Idokozben antennak atalakitasaval, sot, sajat konstrukciok "megalkotasaval" toltottem nemi idot... nem sok sikerrel.

Az elterjedtebb -es foleg bevalt- FMDX antennak mutatoit csak nagyjabol sikerult megkozeliteni, leutanozni meg nem akartam ezeket.
Aztan ugyanott- ahol
sok egyeb hasznos FMDX info is van (meresekkel es muszaki adatokkal!) felfedeztem ezt:
"Small Wideband Yagi" (Rovid, Szelessavu Yagi)
Ez az igen rendhagyo kivitelu, es -a teljes savban- igen meggyozo nyereseg es elore/hatra viszony adatokkal biro antenna allitolag egy "baleset"-nek koszonhette a megszuleteset: fix frekire, egy kedvenc radioado hallgatasara keszitette a megalkotoja, aztan sikerult ralepni az akkor meg gamma megtaplalasu sugarzora, amelyik meghajlott es el is torott. Egyeb otlet hijjan, a gamma illesztes leszedve majd az igy mar felhullamu, egyenesdipol sugarzo koaxxal megtaplalva, es kiderult hogy az antenna sokkal jobb veteleket produkal, mint amilyet egy sima yaginak "kellene"! (A kozzetett antenna, modellezo programmal es meresekkel toketelesitett valtozat.)
Ezt, talan meg a 20E Ft-os CONRAD-os forgato is elbirna...
Utanepitoknek: az antenna mindegyik elemet, az antenna fotartojatol
elszigetelten kell szerelni! A szigetelesnek nem kell full profinak (de tartosnak igen) lennie, mert feszultsegminimumok vannak a talalkozasi pontokon.
Kozvetett modon, a nagy savszelesseg miatt van erre szuskeg. (Elszigeteles nelkul, az szamitottan elteru rezonanciaju elemek kozott kiegyenlitoaramok indulnak meg, es ezek nagyon lerontjak az antennat nyereseget, elore/hatar viszonyat!)