RADIOSITE Fórum

• Petőfi Rádió

#163417  Szerző: Kovi02

Békés megyéből nézzetek rá a 98,8-as Petőfire! Nálam északra állított antennával az eddigi RDS+ST(50dB) vételről leesett 10dB-re,RDS és ST közelében sincs.
(eközben a 100,4 változatlan)
 #163396  Szerző: joe

kukac írta:az nmhh szeret egy kicsit szabad mozgástérrel (ráhagyással) gazdálkodni a mérések esetében, pl. a zavartatott frekiknél a megfelelő védelemmel nem feltétlenül számolnak
Extra terjedésből származó zavarokkal senki sem számol, de a digitális modell normál terjedés esetére még a 300-400km-re lévő szomszéd országos adót is figyelembe veszi. Hogy hivatalosan miért ilyen kis területet lát el egy-egy adó? - mert a GE84-ben előírt paraméterek - elméletileg - csak ezekben a körzetekben teljesülnek (sztereó ellátottság).

Békéscsabán megmértem Komádi adóállomásról sugárzott URH adások vételi jelszintjét, 96,7 MHz Petőfi adó körül valami "anomália" van. A mérést a város talajszintje felett 38m-re elhelyezett FM-50 Yagi antennával, Promax TV Explorer II+ műszerrel végeztem, analóg rádió - FM üzemóddal.
89,9 MHz Dankó 51,2dBuV
96,7 MHz Petőfi 50,6dBuV
103,0 MHz Kossuth 66dBuV
105,1 MHz Bartók 65,2dBuV
A 48km-re lévő adótorony és a vételi helyem között elméleti rálátás van, mégis a Petőfi adóról vett RF jelszint a legalacsonyabb, pedig a 89,9 MHz Dankó "adója" papíron tized akkora teljesítményű és kb. 30m-rel lejjebb lévő "panelekkel" irányítottan sugározzák, nem a fő URH adóantenna rendszerrel. Ha a "rádiósite-on" lévő adóteljesítmény adatok igazak, akkor a Petőfi adóról kellett volna a legnagyobb jelszintet mérnem...Joe
 #163372  Szerző: kukac

Kovi02 írta:
mikrofonos írta:
Kovi02 írta:Nálunk mobilon is minimum 4 frekin szól a Petőfi,miközben hivatalos vételkörzetbe nem is tartozunk bele.(89,4 94,8 95,1 103,7) (DX cuccal meg 90,3 92,7 93,1 93,9 94,3 98,2 98,8 99,5 102,7 104,6) tehát itt van Petőfiből bőven. (itt a szabadkai adókon kívül az az egyetlen konyharádióval/mobillal vehető magyar)
Sajnos a hozzászólásodból - legalábbis számomra - nem derül ki, hogy honnan írsz pontosan. Gondolom valahonnan a déli határ mellől, ha Szabadka városát emlegeted. Egyébként az, hogy nálatok ilyen gazdag a Petőfi Rádió elérhetősége, még nem vigasz a Csabaiaknak.
Szabadkától 7km-re északra van a QTH-m,a határ magyar oldalán. :)
Én csak azt írtam,hogy nálunk a Petőfi ennyi frekin jön(a 89,4 és a 95,1 tulajdonképpen teljesen feleslegesen megy ekkora teljesítménnyel,kb. csak Kiskunhalason nem fogható mobillal egy 3. frekin)
az nmhh szeret egy kicsit szabad mozgástérrel (ráhagyással) gazdálkodni a mérések esetében, pl. a zavartatott frekiknél a megfelelő védelemmel nem feltétlenül számolnak, így a távoli zavaróadók az időjárástól, naptevékenységtől stb függő terjedési sajátosságai simán okozhatnak zavart a helyi vételben úgy is, hogy azt a hatóság egyébként rendben lévőnek találta, és ennek az egyik oka az, hogy nem tudnak mit kezdeni a külföldi adók által okozott zavartatásokkal, viszont a hazai adók beállításait a legnagyobb szigorral betartatják - igazi "nemzeti" frekvenciagazdálkodás folyik, attól függően hogy a politika éppen mit kíván.
 #163356  Szerző: LuciFerko

