Nagyon tanulságos az a kommentcunami, ami a Petőfi, vagy Buda Márton facebook oldalára érkezik. Bár nem lehet reprezentatívan állítani, hogy igaz, amit a hallgatók írnak, mégis úgy gondolom, aki már arccal/névvel vállalva képes kommentelni bárhová, az általában a saját igazát mondja.
A Petőfi Rádió vezetősége azt várja, hogy új hallgatók érkezzenek: kérdem én, honnan? A jelenlegi piacon nagyon kicsi az átmozgás, ez az átalakítás legfőképp a Rádió Rocknak, és a Rádió1-nek fog kedvezni, na meg a helyi adóknak. Miért?
A legtöbb ember a "mit hallgattok ma reggel" kérdésre a következő válaszokat adta (előfordulási sorrendben írtam):
- Már nem a Petőfit
- Spotify
- Youtube
- Telefonomra letöltött zenék / laptopomon lévő zenék
- Balázsékat / Class FM
- Rádió 1/ Rádió Rock
- Külföldi rádióadók: Ö3 / egy szlovák rock adót/ Kronehit
- Helyi rádióadók: Fehérvár Rádió / Frisss FM / Méz Rádió (vagy mi ez) / Rádió88 / egy debreceni rádiót, pedig Tatabányán élek / Part FM / Luxfunk
Ebben a mókában a legtanulságosabb dolog az, hogy megint sikerült pár ezer embert elüldözni a rádióhallgatástól. Ők maximum erőteljes háttérrádiózásra fogják használni a meglévő adókat, autókázás közben. Én az utóbbi időben bármilyen boltba, szórakozóhelyre, fodrásszalonba betérek, mindenhol a Spotify megy. Pedig a magyar emberek megszokásból élnek. Szeretnek odafigyelni a rádióadásra, legalábbis van egy erőteljes réteg, aki igenis odafigyel. Most megint elvettek tőlük valamit, ami az életük része volt.