RADIOSITE Fórum

• Rádió Smile - Kiskunfélegyháza - 89.9 MHz

#40851  Szerző: paradigm

Olyanok a médiumok, mint a honi médiaszabályozás: ................ - a pontok helyére mindenki azt helyettesítse be, ami eszébe jut. Őszintén mit várunk? persze, hogy a tápláléklánc alján levőkkel keménykednek, mert azokkal egyszerű. A legtöbb kisközösségi rádiót alapvetően tisztességesen üzemeltetik, mégha át-át lépnek is bizonyos szabályokat, a legtöbb esetben önhibájukon kívül. Érdekes ez a dolog a különböző technikai paraméterekről és a hozzájuk kötődő megoldásról. Az egyik ismerősöm mesélte, hogy jártak náluk mérés alkalmával és nem is volt minden teljesen rendben valamelyik lent írt értékkel és azt mondták a hatóság emberei, hogy ez így nem lesz jó, de van rá megoldás és xyz cégtől meg kell venni egy cuccot és akkor megoldódik a gond és akkor nem jönnek majd minden hónapban mérni meg kötekedni. Az elmondás alapján most azon gondolkodtam el, hogy mérés zajlik vagy esetleg porszívó ügynökök érkeznek ilyenkor az adó tövébe?!
Pályázati pénzekből nem is olyan egyszerű eltartani a rádiót, mert ahhoz is valamennyi önrész kell, technikai pályázatokhoz pl: 50%-os, azt is ki kell(ene) termelni valahogy. A rezsipályázatokra szánt pénzből rádiónként évről-évre kevesebb pénzt lehet nyerni. Így pedig nem is olyan egyszerű a fentartása egy állomásnak úgy, hogy a pályázatban leírt arányokat elég szépen követeli az ORTT. Tehát én nem csodálkozom, ha megpróbálnak eladhatót csinálni a kisrádiók. A hiba szerintem nem a szándékban van, hanem a szabályozásban. Lent írta valaki, hogy nagyobb teljesítmények kellenének, más rendszer erre az egészre.
Miért történik mindez. Lehet most nagy marhaságot írok le, de úgy emlékszem, mikor az ORTT elnöke lett Majtényi László, akkor azt mondta, hogy segíteni fogja a kis rádiókat, azok terjedését, működését. Meg is szaporodtak a kis állomások elég szép számmal. Eltelt az idő, törént ez-az, de ha jól emlékszem már nem is úgy hívják az ORTT elnökét, ahogy fent írtam. Gondolom ez magával hozhatja azt is, hogy más lett Testület hozzáállása a kisközösségi rádiókhoz. Az NHH pedig bármennyire is más intézmény, az ORTT monitoring mellett aktívan tud részt venni abban, hogy az elharapózott kisrádióst szektort visszatereljék eredetileg kitalált medrébe. Más kérdés, hogy ez kitalálció életképes-e, van-e értelme úgy rádiózni, hogy hallgathatlan az adásminőség különböző mondvacsinált szabályok miatt.
Utolsó gondolat. Nem tudom miért vagytok annyira meglepődve, hogy vannak rádiók, amelyek nem a klasszikus kisközösségi rádiós formát követik. Ez Magyarország. Itt semmi nem (úgy) működik, ahogy nálunk szerencsésebb történelmi sorsú helyeken. Ez az ország az, ahol pl családi autónak vásárolnak pl Daewoo Matizt polgártársaink, és az is annyira alkalmas az említett célra, mint egy kisközösségi rádió kereskedelmileg.
A Smiley-os társaságot sajnálom, nem tudom mennyire lenne valóságalapja hogy túlléptek határokat, mert sosem hallottam a rádiójukat és a műsoraikat, a beírásom így inkább általános jellegű, így olvassátok.
 #40847  Szerző: VidámSrác

