RADIOSITE Fórum

• Antennák

#203305  Szerző: Kovi02

Landsmann írta: 2025.04.20. 15:30
FLaci81 írta: 2025.04.20. 09:13 Szia.

Nekem az egyik régebbi munkahelyemen a céges autómban volt egy gyári rádió.
Valamiért mennem kellett Pápára, Szombathelyről. Ez a rádió olyan szinten volt szelektív, hogy a 96.5 Sárvár rádiót egészen kb. a Pápa tábláig hallgatható minőségben tudtam fogni aztán a városon belül értelem szerűen egyre jobban sistergett, majd megszűnt a vétele átváltott sistergésbe a vevő. A 96.5 MHz mellett ott ordított a 96.4-en talán már a Dankó, aminek a városban van az adója és meglehetősen erősen jön.
Ennek ellenére egyik irányban (se a 96.3 , se a 96.5 MHz-re) sem "kopírozódott" át semmiféle zavarás róla.

Ezt azért írtam le, mert bár nagyon jók a Panasonic és a Sony autórádiók vételi készségei, de a szelektivitásuk néha hagy kívánni valót maguk után. Nyilván van rosszabb és jobb is.

Lehet meg kellene próbálnod egy másik, szelektívebb vevővel is, hátha jobb eredményt érnél el kevesebb szenvedés árán. :)
Landsmann írta: 2024.11.06. 21:48 Nem akarom elkiabálni, de azt hiszem tudtam még javítani a vételen. Pontosabban nem is magával a vétel minőségével, antenna nyereséggel volt a baj, hanem a Retró zavaró hatásával. Engem borzasztóan idegesít az a majdnem folyamatos cicergés az adás alatt. Főleg amikor beszéd, vagy halkabb zene van. A venni kívánt műsor talán elegendő erővel jön, de a Retró is ott vanb az idő 70-80 %-ában. Ígyí aztán gondoltam egy merészet. A Best FM-et már nem tudom tovább javítani, akkor a Retrót kell rontani. :) Eszemnbe jutott, hogy az erkélyre kirakott hungarocel tábla, aminek egyik oldalára alufóliát ragasztottam, beviszem a padlástérbe az antennáhopz, azzal némileg árnyékolni a zavaró adót. Eddig is ez volt a funkciója az erkélyen a kisebbik antennánál. Bár ahogy ezt onnan elhoztam, a kicsi antennával majdhogynem egyáltalán nem jött a Best FM. Az alufóliás hungarocell táblát az antenna mögé raktam. Nagyjából 45 fokos szögben áll az antennához képest, mert a falhoz támasztottam. De ezzelk a manőverrel sikerült a Retrót olyan szinten lerontani, hogy csak sisteregva monóban jön, míg előtte még az RDS információ is bejött. Most a TP jelzés is kint van a Best FM-en, ami azt jelenti, hogy tökéletes a vétel. Persze hosszabb távon derül ki, hogy ez is most scak a terjedés számlájára írható, vagy tényleg hatással van az alufóliás hungarocel. MInden esetre, hogy beraktam az antenna mögé, onnantól romlott le a vétel. Tervezek erről is csinálni egy pár perces youtube videót mint az első kínlódásról. De az csak a jövő héten lesz, mert holnap estétől Debrecenben leszek és kedden jövök haza.
A bejegyzésem megírása óta sok minden történt, azóta változtattam az alufóliás hungarocdell tábla helyzretén háromszor. Közben a rendszerbe beintegráltam az első, 3 elemes kis antennát is. Youtubon fenmt van a róla készült videó. A rádiót is egy Panasonicra cseréltem, egy kicdsit jobban kezeli a dolgokat, főleg gyenge vétel esetén. Alapvetően az a baj, hogy a Best FM gyengén jön, így egy szomszédos frekvencián többször teljesítménnyel adó rádió persze hogy zavarja.
A lényeg pont az lenne, hogy újabb vevőknek már van olyan szelektivitása és érzékenysége hogy a sokkal nagyobb térerejű adót is könnyen le tudja választani a 100khz-el arrébb lévőtől,és a vétel minősége is javulhatna.
 #203304  Szerző: Landsmann

FLaci81 írta: 2025.04.20. 09:13 Szia.

