RADIOSITE Fórum

• FM-DX

#129884  Szerző: asimov

Befigyelt az Inforádió is Budapestről (88,1/102km/1kW) és nem gyengén. Kicsit, még ha nőne a jelszint, akkor időnként zajmentes lenne. Gyengébb periódusokban a "HRT Sjleme" szól alatta halkan.
Csodálkoztam ezen, de az Inforádió új vétel itt, legalábbis beírva nem volt. (Szerintem, csak simán elfelejettem bejegyezni az első vételekor, na de jobb később... :) )
Nagyon odalehetettt már az a lecserélt koaxkábel darab, mert olyan füle lett a V pol. "háromlábú"-nak, hogy csak lesek. Éppen ezért gyanús az, hogy már eredetileg sem volt 100%-kos az a koax...
asimov írta:90,9-en pár percen át igen jól jött a Jazzy Rádió Budapestről (99km/0,16kW). A HRT 1 (90,8) belesercegése nélkül zajmentes vétele lett volna ebben az időszakban. Perpillanat zajos, de stabil.
-...
 #129881  Szerző: joe

A német FMDX fórumon van egy bejegyzés, ami szerint ma 17 óra körül portugál adókat vett (RDS-sel) egy DX-er...autóban Bernau-ból a berlini "körgyűrű" felé haladva. A terjedés kb. 3 percig tartott.

Nem értem rá rádiózni (igaz, kocsiban szólt...autóztam ma 450km-et és ebben egy méter autópálya nem volt), jelenleg tropót sem észlelek. Joe
 #129880  Szerző: asimov

90,9-en pár percen át igen jól jött a Jazzy Rádió Budapestről (99km/0,16kW). A HRT 1 (90,8) belesercegése nélkül zajmentes vétele lett volna ebben az időszakban. Perpillanat zajos, de stabil.
-
Térképeken, listákban a MUF-ra láttam 101 MHz-et is beírva (a többség 68...70MHz-et jelentett), de magam semmit nem észleltem, egy adást kivéve.
87,5-ön -a hangja alapján- talán már ES vételt kaptam el, csak sajna pont hallgatott elfelé, amikor megtaláltam, de addig mintha török zene szólt volna.
"Radio A"-t (TUR/Ankara) egyszer megcsíptem már itt. (egyetlen adóm az amúgy teljesen üres 87,5-ön :) )
 #129604  Szerző: BMáté

kukac írta:BMate: "Igen! A közvetlenül határmenti területek,
mint pl. Elek, Berettyóújfalu stb., ugyanúgy
beletartoznak a hivatalos vételkörzetbe,
mint pl. Nagyvárad a komádi adók
esetében. Ezt így kell elfogadni, az
esetleges kellemetlenségek ellen, ahogy
többen is írták, jobb készülékekkel,
eszközökkel, illetve a médiumok részéről
ésszerűbb frekvenciagazdálkodással lehet
tenni."
- nem, nincs igazad. A hivatalos vetelkorzet/a sztereo vetelre alkalmas, zavarmentesen ellatott terulet egy helyi adonal mindig az adott telepulesre van tervezve, nem cel hogy a telepulesen kivul is ugyanolyan veteli minoseg legyen. Igy ami a varoshataron kivul esik es ott meg mindig jol foghato az adas, az tiszta nyereseg, ha pedig mar nem, az ellen sem lehet rerklamalni. Problema egyedul akkor van, ha a sztereo, zavarmentes vetelkorzeten belul felvett referencia pontokon vegzett meresekkor tapasztalhato radiozavar - ekkor lehet joggal reklamalni. A 103.8 egy rosszul beallitott ado, 105kHz-es lokettel, 5-65B-es mpx teljesitmennyel, igy ez nem csoda ha belever a 200kHz-el arrebb levo Csaba radio adasaba. Ezt nem tudod szelektiv tunerrel, jobb antennaval kiszurni, ugy tudom hogy a nemzetkozi koordinacio elindult az ugyben. Ugyanez a helyzet tobb masik roman, es szerb adoval is. Az orszagban tobb helyi radionak okoznak evek ota problemat, sajnos a hatosag az ilyen ugyek intezeseben nincs a helyzet magaslatan.
Ne haragudj, de kérlek tisztázzuk, hogy miben nincs igazam. A technikai részében, miszerint túl van lökve a 103,8 és ezt nem lehet "kivédeni" elég csekély a jártasságom, éppen ezért nem vitatom, elhiszem. Ugyanakkor idéznélek: "A hivatalos vetelkorzet/a sztereo vetelre alkalmas, zavarmentesen ellatott terulet egy helyi adonal mindig az adott telepulesre van tervezve". Helyi adónál igen, emiatt nincs sok értelme a Csaba Rádió vételi lehetőségével Békéscsabán kívül foglalkozni, de kötve hiszem, hogy a komádi, nagyváradi stb. adók helyiek lennének. Így tartom továbbra is azt, hogy az említett magyarországi területek beletartoznak a 3 román országos (+ Europa FM?, ennek nem tudom a valódi "rendeltetését") hivatalos vételkörzetébe.
 #129572  Szerző: asimov