BajakiGabesz írta:Mindebben igazad van.
mindhármunknak? mert nagyjából hárman mondjuk már szinte ugyanazt... :D
BajakiGabesz írta:Általában nekünk soha nem jutott abból az edényből semmi, amiben ezeket az összegeket tartják, ezért muszáj reklámokból élnünk nekünk is.
nem emlékszem a pontos összegre, de mintegy másfél milla az ortt-kasszában maradt még a második forduló után is.
BajakiGabesz írta:Szerintem ez így megy két kereskedelmi között is. Amelyik kevesebb hallgatót ér el az olcsóbb, aki többet az drágább, ez szerintem nem más, mint az elért réteg függvénye.
csak ugye a kereskedelmi rádiók ugyanazon a piacon működnek, azonos feltételekkel. és a kereskedelmiek így okkal versenyeznek egymással.
BajakiGabesz írta:Én csak arra próbáltam rávilágítani, hogy máshol is vannak problémák, de mégis valami miatt a mi ügyünk nőtt ekkorára, ami valahol nem baj, mert beszéltünk róla és talán most pontot is tudunk tenni a végére.
nagyon helyes, csak így tovább!
 #40832  Szerző: BajakiGabesz

Mindebben igazad van.

Általában nekünk soha nem jutott abból az edényből semmi, amiben ezeket az összegeket tartják, ezért muszáj reklámokból élnünk nekünk is.
Viszont ezt nem tehetjük úgy, hogy ne legyünk olcsóbbak...
Lehetetlen, hiszen a reklámozó nem hülye tudja, hogy amiért fizet az mekkora térben érhető el és jut el a hallgatókhoz.
Szerintem ez így megy két kereskedelmi között is. Amelyik kevesebb hallgatót ér el az olcsóbb, aki többet az drágább, ez szerintem nem más, mint az elért réteg függvénye.

Egyébként részemről a többi dolog teljesen rendben van.

Én csak arra próbáltam rávilágítani, hogy máshol is vannak problémák, de mégis valami miatt a mi ügyünk nőtt ekkorára, ami valahol nem baj, mert beszéltünk róla és talán most pontot is tudunk tenni a végére.

GalaxyFM:
Vannak műszereim, amellyel bizonyos dolgokat a helyszínen alá tudtam támasztani, hogy az nem úgy van, ahogy ők a hasukra ütöttek, majd később ezt el is fogadták.
Egyébiránt a processzálásban is van némi referenciám és tapasztalatom is.

Egy más jellegű kérdés: GalaxyFM, te régen a Startlap-os rádiós fórumon is fórumoztál? Mert valahonnan rémlik ez a név.

