RADIOSITE Fórum

• FM-DX

#151370  Szerző: Kovi02

donder írta:
Kovi02 írta:
donder írta:Horvát nemzeti 1-es.
HRT-HR1

Edit: Hát, aki profi... :D
Én csak amatőr vagyok.. szó szerint rádióamatőr :D
Lehet,hogy kifelejtettem,de melyik adóállomásról? Belje,Papuk,Psunj?
Én sem vagyok profi DX-er,csak a lehető legtöbb időt próbálom DX-re hasznosítani.
Nem emlékszek én már arra.
Mondom, elveszett egy csomó anyagom. Még van egy winchester amit át kell nézzek de nem sok esély van arra hogy azon lesz.
Jó hogy ezt mondod, vennem kell egy(vagy a videók miatt több) pendrive-t,(mondjuk most nincs vele hiba)hogy ha a gép esetleg tönkremegy,akkor meglegyenek a vételeim.

Illetve egy "előre" kérdés: te nyáron aktív leszel az ES vételezés terén(FM-en)?
 #151369  Szerző: donder

Kovi02 írta:
HRT-HR1

Én sem vagyok profi DX-er,csak a lehető legtöbb időt próbálom DX-re hasznosítani.
Nem emlékszek én már arra.
Mondom, elveszett egy csomó anyagom. Még van egy winchester amit át kell nézzek de nem sok esély van arra hogy azon lesz.
 #151367  Szerző: Sszilu

Sziasztok!

Egész jó a terjedés olaszország felől.
Az elmúlt 15-20 percben, erős, sztereo minőségben hallottam -igaz hullámozva- a:

91,4 Radio Monte Carlo, Castel san Pietro Terme,
91,8 Radio Capital, Trieste,
92,8 Studio Delta,
94,7 RAI1, Monte Nerone,
98 Radio Subasio,
98,1 RTL102.5,
102,5 RTL102.5,
103,9 Radio Padova adókat.

Üdv.: Szilárd
 #151361  Szerző: joe

Kovi02 írta:Tropóval min. 350km hidalható át,szóval az nem tropó volt szerintem. ;)
Dehogy nem, URH-nál a látóhatáron túli terjedés valamilyen troposzférikus törés, szóródás, hullámvezetés hatására jön létre.
http://wiki.ham.hu/index.php?title=R%C3 ... jed%C3%A9s
http://www.scribd.com/doc/48239217/Roth ... tennakonyv - 2. fejezet
A "rádiófrekvenciás látóhatár" az adó és vevőantennák elhelyezési magasságából, a föld átlagos görbületi állandójával ill. a légkör átlagos törésmutatójából kiszámolható...Joe
 #151354  Szerző: Kovi02

HRT-HR1

#151353  Szerző: donder

Horvát nemzeti 1-es.
HRT-HR1

#151352  Szerző: Kovi02

donder írta:Egy adott helyen kb 50-60 volt a max. Kár hogy a régi Exceles listám eltűnt ahol listázva volt teljes részletességgel minden.
Végsősoron ami egy nagyobb tropó esetén jött az rendszerint a Komádi-Szentes-Kecskemét-Budapest- Besztercebánya- Kassa-Szatmérnémeti-Nagybánya-Zilah-Nagyvárad-Arad körben jött.
Ha jól emlékszem volt 1-2 kirívó, pl. egy horvát adó, illetve egy távolabbi ukrán adó, illetve egy elég távoli román adó. Nagyjából ennyi volt. Őszintén megvallva nagyon sokáig nem is DX-eltem, én a Bandscannek jobban híve voltam.
Számos helyen voltam mobilban Bandscannalni (kocsival vagy telefonnal vételezve)
Ezek közül pl: Bécs, Pozsony, Sopron, Mosonmagyaróvár, Neszmély, Komárom, Budapest, Szolnok, Gyula, Nagyvárad, Kolozsvár, stb.

