RADIOSITE Fórum

• Antennák

#115789  Szerző: csokie

asimov írta:Azoknál azt antennáknál, amelyekben van "beépített" szimmetrizáló is (valamikor árultak olyan 7 elemes yagikat, amelyeknél nem volt tartozék az impedanciaillesztő/szimmetrizáló) a szimmetrizálást illetően természetesen nincs tennivaló. (Kétszer felesleges, sőt -ez szimmetrizálófüggő- káros is szimmetrizálni)

Ettől függetlenűl, minden esetben hasznos kiképezni egy 4-5 menetes tekercset, a koax rádió felöli végén is, minél közelebb a rádióhoz. (A koax árnyékolásán bármely okból megjelenő zavarfeszültséget > köpenyhullámokat is éppen úgy elfojtja a tekercs) Ezt lehet fokozni jó nagy zavarszűrő ferritek, koaxra szerelésével.
Itt két szempont van: elsőkorben a zavaró berendezést kell "körbebástyázni", azaz minél kissebb területre korlátozni a zavar szétterjedését, ezután/vagy a védendő berendezés védelme jön, szintén "körbefalazással."
Ezt persze könnyü így leírni.. sajnos egy állomás 100%-kos zavarmentesítése több napnyi zajforrás keresés, kisérletezés és meló... és ritka kivételektől eltekintve, bőven "tizenezer" Ft-os beruházás is olyan műszaki eszközökbe, amelyek semmi mást nem csinálnak és nem is jók másra. (A műszaki cikkek gyártói ezért is hanyagolják szorgalmasan az elektronika ezen területét.)

Kapcsolj be, dugj össze mindent üzemi állapotra (a kábelek is ott legyenek, ahol egyébként) aztán -remélhetőleg jó nagy zajod lesz- kösd le a koaxot az antennárol és figyeld a zajt, változik-e.
csokie írta:Magyarán, ha én egy rendes gyári dipólt kötök RG-6-tal a tuneremre, akkor nem feltétlen kellenek ezek a menetek? Mert a gyáriban antennákban benne van a szimmetrizáló egység is.
Köszönöm a segítséget!
Ez a hiba akkor fog elmúlni, ha kikapcsolom a modemet meg a routert miközben dx-elek. Olcsóbb megoldás jelenleg.
 #115787  Szerző: asimov

Azoknál azt antennáknál, amelyekben van "beépített" szimmetrizáló is (valamikor árultak olyan 7 elemes yagikat, amelyeknél nem volt tartozék az impedanciaillesztő/szimmetrizáló) a szimmetrizálást illetően természetesen nincs tennivaló. (Kétszer felesleges, sőt -ez szimmetrizálófüggő- káros is szimmetrizálni)

Ettől függetlenűl, minden esetben hasznos kiképezni egy 4-5 menetes tekercset, a koax rádió felöli végén is, minél közelebb a rádióhoz. (A koax árnyékolásán bármely okból megjelenő zavarfeszültséget > köpenyhullámokat is éppen úgy elfojtja a tekercs) Ezt lehet fokozni jó nagy zavarszűrő ferritek, koaxra szerelésével.
Itt két szempont van: elsőkorben a zavaró berendezést kell "körbebástyázni", azaz minél kissebb területre korlátozni a zavar szétterjedését, ezután/vagy a védendő berendezés védelme jön, szintén "körbefalazással."
Ezt persze könnyü így leírni.. sajnos egy állomás 100%-kos zavarmentesítése több napnyi zajforrás keresés, kisérletezés és meló... és ritka kivételektől eltekintve, bőven "tizenezer" Ft-os beruházás is olyan műszaki eszközökbe, amelyek semmi mást nem csinálnak és nem is jók másra. (A műszaki cikkek gyártói ezért is hanyagolják szorgalmasan az elektronika ezen területét.)