Valamiért mennem kellett Pápára, Szombathelyről. Ez a rádió olyan szinten volt szelektív, hogy a 96.5 Sárvár rádiót egészen kb. a Pápa tábláig hallgatható minőségben tudtam fogni aztán a városon belül értelem szerűen egyre jobban sistergett, majd megszűnt a vétele átváltott sistergésbe a vevő. A 96.5 MHz mellett ott ordított a 96.4-en talán már a Dankó, aminek a városban van az adója és meglehetősen erősen jön.
Ennek ellenére egyik irányban (se a 96.3 , se a 96.5 MHz-re) sem "kopírozódott" át semmiféle zavarás róla.

Ezt azért írtam le, mert bár nagyon jók a Panasonic és a Sony autórádiók vételi készségei, de a szelektivitásuk néha hagy kívánni valót maguk után. Nyilván van rosszabb és jobb is.

Lehet meg kellene próbálnod egy másik, szelektívebb vevővel is, hátha jobb eredményt érnél el kevesebb szenvedés árán. :)
Landsmann írta: 2024.11.06. 21:48 Nem akarom elkiabálni, de azt hiszem tudtam még javítani a vételen. Pontosabban nem is magával a vétel minőségével, antenna nyereséggel volt a baj, hanem a Retró zavaró hatásával. Engem borzasztóan idegesít az a majdnem folyamatos cicergés az adás alatt. Főleg amikor beszéd, vagy halkabb zene van. A venni kívánt műsor talán elegendő erővel jön, de a Retró is ott vanb az idő 70-80 %-ában. Ígyí aztán gondoltam egy merészet. A Best FM-et már nem tudom tovább javítani, akkor a Retrót kell rontani. :) Eszemnbe jutott, hogy az erkélyre kirakott hungarocel tábla, aminek egyik oldalára alufóliát ragasztottam, beviszem a padlástérbe az antennáhopz, azzal némileg árnyékolni a zavaró adót. Eddig is ez volt a funkciója az erkélyen a kisebbik antennánál. Bár ahogy ezt onnan elhoztam, a kicsi antennával majdhogynem egyáltalán nem jött a Best FM. Az alufóliás hungarocell táblát az antenna mögé raktam. Nagyjából 45 fokos szögben áll az antennához képest, mert a falhoz támasztottam. De ezzelk a manőverrel sikerült a Retrót olyan szinten lerontani, hogy csak sisteregva monóban jön, míg előtte még az RDS információ is bejött. Most a TP jelzés is kint van a Best FM-en, ami azt jelenti, hogy tökéletes a vétel. Persze hosszabb távon derül ki, hogy ez is most scak a terjedés számlájára írható, vagy tényleg hatással van az alufóliás hungarocel. MInden esetre, hogy beraktam az antenna mögé, onnantól romlott le a vétel. Tervezek erről is csinálni egy pár perces youtube videót mint az első kínlódásról. De az csak a jövő héten lesz, mert holnap estétől Debrecenben leszek és kedden jövök haza.
A bejegyzésem megírása óta sok minden történt, azóta változtattam az alufóliás hungarocdell tábla helyzretén háromszor. Közben a rendszerbe beintegráltam az első, 3 elemes kis antennát is. Youtubon fenmt van a róla készült videó. A rádiót is egy Panasonicra cseréltem, egy kicdsit jobban kezeli a dolgokat, főleg gyenge vétel esetén. Alapvetően az a baj, hogy a Best FM gyengén jön, így egy szomszédos frekvencián többször teljesítménnyel adó rádió persze hogy zavarja.
 #203300  Szerző: FLaci81

Szia.

#203288  Szerző: joe

Adani12345 írta:Sziasztok!

Ezek milyen antennák lehetnek?

https://maps.app.goo.gl/QXzXcBJtJJCTaEnT7

Főleg az a nagy négyzet alakú.
HA8BJ QTH-ja - az antennát úgy hívják "cubical quad" (spider beam változat) rövidhullámú rádióamatőr sávokon üzemel...
 #203286  Szerző: Landsmann

Adani12345 írta: 2025.04.14. 07:46 Sziasztok!