De az őszintét megvallva sokszor vagy nincs időm elővenni a készüléket és akkor szkenneéni, vagy ingerenciám nincs rá. :)
Pénz mostmár valamennyi volna is, de most meg már az idő az ami kevés van :)
Tropóval min. 350km hidalható át,szóval az nem tropó volt szerintem. ;)

Nálam jelenleg a tropo/helyi adók lista 330 adónál jár,az ES lista ennél több adót számlál: 371 a meteor scatter vétel száma:3 (ez összesen 704) 373 nap DX után.

Amúgy melyik távoli horvát/ukrán adó(kat) vetted?
 #151351  Szerző: donder

Egy adott helyen kb 50-60 volt a max. Kár hogy a régi Exceles listám eltűnt ahol listázva volt teljes részletességgel minden.
Végsősoron ami egy nagyobb tropó esetén jött az rendszerint a Komádi-Szentes-Kecskemét-Budapest- Besztercebánya- Kassa-Szatmérnémeti-Nagybánya-Zilah-Nagyvárad-Arad körben jött.
Ha jól emlékszem volt 1-2 kirívó, pl. egy horvát adó, illetve egy távolabbi ukrán adó, illetve egy elég távoli román adó. Nagyjából ennyi volt. Őszintén megvallva nagyon sokáig nem is DX-eltem, én a Bandscannek jobban híve voltam.
Számos helyen voltam mobilban Bandscannalni (kocsival vagy telefonnal vételezve)
Ezek közül pl: Bécs, Pozsony, Sopron, Mosonmagyaróvár, Neszmély, Komárom, Budapest, Szolnok, Gyula, Nagyvárad, Kolozsvár, stb.

De az őszintét megvallva sokszor vagy nincs időm elővenni a készüléket és akkor szkenneéni, vagy ingerenciám nincs rá. :)
Pénz mostmár valamennyi volna is, de most meg már az idő az ami kevés van :)
 #151344  Szerző: Kovi02

donder írta:
Kovi02 írta:
donder írta:Nem, nem terjed le idáig a LUX. Még terjedésnél sem vettem egyszer sem.. (Bár nem vagyok releváns ebből a szempontból, így az évek távlatából..)

A videjó pedig: https://www.youtube.com/watch?v=J7bWGQZzpzs :)
RDS-SPY :yes: Nálad akkor ezzel nagyon könnyű így az azonosítás.(mondjuk nálam is meg van csinálva) Amúgy a gép nem gerjed a tunerrel ,amikor RDS-SPY ra van kötve?
De 8-)
Így az interfész-box átépítésének tervezése most van.:
Külön szűrt tápegység de azonos forrás, majd az adatátvitelnek adok még egy ferritgyűrűt..
Csak attól tartok ha még jobban leválasztanám galvanikusan vagy valamely más eljárással akkor rosszabb lenne a dekódolási idő, így nincs nagyon értelme a gépbe bevinni az adatokat, mert kiírja a rádió is maga.
De emiatt már meg lett oldva az is hogy rádiónak a belsejébe lett integrálva a modem, és így a környező zajokat a Faraday elv alapján kiráztam. A gond ott van hogy a PC GND-je és a rádió GND-jét közösíteni kell, amit maximum ferritgyűrűvel tudok szűrni, mert azok fizikai egyenpotenciálon kell hogy legyenek.
A másik megoldás az volna hogy Soros-USB átalakító, így valamelyest mégjobban elkülönül egymástól galvanikusan a két cucc, viszont a CP2102, PL-2303, FTDI és társaik hajlamosak akár random mód is elhalálozni, így számomra elég instabilnak bizonyultak.
A gond amúgy ott leledzik hogy a gép, a maga kis 1 gigahertz-es ketyegésével (mivel egy vékony kliensről beszélünk) szór egy kicsit a vonzáskörzetében (de hát melyik gép nem ugye...) és a gépház 12VDC-ről üzemel így nem igényel külön védőföldelést. És ez is egy sarkallatos dolog mert ha összeadjuk hogy falidugasz tápegység 50Hz-es brumija, a gép saját zaja akkor máris ott vagyunk hogy minimum s3-4-es zaj és/vagy elnyomás a vételnél.

