RADIOSITE Fórum

• Petőfi Rádió

#194733  Szerző: p0tyi

Blauweiss írta: 2021.11.03. 19:00 Ha valaki nem tudja Zalaegerszegen befogni a Petőfit, annak nagyon béna vevője lehet. Jön Hegyhátsál, Kabhegy és Újudvar is. Az igaz, hogy mondjuk a 20 évvel ezelőtti állapotokhoz képest minden kabhegyi adó kisebb erővel sugároz. Ez a vételkörzet határán nagyon érezhető. Talán a 100.5 (most Retro) is vagy 100 kW-ra van koordinálva, de jó ha 60 kW-tal ad. A Danubius idejében simán és tisztán szólt Szlovéniában és is Ausztria nyugati részén. Ma már Zalaegerszegen is akadozik. A 93.9-cel ugyanez a helyzet. Nem kellenek átjátszóadók, elég feljebb tekerni a "kakaót".
Ez is egy baromság. Nem mennek kevesebbel az adók. Nagyobb az e-zaj és a beépítettség. Ezért kellenek a gapfillerek.
 #194732  Szerző: p0tyi

Glenn: a romániai helyzetnek nézz utána szerintem jobban (akár menjünk vele egy másik topicba), mert baromságokat írsz, már nem először. Egyébként én városokról beszéltem, nem falvakról.
 #194731  Szerző: Blauweiss

Ha valaki nem tudja Zalaegerszegen befogni a Petőfit, annak nagyon béna vevője lehet. Jön Hegyhátsál, Kabhegy és Újudvar is. Az igaz, hogy mondjuk a 20 évvel ezelőtti állapotokhoz képest minden kabhegyi adó kisebb erővel sugároz. Ez a vételkörzet határán nagyon érezhető. Talán a 100.5 (most Retro) is vagy 100 kW-ra van koordinálva, de jó ha 60 kW-tal ad. A Danubius idejében simán és tisztán szólt Szlovéniában és is Ausztria nyugati részén. Ma már Zalaegerszegen is akadozik. A 93.9-cel ugyanez a helyzet. Nem kellenek átjátszóadók, elég feljebb tekerni a "kakaót".
 #194730  Szerző: Glenn

p0tyi írta: 2021.11.03. 18:29Ha Romániában meg tudták oldani, hogy a vidéki városokban kb. 15-20 FM frekin szóljon rádió (50-100 wattokkal), akkor itthon sem hiszem, hogy a lustaságon kívül más akadálya lenne annak, hogy az országos rádiók a városokban is jól szóljanak.
A helyzet nem ilyen egyszerű. Románia sokkal nagyobb, mint Magyarország, így ott a belső területeken simán oszthatnak frekit nemzetközi koordináció nélkül. Ennek ellenére ott sincs teljes fedettség. Erdély sok területén az RR műsorai csak középhullámon vehetők tisztán. Ugyanez a helyzet az állami adásokkal Szlovákiában is, sőt Ausztriában sincs teljes lefedettség. Ugyanakkor én is úgy gondolom, hogy átjátszókkal megoldható lenne nagyobb településeken a Petőfi vétele, de mi lenne az Alföld sok kisvárosával, falujával? El kell fogadni, hogy ez van, a hazai gerinchálózat a körülményekhez képest jól van kitalálva, de ennyire képes.
 #194729  Szerző: almos629

Glenn írta: 2021.11.03. 17:35
moby67 írta: 2021.11.03. 17:24Tokaj látja el Mezőkövesdtől Vásárosnaményig, Sátoraljaújhelyig, Záhonyig, Putnokig, Kassáig és Debrecenig a környéket.
Kivéve Mezőkövesd, ahol Kékes konzervdobozzal is jön és Debrecen, mert ott meg van egy nagyszerű helyi 3 kW-os adója. :yes:
Azért lehetne jobb is a 89.0, a belvárosban is problémás a vétele gyengébb vevővel. A R1 és a Best lefedettsége sokkal jobb, pedig ezek csak 1 kW-osak, bár mindkettő belvárosi panel tetejéről ad, a Petőfi pedig a Pallagi úti Tv-toronyból.

