RADIOSITE Fórum

• Antennák

#115715  Szerző: asimov

Ezekban a tápokban (egy időben kibeleztem ilyeneket) nincs trafó, hanem egy soros kondenzátorral van csökkentve a hálózati 230V a megfelelő értékre. Ezután van egy egyenirányítás (egyutas) meg egy picike pufferkondi, aztán ennyi az adapter belülről. Szűrés nyomokban sem lelhető fel, pedig nagyon kellene. (A jól megépített trafós táp, a trafó "óriási"
impedanciája miatt, nagyon hatékony hálózati zavarszűrő is lenne...)
Azért kellett egy próba erejéig kihúzni az antennát a rádióból, mert így tisztázodott az, hogy az antennán/koax-on keresztűl jut be a zavar rádióba és nem más úton. Próbáld meg a kábelcserét, vagy ha tudsz 6-8 db. zavarszűrő ferritet szerezni, akkor azokat tedd rá az adat- és tápkábelekre, a routerhez és a modemhez minél közelebb. Aztán folyt. köv.

Egy egyszerűen kivitelezhető "szűrő", csak nem biztos, hogy itt is jó lesz: a koaxból -minél közelebb a rádió aljzatához- képezz ki egy minél kissebb átmérőjű, kb. 5-6 menetes tekercset. Az átrmérő nem kritikus, nem kell erőltetni, amekkorát a koax enged és a végén kb. kb nézzen ki:
Kép

Kiváncsi vagyok arra, hogy itt is van-e valamilyen hatása. (A koax árnyékolásán -pld. külső zavarok hatására- kialakuló áramokat fojtja el)

csokie írta:Táp biztos hogy nem hibás mert amikor kihúztam a modemet meg a routert a tápról, akkor megszűnik a porszívózás, de a trafók áram alatt voltak végig. Tehát a táp(ok) nem lehet(nek). áthelyezni azért nem tudom, mert az asztali gépnek pont ott van a router mellett a helye, mert nem tud wifit. Venni meg nem érdemes egy 9,5 éves gépbe. (valószínű már nem is kapnék bele.) Ha viszont kihúzom az FM antennakábelt, akkor megszűnik a "porszívózás". Ilyenkor mi a teendő?
 #115701  Szerző: joe

csokie írta:És rádióra/TV-re az RG-6 a legjobb?
És az internet kábelben pedig a CAT6?
Több tényezős a dolog. Az UTP lesz a hiba forrása. A CAT5 kábel alapból nem árnyékolt, de létezik árnyékolt kivitele is. RG6 koaxból is többfajta létezik, a "mezeinél" fólia és pár vékony szál az árnyékolás, a jobb minőségű már dupla fólia és szövedék (tri-shield), a legjobb dupla fólia és dupla szövedék (quad-shield). Tovább boncolva az esetet, akár az antenna is összeszedheti az UTP kábel által kisugárzott zavart - két hete még én is ebben a "cipőben jártam"...hiába a CAT5 és a más-más nyomvonal, az antennát egy bizonyos irányba beforgattam tele volt a sáv zavarral. A routerből a kérdéses kábelt kihúztam és megszűnt a zavar. Kicseréltem CAT5e-re (árnyékolt kivitel) a megfelelő árnyékolt csatlakozókkal (ez is fontos és természetesen a routeren is árnyékolt csatlakozóknak kell lennie). Most nincs zavar, jobban mondva nincs akkora, mert a monitor kábel még sugároz ki némi zavart...Joe
 #115698  Szerző: joe

asimov írta:A két, eltérő polaritású irányított antennát felváltva használva, mekkora eltérés van az irányban levő, adott polaritású adó vételi jelszintjében? (20...30 dB-kről olvastam, kiváncsi vagyok)
Megnéztem, szentesi adóra álltam Kossuth 91,6 V-ben ad 3kW, "H"-ban 20dB-t mutat a tuner, "V"-ben 40dB-t, Petőfi 98,8 H-ban ad 28kW, "H"-ban 50dB-t, "V"-ben 36dB-t...Azt hozzá kell venni, hogy városi környezet - lehetnek reflexiók, ill. a levezető kábel több, mint 30m-en egymáshoz kötegelve fut. Joe
 #115679  Szerző: csokie

asimov írta:A modem és a router, illetve ezeknek a tápjai is bűnosek lehetnek.
Maga a WIFI hálózat bizonyosan vétlen a dologban, sőt RFI szempontból kifejezetten javasolt eljárás a modemet, routert és mindenféle, kinntről érkező adatkábelt jó messzire/másik szobába/másik emeletre elvinni a rádiótól/számítógéptől és kizárólag wifi-n keresztűl kapcsolódni a "külvilághoz"
Ez sokkal egyszerűbb és biztosabb módszer, mint bármilyen más zavarszűrés. (rengeteg zajt szednek össze az utcán, több km hosszan szaladó adatkábelek)

Ha kihúzod/eltávolítod a rádióból az antennakábelt, akkor mi a helyzet a "porszívózással"?
csokie írta:Segítséget kérnék tőletek: LAN kábel is zavarhat rádióadást ha be van dugva?