Ezek milyen antennák lehetnek?

https://maps.app.goo.gl/QXzXcBJtJJCTaEnT7

Főleg az a nagy négyzet alakú.
Szerintem quad antenna, rádióamatőrök használják.
 #202885  Szerző: Landsmann

Nem akarom elkiabálni, de azt hiszem tudtam még javítani a vételen. Pontosabban nem is magával a vétel minőségével, antenna nyereséggel volt a baj, hanem a Retró zavaró hatásával. Engem borzasztóan idegesít az a majdnem folyamatos cicergés az adás alatt. Főleg amikor beszéd, vagy halkabb zene van. A venni kívánt műsor talán elegendő erővel jön, de a Retró is ott vanb az idő 70-80 %-ában. Ígyí aztán gondoltam egy merészet. A Best FM-et már nem tudom tovább javítani, akkor a Retrót kell rontani. :) Eszemnbe jutott, hogy az erkélyre kirakott hungarocel tábla, aminek egyik oldalára alufóliát ragasztottam, beviszem a padlástérbe az antennáhopz, azzal némileg árnyékolni a zavaró adót. Eddig is ez volt a funkciója az erkélyen a kisebbik antennánál. Bár ahogy ezt onnan elhoztam, a kicsi antennával majdhogynem egyáltalán nem jött a Best FM. Az alufóliás hungarocell táblát az antenna mögé raktam. Nagyjából 45 fokos szögben áll az antennához képest, mert a falhoz támasztottam. De ezzelk a manőverrel sikerült a Retrót olyan szinten lerontani, hogy csak sisteregva monóban jön, míg előtte még az RDS információ is bejött. Most a TP jelzés is kint van a Best FM-en, ami azt jelenti, hogy tökéletes a vétel. Persze hosszabb távon derül ki, hogy ez is most scak a terjedés számlájára írható, vagy tényleg hatással van az alufóliás hungarocel. MInden esetre, hogy beraktam az antenna mögé, onnantól romlott le a vétel. Tervezek erről is csinálni egy pár perces youtube videót mint az első kínlódásról. De az csak a jövő héten lesz, mert holnap estétől Debrecenben leszek és kedden jövök haza.
 #202838  Szerző: Landsmann

Promenád írta: 2024.10.25. 13:52 Landsmann! Tudod mit nem vettünk számításba? Úgy emlékszem te autórádióval próbálod venni az adást és úgy emlékszem, hogy ott az antenna bemenet nem 75 ohm, hanem 50 és így megint más oldalfekvése a dolognak, hiszen amit használnál antennát a talpponti ellenállás 75, tehát közvetlenül nem csatlakoztathatod csak egy tunerre.
A ChatGPT szwerint ipari szabvány, hogy az autórádiók antenna bemenete 50 ohmos. Na, akkor ezzel is kellene kezdeni valamit. Elég jól szól a rádió egyébvként az újabb antennával, de ha még tudnék rajta javítani, az nem lenen hátráűny. Annyi oldalrt végig nyálaztam, de konkrét adattal egyik sem szolgált, hogy egy ilyen 50/75 ohmos balunt hogy is kellene megépíteni. Képleteket mutogattak, de a franc se tudja hova mit kellene behelyettesíteni. MÉg szétnézek a youtubeon héátha találok valami használható ötletet. Ha nem, hétfőn majd széltz tudok nézni egy antennás boltban, hátha van valami ötletük.
 #202837  Szerző: Landsmann

Promenád írta: 2024.10.25. 13:52 Landsmann! Tudod mit nem vettünk számításba? Úgy emlékszem te autórádióval próbálod venni az adást és úgy emlékszem, hogy ott az antenna bemenet nem 75 ohm, hanem 50 és így megint más oldalfekvése a dolognak, hiszen amit használnál antennát a talpponti ellenállás 75, tehát közvetlenül nem csatlakoztathatod csak egy tunerre.
Én úgy tudom az autórádiók bemenete is 75 ohmos. Most rákeresve a guglin, érdekes eredmény lett. Van ahol 50, van ahol 75 ohmot írnak. Hát ez így nagyon nem kerek, mert nem hinném, hogy kétféle kivitelben készülne, hiszen ezek is szabványosított dolgok.
 #202836  Szerző: Promenád

Landsmann! Tudod mit nem vettünk számításba? Úgy emlékszem te autórádióval próbálod venni az adást és úgy emlékszem, hogy ott az antenna bemenet nem 75 ohm, hanem 50 és így megint más oldalfekvése a dolognak, hiszen amit használnál antennát a talpponti ellenállás 75, tehát közvetlenül nem csatlakoztathatod csak egy tunerre.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 68