Egyébként nekem is bejön a megújult Petőfi, különösen a zenés reggeli műsor. Gábor és Rita is nagyon jók voltak ma, Szikora Tominak pedig külön örülök. :)
 #194727  Szerző: p0tyi

Eleve a Gong Rádió belvárosi adója a teljes FM sávot leülteti Kecskeméten kb 200 méteres körzetben, ott semmi más nem szól értékelhetően a legtöbb készüléken, csak az, meg a Karc FM. Ezért mondom, hogy 50-100 wattos gapfiller adókkal kéne telerakni azokat a nagyobb vidéki városokat, ahol nincs még átjátszója, vagy gerincadója az országos rádióknak.

Ha Romániában meg tudták oldani, hogy a vidéki városokban kb. 15-20 FM frekin szóljon rádió (50-100 wattokkal), akkor itthon sem hiszem, hogy a lustaságon kívül más akadálya lenne annak, hogy az országos rádiók a városokban is jól szóljanak.
 #194726  Szerző: knoskamatee

egy biztos. nálam Kecskeméten az összes országos szar. a belvárosban, a Széchényivárosban és a Bethlenvárosban biztosan nagy bajok vannak. se Szentes, se Budapest, se Kékes, se Kiskőrös/Csengőd. egyformán ingadozó a vétel.
Hunyadivárosban 102.7, Vacsihegyen 94.8, Máriaváros 94.8, Hetényegyháza 94.8/95.1, Kadafalva 95.1, Szent László-város 98.8, Szent István-város 98.8/102.7, Parasztfőiskola 98.8/102.7

autóban 94.8 a legstabilabb, leginkább a sztereó jelet dobálja a betondzsungelben.
 #194725  Szerző: p0tyi

Glenn írta: 2021.11.03. 17:41
p0tyi írta: 2021.11.03. 17:32Még egyszer nem fogom elismételni, nézd meg, teszteld le, ha nem hiszed.
Ne haragudj (tudom, itt borotvaélen táncol mindenki, nem kötekszem), de vagy a vevőd nem az igazi, vagy nem tudom...
Én járom az országot (igaz, 25 éve a világ legjobb autórádiói vannak az autóimban és mindig van nálam kézi vevő is, régen egy Sangean, mostanában egy Tecsun), és amit leírtam, azt tapasztalom. Szinte mindenütt szépen vált az AF, de valóban a viharsarok fele vannak gondok, amit máshol kevésbé tapasztalok.
Rendben, akkor ezt zárhatjuk is azzal, hogy szerinted neked van igazad, szerintem meg nekem. Akit pedig érdekel, az majd elmegy az említett városokba és megírja a tapasztalatait. A Petőfi vezetése pedig vagy kér újabb frekiket az NMHH-tól, vagy nem. :mellow:
 #194724  Szerző: Glenn

moby67 írta: 2021.11.03. 17:45 Más, nem frekvencia hozzászólás.
Az új műsorvezetők már legalább nem azzal nyitnak minden megszólaláskor, hogy "Petőfi rádió zenében első".
A régiek valahogy nem akarják ezt a berögződést elfelejteni, elvégre erre valók a szignálok.
Szerintem nem szabad fennakadni az ilyen szignálokon. A másik topikban sem értem, miért a hiszti, hogy "igazi mai sláger megy". Külföldön sem megy ez másképp, üzlet az üzlet. Mindenki a legjobb, legfrissebb és a leghallgatottabb. ;)
 #194723  Szerző: moby67

Más, nem frekvencia hozzászólás.
Az új műsorvezetők már legalább nem azzal nyitnak minden megszólaláskor, hogy "Petőfi rádió zenében első".
A régiek valahogy nem akarják ezt a berögződést elfelejteni, elvégre erre valók a szignálok.
  • 1
  • 136
  • 137
  • 138
  • 139
  • 140
  • 625