Rájöttem hogy miért ilyen gyenge a vétele a távoli adásoknak nálam. 4 kábel jön le a szobámba jelenleg. 1 db CAT5, 3 db KOAX RG-6-os. A 3 koaxon jön le egy kábeltv, egy fm rádió a dipólról, és 1 internet "betáp". Na most ráállok pl a 93,1-re, itt normál esetben az el-do jön. Bekapcsolom a modemet, erősödik a zaj, Majd router bekapcs és az el-do elvész a zajban teljesen. Olyan, mintha folyamatosan "porszívóznának" az FM sávban.

Áthelyezésre nincs lehetőség, hogyan szűrhetném ki a zajt az áthelyezésén kívül? Köszönöm a segítséget.
Táp biztos hogy nem hibás mert amikor kihúztam a modemet meg a routert a tápról, akkor megszűnik a porszívózás, de a trafók áram alatt voltak végig. Tehát a táp(ok) nem lehet(nek). áthelyezni azért nem tudom, mert az asztali gépnek pont ott van a router mellett a helye, mert nem tud wifit. Venni meg nem érdemes egy 9,5 éves gépbe. (valószínű már nem is kapnék bele.) Ha viszont kihúzom az FM antennakábelt, akkor megszűnik a "porszívózás". Ilyenkor mi a teendő?
 #115677  Szerző: asimov

A modem és a router, illetve ezeknek a tápjai is bűnosek lehetnek.
Maga a WIFI hálózat bizonyosan vétlen a dologban, sőt RFI szempontból kifejezetten javasolt eljárás a modemet, routert és mindenféle, kinntről érkező adatkábelt jó messzire/másik szobába/másik emeletre elvinni a rádiótól/számítógéptől és kizárólag wifi-n keresztűl kapcsolódni a "külvilághoz"
Ez sokkal egyszerűbb és biztosabb módszer, mint bármilyen más zavarszűrés. (rengeteg zajt szednek össze az utcán, több km hosszan szaladó adatkábelek)

Ha kihúzod/eltávolítod a rádióból az antennakábelt, akkor mi a helyzet a "porszívózással"?
csokie írta:Segítséget kérnék tőletek: LAN kábel is zavarhat rádióadást ha be van dugva?

Rájöttem hogy miért ilyen gyenge a vétele a távoli adásoknak nálam. 4 kábel jön le a szobámba jelenleg. 1 db CAT5, 3 db KOAX RG-6-os. A 3 koaxon jön le egy kábeltv, egy fm rádió a dipólról, és 1 internet "betáp". Na most ráállok pl a 93,1-re, itt normál esetben az el-do jön. Bekapcsolom a modemet, erősödik a zaj, Majd router bekapcs és az el-do elvész a zajban teljesen. Olyan, mintha folyamatosan "porszívóznának" az FM sávban.

Áthelyezésre nincs lehetőség, hogyan szűrhetném ki a zajt az áthelyezésén kívül? Köszönöm a segítséget.
 #115676  Szerző: hordozoi

Gigabites hálózatnál is jobban bezavarhat ha olyan az eszköz mint a sima 100-as LAN esetén főleg ha nincs árnyékolva sehol.
 #115673  Szerző: Csongii

csokie írta: Akkor a CISCO WIFI router lesz a hibás. De a WIFI-re meg szükség van, nem kapcsolhatom ki.
1. Cat5 árnyékolt kábel.
2. WiFi-t próbált esetleg másik csatornára tenni, hátha az segít, de ez csak ötlet, sajnos ezt nem ismerem erről az oldalról.
 #115672  Szerző: csokie

kukac írta:Cat6-ot máshogy kell szerelni es más fajta dugó kell hozza. Szerintem nem a kábel szór, hanem az arnyekolatlan eszköz.
Akkor a CISCO WIFI router lesz a hibás. De a WIFI-re meg szükség van, nem kapcsolhatom ki.
 #115670  Szerző: kukac

Cat6-ot máshogy kell szerelni es más fajta dugó kell hozza. Szerintem nem a kábel szór, hanem az arnyekolatlan eszköz.
 #115668  Szerző: csokie

És rádióra/TV-re az RG-6 a legjobb?
És az internet kábelben pedig a CAT6?
  • 1
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 68