Kovi02 írta: ↑2025.04.20. 16:32Nem csak a vevőn múlik, hogy a 100 kHz-cel odébb lévő adó áthallatszik-e a másikba. Példánál maradva a 800 W-os, 56 km-ről vett adásba áthallatszott a 120 km-re lévő 30 kw-os adó. A teljesítmény több mint 30-szoros, a távolság meg csak dupla. Ott a másik példa, 30 km-ről az Aktív rádió a 93,8-on, illetve 93,9-en egy román adó. Ott nincs áthallás egyikről sem a másikra ugyanazon a rádión.Landsmann írta: ↑2025.04.20. 15:30A lényeg pont az lenne, hogy újabb vevőknek már van olyan szelektivitása és érzékenysége hogy a sokkal nagyobb térerejű adót is könnyen le tudja választani a 100khz-el arrébb lévőtől,és a vétel minősége is javulhatna.FLaci81 írta: ↑2025.04.20. 09:13 Szia.A bejegyzésem megírása óta sok minden történt, azóta változtattam az alufóliás hungarocdell tábla helyzretén háromszor. Közben a rendszerbe beintegráltam az első, 3 elemes kis antennát is. Youtubon fenmt van a róla készült videó. A rádiót is egy Panasonicra cseréltem, egy kicdsit jobban kezeli a dolgokat, főleg gyenge vétel esetén. Alapvetően az a baj, hogy a Best FM gyengén jön, így egy szomszédos frekvencián többször teljesítménnyel adó rádió persze hogy zavarja.
Nekem az egyik régebbi munkahelyemen a céges autómban volt egy gyári rádió.
Valamiért mennem kellett Pápára, Szombathelyről. Ez a rádió olyan szinten volt szelektív, hogy a 96.5 Sárvár rádiót egészen kb. a Pápa tábláig hallgatható minőségben tudtam fogni aztán a városon belül értelem szerűen egyre jobban sistergett, majd megszűnt a vétele átváltott sistergésbe a vevő. A 96.5 MHz mellett ott ordított a 96.4-en talán már a Dankó, aminek a városban van az adója és meglehetősen erősen jön.
Ennek ellenére egyik irányban (se a 96.3 , se a 96.5 MHz-re) sem "kopírozódott" át semmiféle zavarás róla.
Ezt azért írtam le, mert bár nagyon jók a Panasonic és a Sony autórádiók vételi készségei, de a szelektivitásuk néha hagy kívánni valót maguk után. Nyilván van rosszabb és jobb is.
Lehet meg kellene próbálnod egy másik, szelektívebb vevővel is, hátha jobb eredményt érnél el kevesebb szenvedés árán.![]()
Vevő: Panasonic CQ-RDP383N
Antenna: Iskra FM-50F, Vertikális polarizáció, irányszög: 33°
Antenna: Iskra FM-50F, Vertikális polarizáció, irányszög: 33°