Szeretni fogom ezt a 99,0-át :)
Egyszer már tegnap is, pár másodpercen át azt a jellegzetes száraz, pattogós osztrák féle német beszédet hallottam, de alig hallhatóan. Még az sávzajon éppen "átszivárgó" Sro1-et is alig nyomta el.
Ma megint megcsapta a fülem ez az osztrák "dialektus" (pedig amúgy nem is oda volt az eszem) és erre már komolyabban kutakodni kezdtem az fmscan.org-on és tényleg van egy Ö3 adó a frekvencián, igaz elég messze: 385 km/100kW (Salzburg 1/Gaisberg (ORS) (sal))
Most tropo-val is lehetséges a vétel, mert észak Európa felett anticiklon van, amely érintheti a sógorokat, "betükrözve" ide az adóikat.
Másvalaki?
-----------------------
Mindkétszer, ugyanebben az időben az Antenne Steiermark-on (99,1) zene szólt, mert oda tekertem át előszőr. (nagyon gyengén át is szűrődik)
 #129543  Szerző: LuciFerko

asimov írta:Szivat ez az MR1 adó engem... a lelkiismeretem okán, (RDS hiányában) legalább 6-8 másodpercnyi stream egyezést szoktam "elvárni" magamtól, de ez azóta sem jött össze: 2-3 másodpercekre jön csupán az MR1 és ritkán. Idén, remélhetőleg meglesz a forgatott/írányított antenna :)
(#308 lesz, amikor meglesz :ninja: )
asimov írta:A StereoFM (98,9) megszünésével, 99,0-án:
- éppen zajszint felett jön az SRO 1, hol jobban, hol gyengébben
- egyszer rámászott -elvileg- a (szekszárdi) MR1, de ez még további figyelés tárgyát képezi.
Más magyar ott nincs. Amúgy nekem meg reggel jött szépen a Mária. :S
 #129542  Szerző: asimov

Szivat ez az MR1 adó engem... a lelkiismeretem okán, (RDS hiányában) legalább 6-8 másodpercnyi stream egyezést szoktam "elvárni" magamtól, de ez azóta sem jött össze: 2-3 másodpercekre jön csupán az MR1 és ritkán. Idén, remélhetőleg meglesz a forgatott/írányított antenna :)
(#308 lesz, amikor meglesz :ninja: )
asimov írta:A StereoFM (98,9) megszünésével, 99,0-án:
- éppen zajszint felett jön az SRO 1, hol jobban, hol gyengébben
- egyszer rámászott -elvileg- a (szekszárdi) MR1, de ez még további figyelés tárgyát képezi.
 #129317  Szerző: kukac

El tudom kepzelni, hogy elmaszott a beallitas es senki eszre nem veszi, mert nincs kontroljuk.
 #129314  Szerző: LuciFerko

Jó, de ez azért igénytelenség, hogy túllökjük az adót. Vagy ennyire szeretik a románok a torz, agyonkompresszált adást? :gülü:
 #129313  Szerző: kukac

BMate: "Igen! A közvetlenül határmenti területek,
mint pl. Elek, Berettyóújfalu stb., ugyanúgy
beletartoznak a hivatalos vételkörzetbe,
mint pl. Nagyvárad a komádi adók
esetében. Ezt így kell elfogadni, az
esetleges kellemetlenségek ellen, ahogy
többen is írták, jobb készülékekkel,
eszközökkel, illetve a médiumok részéről
ésszerűbb frekvenciagazdálkodással lehet
tenni."
- nem, nincs igazad. A hivatalos vetelkorzet/a sztereo vetelre alkalmas, zavarmentesen ellatott terulet egy helyi adonal mindig az adott telepulesre van tervezve, nem cel hogy a telepulesen kivul is ugyanolyan veteli minoseg legyen. Igy ami a varoshataron kivul esik es ott meg mindig jol foghato az adas, az tiszta nyereseg, ha pedig mar nem, az ellen sem lehet rerklamalni. Problema egyedul akkor van, ha a sztereo, zavarmentes vetelkorzeten belul felvett referencia pontokon vegzett meresekkor tapasztalhato radiozavar - ekkor lehet joggal reklamalni. A 103.8 egy rosszul beallitott ado, 105kHz-es lokettel, 5-65B-es mpx teljesitmennyel, igy ez nem csoda ha belever a 200kHz-el arrebb levo Csaba radio adasaba. Ezt nem tudod szelektiv tunerrel, jobb antennaval kiszurni, ugy tudom hogy a nemzetkozi koordinacio elindult az ugyben. Ugyanez a helyzet tobb masik roman, es szerb adoval is. Az orszagban tobb helyi radionak okoznak evek ota problemat, sajnos a hatosag az ilyen ugyek intezeseben nincs a helyzet magaslatan.
  • 1
  • 184
  • 185
  • 186
  • 187
  • 188
  • 541