Kép

Pont kocsmában voltam, és ott szólt a Petőfi. Kórusban énekeltük a Halszagú Magyarországot :)))
 #163276  Szerző: Kovi02

mikrofonos írta:
Kovi02 írta:Nálunk mobilon is minimum 4 frekin szól a Petőfi,miközben hivatalos vételkörzetbe nem is tartozunk bele.(89,4 94,8 95,1 103,7) (DX cuccal meg 90,3 92,7 93,1 93,9 94,3 98,2 98,8 99,5 102,7 104,6) tehát itt van Petőfiből bőven. (itt a szabadkai adókon kívül az az egyetlen konyharádióval/mobillal vehető magyar)
Sajnos a hozzászólásodból - legalábbis számomra - nem derül ki, hogy honnan írsz pontosan. Gondolom valahonnan a déli határ mellől, ha Szabadka városát emlegeted. Egyébként az, hogy nálatok ilyen gazdag a Petőfi Rádió elérhetősége, még nem vigasz a Csabaiaknak.
Szabadkától 7km-re északra van a QTH-m,a határ magyar oldalán. :)
Én csak azt írtam,hogy nálunk a Petőfi ennyi frekin jön(a 89,4 és a 95,1 tulajdonképpen teljesen feleslegesen megy ekkora teljesítménnyel,kb. csak Kiskunhalason nem fogható mobillal egy 3. frekin)
 #163274  Szerző: mikrofonos

Sajnos a hozzászólásodból - legalábbis számomra - nem derül ki, hogy honnan írsz pontosan. Gondolom valahonnan a déli határ mellől, ha Szabadka városát emlegeted. Egyébként az, hogy nálatok ilyen gazdag a Petőfi Rádió elérhetősége, még nem vigasz a Csabaiaknak. Megjegyzem ahonnan én származom Debrecenben is érdekes a helyzet, ugyanis a vételi térkép szerint a tokaji adó elvileg bőven beszórja a várost, ám valójában vacakul jön onnan. Ezért van a városnak egy saját rádióadótornya a Nagyerdőben, amelyen 5 db egyenként 1-1 kW-os frekvencia van. Ezzel kiváló a vétel. De a város több pontján azért jól jön Tokaj, sőt Kékes is.
 #163273  Szerző: Kovi02

Nálunk mobilon is minimum 4 frekin szól a Petőfi,miközben hivatalos vételkörzetbe nem is tartozunk bele.(89,4 94,8 95,1 103,7) (DX cuccal meg 90,3 92,7 93,1 93,9 94,3 98,2 98,8 99,5 102,7 104,6) tehát itt van Petőfiből bőven. (itt a szabadkai adókon kívül az az egyetlen konyharádióval/mobillal vehető magyar)
 #163269  Szerző: altermanus

joe írta:Gyakorlatilag a térképekhez hasonlót mértem én is...(nagyméretű képek, csak linket rakok be)
http://nmhh.hu/dokumentum/1716/mr2_peto ... ettseg.jpg
http://nmhh.hu/dokumentum/1714/mr1_koss ... ettseg.jpg
http://nmhh.hu/dokumentum/1717/mr3_bart ... ettseg.jpg
http://nmhh.hu/dokumentum/157408/danko_ ... ettseg.jpg
ezzel azért tudnék vitatkozni, mert nálunk bárhová megyek jön sopronból minden, mindegy milyen idő van, győrből szintén, vasvár szintén és csak fél méteres vezetékkel próbálkozok a legsz88abb tekergetős tunert használva
dankó rádió is jön egerszegről is (bár az csak helyenként jön) sőt vasvárhoz tartozunk ha a dankóról van szó
KH-n is jön 1116, 1256kHz-en. Nem tudom mi alapján mérik ezeket, de szerintem egy kicsit falsh infónak tűnik ez az NMHH részéről.
vagy még azt tudom elképzelni, hogy ,,oszt eddig a ponton jött, tovább nem mérünk rá" taktikát választották :yuno:
  • 1
  • 295
  • 296
  • 297
  • 298
  • 299
  • 625