Kapcsolj be, dugj össze mindent üzemi állapotra (a kábelek is ott legyenek, ahol egyébként) aztán -remélhetőleg jó nagy zajod lesz- kösd le a koaxot az antennárol és figyeld a zajt, változik-e.
csokie írta:Magyarán, ha én egy rendes gyári dipólt kötök RG-6-tal a tuneremre, akkor nem feltétlen kellenek ezek a menetek? Mert a gyáriban antennákban benne van a szimmetrizáló egység is.
 #115784  Szerző: csokie

Magyarán, ha én egy rendes gyári dipólt kötök RG-6-tal a tuneremre, akkor nem feltétlen kellenek ezek a menetek? Mert a gyáriban antennákban benne van a szimmetrizáló egység is.
 #115780  Szerző: asimov

Az a négy menetes ( :) ) tekercs -egyebek mellett- a szimmetrizálás hiánya okán amúgy kialakuló káros jelenségeket fojtja el.
A szimmetrizálás elveiről és fontosságáról egy tudományosabb magyarázat itt is megtalálható:
http://tankonyv.ham.hu/A_vizsga-DJ4UF/?cid=a15
Kiemelve a idevágó szakasz:
"...A szimmetrizálás:
Ha aszimmetrikus kábellel akarunk egy szimmetrikus antennát táplálni, akkor az impedancia-illesztésen kívül még a kábel szimmetrizálásáról is gondoskodni kell. A szimmetrikus antennák különféle fajtájú dipólok, az aszimmetrikusak pedig a földelést igénylő sugárzók (pl. λ/4 vertikál). Szimmetrikus kábel a kéthuzalos tápvonal, aszimmetrikus pedig a koaxkábel.

Amennyiben egy szimmetrikus antennára közvetlenül csatlakoztatjuk a koaxbábel, akkor a kábel külső vezetőjében az aszimmetria miatt kiegyenlítési áram (köpenyhullám) keletkezik. Ezáltal a kábel maga is sugározni fog, ami a közeli rádió- vagy TV-kábelekben nemkívánt zavarokat indukál. Egyúttal megnőnek a veszteségek és az antenna iránykaraterisztikája is torzul..."

(Itt ugyan fordított helyzet -antenna táplálja meg a kábelt- de a kiegyenlítési áram ugyanúgy kialakul)

Az a fojtótekercs (internet: "coax choke") éppen ezeket a köpenyhullámokat fojtja el, tehát az amúgy impedanciahelyes, asszimetria/szimmetria találkozásánál helyezendő el. (kb. oda is került...)
Egyszerűen működik: a tekercs (CCIR FM sávban 4 menet már elég) -soros impedanciaként- jelentősen csillapítja, jó esetben teljesen elnyomja a szimmetrizálás hiányában a koax árnyékolásán kialakuló -és nagyon nem kivánatos- kiegyenlitési áramokat. (ha nincsen kiegyenlítőáram, akkor nem lépnek fel a szimmetrizálás hiányából adodó káros jelenségek sem)
Maga tekercs nem ideális kialakitású: ahova eredetileg terveztem (a bakelitlapra rá is skicceltem) oda csak komoly "gyilkolás" árán fért volna be.. majd legközelebb :) Olyan 25 cm-vel lejjebb van, mint az antenna talppontja de ennyi még belefér. (1/4-ed elektromos hullámhosszúságnál jóval rövidebb a tekercs feletti kábelszakasz)
A tekercs felső vége után mindjárt az antenna talppontja kellene következzen, és emellett a tekercs hossztengelyének meg kellene egyeznie a koaxkábel tengelyével a maximális hatás elérése, illetve kapacitiv átcsatolódások minimalizálása végett. (Ez később megcsinálom még)

Több antennakábel párhuzamos vezetésekor, illetve erősen zavart környezetben a kábelek alsó végénél is kialakítva ezek a fojtók kioltják, korlátozzák a zavarokat. (Ez zavarfüggő!)
 #115771  Szerző: csokie

Kérdésem a képek alapján: az antenna nyakánál van 2 menet koax feltekercselés. Ezt ugyanúgy megcsináltad a tuner előtt is közvetlen? vagy elég egy helyen a kábelen? És tényleg hatásos amúgy ez a módszer?
 #115769  Szerző: asimov

Néhány napnyi elmélkedés és "fiókguberálás" után, tegnap összeraktam egy dipolt azért, hogy legyen H polaritásra is egy tapasztalatgyűjtési célú ideiglenes (de azért rendesen megcsinált) antenna.