De a legjobb megoldás nem a számítógépes logolás volna, hanem egy külön display-es interfész (mondjuk valamilyen mikrovezérlős), és mivel azoknak relatíve sokkal kevesebb káros elektro-zaj kibocsátása van (vétel tekintetében) így elég volna ha kiírna minden adatot a screen-re és készen is volnánk. + megspékelve egy USB-s Pendrice-ra mentés lehetőségével még maga volna a happy.

(Elvileg ez a megoldás is létezik már)
Ez nekem kínai. :D Amúgy te kb. hány azonosított vételnél jársz FM-DX ben? (nekem összesítve,vagy szétszedve kategóriákra(én úgy csinálom) is jó)

Amúgy a számítógép nálam nem csak összekötve,hanem már csak "ha bekapcsolom" is zajt okoz,mondjuk attól még lehet DX-elni,a wifi már rosszabb.(ellehetetleníti a 10m es vonzáskörzetben a KH vételt(érdekes mód,RH-t nem))
 #151343  Szerző: donder

Kovi02 írta:
donder írta:Nem, nem terjed le idáig a LUX. Még terjedésnél sem vettem egyszer sem.. (Bár nem vagyok releváns ebből a szempontból, így az évek távlatából..)

A videjó pedig: https://www.youtube.com/watch?v=J7bWGQZzpzs :)
RDS-SPY :yes: Nálad akkor ezzel nagyon könnyű így az azonosítás.(mondjuk nálam is meg van csinálva) Amúgy a gép nem gerjed a tunerrel ,amikor RDS-SPY ra van kötve?
De 8-)
Így az interfész-box átépítésének tervezése most van.:
Külön szűrt tápegység de azonos forrás, majd az adatátvitelnek adok még egy ferritgyűrűt..
Csak attól tartok ha még jobban leválasztanám galvanikusan vagy valamely más eljárással akkor rosszabb lenne a dekódolási idő, így nincs nagyon értelme a gépbe bevinni az adatokat, mert kiírja a rádió is maga.
De emiatt már meg lett oldva az is hogy rádiónak a belsejébe lett integrálva a modem, és így a környező zajokat a Faraday elv alapján kiráztam. A gond ott van hogy a PC GND-je és a rádió GND-jét közösíteni kell, amit maximum ferritgyűrűvel tudok szűrni, mert azok fizikai egyenpotenciálon kell hogy legyenek.
A másik megoldás az volna hogy Soros-USB átalakító, így valamelyest mégjobban elkülönül egymástól galvanikusan a két cucc, viszont a CP2102, PL-2303, FTDI és társaik hajlamosak akár random mód is elhalálozni, így számomra elég instabilnak bizonyultak.
A gond amúgy ott leledzik hogy a gép, a maga kis 1 gigahertz-es ketyegésével (mivel egy vékony kliensről beszélünk) szór egy kicsit a vonzáskörzetében (de hát melyik gép nem ugye...) és a gépház 12VDC-ről üzemel így nem igényel külön védőföldelést. És ez is egy sarkallatos dolog mert ha összeadjuk hogy falidugasz tápegység 50Hz-es brumija, a gép saját zaja akkor máris ott vagyunk hogy minimum s3-4-es zaj és/vagy elnyomás a vételnél.

De a legjobb megoldás nem a számítógépes logolás volna, hanem egy külön display-es interfész (mondjuk valamilyen mikrovezérlős), és mivel azoknak relatíve sokkal kevesebb káros elektro-zaj kibocsátása van (vétel tekintetében) így elég volna ha kiírna minden adatot a screen-re és készen is volnánk. + megspékelve egy USB-s Pendrice-ra mentés lehetőségével még maga volna a happy.

(Elvileg ez a megoldás is létezik már)
  • 1
  • 126
  • 127
  • 128
  • 129
  • 130
  • 541