További jó fórumozást és szép napot mindenkinek. :)
 #40831  Szerző: Galaxy

Olvasom egy ideje a topikot, nem is nagyon akartam én hozzászólni ehhez, de azért félelmetes, az a technikai hozzá nem értés amivel itt páran dobálóznak.az emberek nagy részének fogalma nincs a löketről, mpx teljesítményről, adásprocesszorokról, azok működéséről, haladó, visszavert teljesítményről, ERP-ről, hullámterjedésről. A baj az hogy olyan embereknek sincs fingjuk se róla, akiknek kellene hogy legyen, mert ilyen poszton tevékenykednek. Adásprocesszor KELL, az hogy hw vagy sw, drága vagy olcsó, de broadcast célú processzor legyen, enélkül NEM lehet a löketet 75ön illetve alatta tartani, ezzel egyetemben az mpx teljesítmény is úgy szárnyal összevissza hogy csak na.A löket megfelelő szinten tartása szerintem mindenki számára világos hogy miért szükséges. AZ MPX kérdésben erőteljesen megoszlanak a vélemények, mindenki vadul méri, meg mindenféle jel-zaj viszonyokat, meg egyéb védelmi arányokat méreget, de sok esetben baromságot mérnek, mert nem ismerik a processzorok működését. Ahány álláspont annyiféle magyarázat és indoklás hogy miért kell, vagy miért baromság az mpx korlátozása.
A löket és MPX mérések hitelesen véleményem szerint csak teszt kimenetről mérhetők, minden egyéb mérést az nhh feldughat a seggébe.
Aki meg kap 1 wattot, aláírja a szerződést, majd feltekeri 30-ra, aztán ha megbüntetik és letekertetik vele, akkor nekiáll hőbörögni, az szerintem menjen a picsába! Ha nem teljesül a lefedettség zavartatás vagy akármilyen egyéb dolog miatt, akkor kérni kell növelést, vagy ha nem kap az ember, de jogosan járna, akkor mehet bíróságra. Engem az idegesít amikor valakinek úgy nagy a pofája, hogy áthág mindenféle szabályt, aminek a szerződési idő alatti betartását a saját aláírásával emelte jogerőre. Ha valakinek valami nem tetszik, akkor nem kell aláírni, vagy bontsátok fel.
És akkor hogy a kategóriával kapcsolatban is véleményt nyilvánítsak, a világon nincs annyi kisközösség, aminek ez a sok rádió mind szólni akar, főleg hogy a végén mindenkinek szólni akar, mert ha egy icipici reklámot is akar, ami nem lehet a fő bevételforrása, akkor nem nagyon szelektálhatna az 1km-en belüli minimális embermennyiségben... egy szó mint száz, ez az egész úgy faszság ahogy van, és eltörölném. Helyette kellene olyan hogy 50-100 watt kereskedelmi jelleg, és árbevétel alapján kellene frekvenciahasználati díjat illetve koncessziót fizetni, de úgy hogy ne lehessen ezt kikerülni. emellett a pályázatnál ne kelljen ilyen idióta vállalásokat tenni. akinek van koncepciója meg tudja valósítani és nyereséges, az tudja kifizetni a felmerülő költségeket, és életben marad, akinek nem jött be az húzza le a rolót. még tudnék mit írni de egyelőre ennyi.
Én nem is pályázok ilyesmire, mert ebben a pillanatban is 100%os meggyőződésem, hogy az általam aláírt szerződés egyetlen sorát sem tartanám be, és tudom hogy így nincs értelme.
 #40830  Szerző: orrhang

orrhang akkor adj nekünk pénzt kerestetni helyi frekit és akkor csinálunk rendeset. ok?
Ezzel pont elismerted a sztereotípiát, hogy kevés pénzűek csinálnak kisközt!!!! Én sem alapítok semmit, mert nincs rá pénzem, nem kezdek bele építőiparba sem, kamiont se vásárolok ... de ez már kezd off lenni.
Nekem személy szerint a szomszéd rádióból is vannak jó ismerőseim és jóban vagyunk. Nem kell mindig acsarkodni.
Ebben igazad van, de a kereskedelmi r. kőkemény üzlet, ki kell fizetni a műsvezet, áramszámlát, jogdíjat, stb... Amikor ebbe egy kereskedelmi szemléletű kisköz beleavatkozik, az nagyon fájdalmas bír lenni(nem saját tapasztalat) - maradjunk az általánosságnál akkor. A kisköz pályázhat mindenre és eltarthatja magát, ha szar akkor is, ha jó akkor is. Ha jó és elveszi a kereskedelmitől a hallgatót - úgy, hogy maga tisztességtelenül nem tartja be a szerződésben leírtakat - , lejjebb megy reklámárakban, stb... akkor pedig nincs is helye a rádiózásban!Mert ő maga el tudná tartani saját magát enélkül is, a kereskedelmi viszont nem. És lehet, hogy az a kisköz nem is lenne életképes, ha kereskedelmi lenne...
Jó a felfogásod, így kellene minden kisköznek tennie de anélkül, hogy zavarná a másikat. Mert ha a nagyhal észreveszi, hogy a kicsi zavarja a köreit, akkor előbb-utóbb megeszi.
Zárjuk le sztem lassan a vitát, úgysem jutunk előrébb én azt kívánom nektek, hogy - ha betartjátok a szerződéseteket - akkor legyetek sikeresek és ne csesztessen senki, szerezzetek frekit, stb... és ne zavarja meg az érdekeiteket egy kereskedelmi jellegű kisköz.
 #40828  Szerző: VidámSrác

mjoel írta:Szóval nem értem ezt a kisköz, alias kereskedelmi hasonlatot. A kettő ég és a föld.
csak hallanám a különbséget... de sok helyütt nem hallom. ugyanolyan műsor, hasonló zenei kínálat, bevételközpontú gondolkodásmód, (uhh, le se merem már írni) megnövelt vételkörzet - nagyon nem tűnnek ezek kisközösségi jellemzőknek. (és jajj: hát tisztelet annak a pár kivételnek!)

