban fordult el a kiforgatas iranya es vegul ha nem a cso fele nezett a radio ki volt forgatva minden ado...

pelda

1341kHz Petofi (egyedul a frekin

=== Cso iranya megegyezik a Petofi kiforgatasanak iranyaval

Ahogy kozelitettem a radiot egyre inkabb valtozott meg a kiforgatas iranya

- Tavol a csotol
/ kozelebb a csohoz
I A cso elott kozvetlenul

Ez igaz volt a foldeles kabel kozeleben is

A 90es evek kozepeig a vezetekes telefon nalunk meg nem a foldben, hanem telefonoszlopokon vezetve ment..

Akkoriban a telefon keszulek ha le volt teve, a kagylo es a telefon kozotti kabel valami BRUTALIS modon felerositete a KH vetelt
De valami nagyon kegyetlenul..

Sajna miutan lekerultek a kabelek a foldbe, ez nem ment tobbe....

Oh es megegy...

Nekem a Sangean RH-n SOKKAL jobban vesz mindent ha be van dugva a 230V-ba... Ennek oka?

Erosen nem vag a temahoz tudom, csak elojottek kisgyermekkorom elmenyei
  • 1
  • 200
  • 201
  • 202
  • 203
  • 204
  • 402