Az egyenes dipol -egy kivétellel- a "háromlábúnal" tökéletesen bevált (sok éve madár- és vihartűrő!) szerkezetet "utánozza": egy formára vágott 5 mm-es bakelitlap, két méretre vágott alucső, kis darab zsugorcső, kb 30 cm. HILTI szalag, GUMIÁM paszta (gyakorlailag "örökéletű", jól tapadó, rugalmas, UV álló, tömítő- és szigetelőanyag) meg pár csavar... ennyi az anyagigény és úgy 30 percnyi meló volt az "durva" összeillesztés, kimérés, leszabás, összerakás.
(A kivétel az "alaplap", ami a "háromlábúnál" egy vastag ALU lap, míg a dipolnál ugyanez textilbakelit: nem volt megfelelő méretű és formájú ALU anyagom, valamint csak pár hónapra, tapasztalatgyújtésre szánom a dipólt.)
Tájolás: tudatosan áll "félkeresztbe" az antenna :) (minél kissebb felületet mutasson a Kabhegyi "bombázók" és a tőlem talán 500 méterre levő Balaton Rádió 88,7/10W adója felé.)

Pár fotó:
Kép Kép
Kép Kép
Kép ( <<< itt a cső csak "tesztpálya" a tényleges helyre felszerelés előtt. Az antenna teljesen össze lett rakva, aztán a helyén csak felülről ráhúztam a tartócsőre, meghúztam a rögzítőcsavarokat és kész volt a felszerelés (+fojtókiképzés, levezetés, rögzítés), kb. 15 perc alatt. Csipkedni is kellett magam, mert ekkora már igen sötétedett ez ég felettem is :D )
Kép Kép
(Az utolsó két fotó ma reggeli)
 #115765  Szerző: kukac

Ez az 'ál'- cisco router felejtos szerkezet, sajnos egy instabil konstrukció, egy nem túl drága soho-kategóriás routerrel jobban jársz.
 #115725  Szerző: csokie

asimov írta:Ha a modembe bejövő telefonvezetéket húzod ki, akkor mi a helyzet?
csokie írta:Közben megvan a bűnös kábel! A modemből kijövő, és a routert összekötő LAN kábel volt a ludas. Ahogy azt az egyet kihúzom meg is szűnik a zaj. Kicseréltem CAT 5e kábelre a CAT5-öst, de ugyanúgy fennáll a "porszívózás". Ezt most hogy küszöböljem ki ?

Én arra gondoltam hogy veszek egy nagyon jó minőségű CAT5-st vagy CAT6-ost, hátha akkor nem lesz ilyen gond. Amúgy meg ES topic... jönnek szépen a francia és arab török adók.
KOAX-on jön a net ! De nem hinném hogy az lenne, mert lehet hallani a 0-1 "bithangokat".

Más: szerintem a wifi router mostanában tett sok ki-be kapcsolgatásától teljesen legyengült a wifi része. Ami eddig a lakásban 3/5 az most jó esetben 1vagy2/5 erőséégel jön és csak a router 2-3 méteres körzetében jön az 5/5 erősségű jel. Az eszköz kb 1,5 éves. Ki mit javasolna mi lehet a baja?
 #115723  Szerző: asimov

Ha a modembe bejövő telefonvezetéket húzod ki, akkor mi a helyzet?
csokie írta:Közben megvan a bűnös kábel! A modemből kijövő, és a routert összekötő LAN kábel volt a ludas. Ahogy azt az egyet kihúzom meg is szűnik a zaj. Kicseréltem CAT 5e kábelre a CAT5-öst, de ugyanúgy fennáll a "porszívózás". Ezt most hogy küszöböljem ki ?

Én arra gondoltam hogy veszek egy nagyon jó minőségű CAT5-st vagy CAT6-ost, hátha akkor nem lesz ilyen gond. Amúgy meg ES topic... jönnek szépen a francia és arab török adók.
 #115722  Szerző: csokie

Közben megvan a bűnös kábel! A modemből kijövő, és a routert összekötő LAN kábel volt a ludas. Ahogy azt az egyet kihúzom meg is szűnik a zaj. Kicseréltem CAT 5e kábelre a CAT5-öst, de ugyanúgy fennáll a "porszívózás". Ezt most hogy küszöböljem ki ?

• 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 68