BajakiGabesz: nagyon szimpatikusnak találom a hitvallásod, de szeretném, ha az általánosított és ekként is jelzett mondandómat többször nem vennéd magadra, magatokra. (csak azért, mert az általában tett észrevételeimet valóban általában értem, és rögtön gyanakodni kezdek, ha valaki magára veszi.)
 #40827  Szerző: LuciFerko

orrhang akkor adj nekünk pénzt kerestetni helyi frekit és akkor csinálunk rendeset. ok? :)
 #40826  Szerző: BajakiGabesz

Szerintem az olyan embernek, akinek nincsen célja, felesleges is bármit csinálnia. Igenis mindenkinek arra kell, hogy törekedjen, hogy megváltsa a világot, jó értelemben. Szóval szerintem ez egy helyénvaló magatartás, addig a szintig, amíg nem mutogatnak egymásra a rádió munkatársai, mert ha valaki valamiben sikeres, az csak magának köszönheti.

Nekem személy szerint a szomszéd rádióból is vannak jó ismerőseim és jóban vagyunk. Nem kell mindig acsarkodni.

A tenni akarás előre visz, viszont a másik ócsárolása nem, én így látom.
Igenis legyen mindenki érdekvezérelt, hiszen ha belegondolsz mindennap ezért dolgozik mindenki és ezért hajtja a tennivágyás.

Tudom utópisztikusan hangzik, de én hiszek ebben az elképzelésben és talán sokak mentalitásából ez hiányzik, viszont a negatív, acsarkodós része nagy teret hódít.

Ugyanúgy vannak semmirekellő emberek kereskedelmieknél és kisközösségieknél is egyaránt és talán ez az, ami mérgezi a többi munkatársat is.
 #40821  Szerző: orrhang

Nekem nem célom a munkádat, vagy bármit is kritizálnom, de úgy érzem, hogy te egy ilyen rádiónak vagy kitéve, legalábbis egy olyannak, amit bennünk is látsz...
Nem vagyok, mert már kb 1 éve kiszálltam a biznicből, de nap,mint nap hallom a kollégáktól kereskedelmi és kisköz oldalról is, hogy egyik szidja a másikat és - habár lehet, hogy csak én ismerek ilyen mentelitású kisközzel rendelkező embereket - a kisközösök mindig világuralmi terveket szőnek és azt, hogy majd ők most megmutatják. Uh ezt a pontot
Ha így van, akkor lehet, hogy bennetek van a hiba, ha egy kisközösségi rádió tud győzedelmeskedni feletettek
át is ugorhatjuk.
A 30km-t nem tudom honnan vetted... ha számolunk... fizikailag sem tudnánk akkorát szólni. Szóval lehet, hogy elolvastad, amit írtam, de akkor vagy értelmezni nem tudtad, vagy csak megérteni nem akarod
Nem tőletek vettem, általánosítottam + végeztem egy kis fejszámolást, hogy mekkora vételkörzetről lehet szó, az alapjául a miskolci és debreceni (Avas és Jazz FM) viszonyokat vettem figyelembe. Lehet csak 15-öt kellett volna mondanom.
800kW)
800 W akart lenni

ezek nyilván a te szempontjaid, de szívesen megismerném a másik oldalt is.
Elnézést előre is én alapvetően kisközellenes vagyok, mert és tisztességes verseny párti vagyok. A kisköznek semmi értelmét nem látom. Oktatási céllal adnám csak oda bárkinek is
 #40819  Szerző: BajakiGabesz

Persze, terjedés miatt lehetséges, illetve közvetlen rálátással, de a városban az autóval senki sem fog 30 méter magas irányított antennával az adóra nézve bóklászni.

Persze nem volna rossz dolog, nade a kivitelezés... :)
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 41