RADIOSITE Fórum

• Rádió 1

#187209  Szerző: Adam

Az AF alapján való váltás nemcsak ott gond, hanem pl a Zalában is. A 95,8 - 95,6 között egyik irányban sem tud az ilyen elven működő radio váltani, holott tökéletesen összeér a két frekvencia. Mikor kiértem a 95,8 vetelkorzetebol, egy rövid szakaszon beleesik az ut a 99,4 (Keszthely) vetelkorzetebe, és atvaltott arra a fej. Majd kiertem a 99,4-bol is, onnan feher zaj és vége. Holott már tokeletes vétele van a 95,6-nak ott. Így kézzel szoktam atnyomni a 95,6-ra. De olyan is volt, hogy átnyomtam a 95,6-ra, és atvaltott a 99,4-re, majd feher zaj és vége. Szóval a 99,4 és a 95,8 között oda-vissza megy a váltogatas, de a 95,6 csak a 99,4-re tud váltani, vissza nem, és pl a 95,8-ra sem. Egyszerűen hanyagul állítottak be az AF-eket. Amikor elindult egy új adó (pl Kanizsa 95,6) azon nagyjából beállítgatták a környező meglévő adókat, viszont a régi adóknál nem frissitettek mikor jött egy új. Pedig alap dolog lenne szerintem.

De normális autoradioknal Pi keresés alapján megy ez, így az észrevétlenül megoldja pl itt Zalában a 95,8-95,6-99,4 trió között. Korábban egy kínai multimédiás utólagos androidos fejem volt, az egy katasztrófa ebbol a szempontból. Inkább ki is kapcsoltam az AF-et és magam váltogattam. Kicsereltem gyarira a rádiót, azóta nincs gond, tokeletes, itt Zalában és Pest környéken is. Annyira nem érint sok autóst a probléma, kb 2004-2005 óta már normális rádiók vannak az autókban, egyre kopnak ki az annál öregebb autók, illetve az annál öregebb autónál már kicserélik utólagos jobb fejegységre a gyárit.

A frekik kezelésével az lehet a helyzet szerintem, hogy míg az országos freki csomagoknal az NMHH összehangol mindent, RDS, adok szinkronban járatása stb, és egy csomagban értékesíti a szolgáltatást. Addig a Radio1-nel külön frekik vannak, így nekik kellene ezeket a dolgokat megoldani, ami gondolom pénzbe kerülne így nem nagyon foglalkoznak vele. Jól sejtem?
 #187205  Szerző: potyi

Továbbra sem vált automatikusan a 90.4-re az autorádió a 96.4-es frekiről, mert a budapesti adó RDS-ének AF listájában nem szerepel ez a frekvencia. Egyedül PI SEEK esetén találja és tanulja meg a rádió.

Emiatt:

1) Az M7-esen emiatt Fehérvár és Budapest közt hosszú szakaszon váltogat, ugrálgat a rádió a 94.5 és 96.4 közt, mivel az autópályán mindkét adó összeér, holott ott lenne tökéletes minőségben a 90.4 is. Ha bekerülne a freki, ez az ugrálgatás megszűnne, egyszer ugrana, az Érdi lejtőn átváltana a 90.4-re és Fehérvárig ott maradna. A vidéki frekik a Dunántúlon immáron szinte teljes szinkronban vannak, ezért Budapestet elhagyva már nem lenne probléma, az az egy ugrás meg túlélhető és így is úgy is bekövetkezik.

2) Mivel pl. Érden, Budakeszin, az M0-son, vagy az M1-esen vannak olyan pontok, ahol a 90.4-en kívül minden más freki rossz, és a PI seek kényszerűségből megtalálja a velencei adót, ezért azonnali váltás helyett van sistergős-kerregős kínlódás és ugrálgatás is, ami teljesen élvezhetetlenné teszi az adást. Tehát így is úgy is vált a 90.4-re más, elérhető AF listás freki híján, és így is, úgy is ugrál az adás, csak lassabban. Ha bent lenne az AF listában a freki és kimaradna a PI SEEK folyamat, továbbra is ugrálgatna, de nem lenne legalább olyan időpillanat az említett földrajzi régióban, amikor keresgél és ezalatt nem szól semmi, csak a zavaró sistergés.

3) A modernebb, kéttuneres autórádiókon, ahol a háttérben folyamatosan scanneli az eszköz a sávot és így automatikusan lekeresi a 90.4-et is a háttérben, úgy működik, mintha benne lenne a 96.4 AF listájában a 90.4, de a régebbi modelleken a fenti jelenségek tapasztalhatók, innen az összehasonlítási alap. Tehát az ultramodern autórádiókon (Ford, Mercedes stb. 2010 utáni modellek) olyan a vétel, amilyennek lennie kell, de a forgalomban lévő magyar autórádiók többségén szar.

4) És hacsak nem hanyagság, valószínűleg a velencei frekis váltogatást akarják megoldani ezzel, de mint fentebb írtam, ez nem oldható meg így, márcsak az előző pontban említett modernebb vevők miatt sem. Ráadásul a szolnoki frekire sem vált így automatikusan, csak akkor, amikor már elég erős a jel és nincs más elérhető frekvencia.

Ha már a vidéki frekik 5-10 mp-es csúszását nem sikerül megoldani, legalább ezt kéne rendbe rakni, ráadásul jó előre tenni a listában. Mindenképpen ugrálni fog a budapesti vételkörzet szélén, csak így lassabban és kéz a kézben a zajjal.

PS: Ezt megerősíthetné valaki, de úgy érzékeltem, a 94.5 AF listájából is kikerült a 90.4. Így még rosszabb lett a helyzet, a fentiek miatt. Így megintcsak az történik, amit fent írtam: az ugrálgatás nem szűnik meg, csak a folyamatos vétel... Ez egyenes út a Petőfi Rádióhoz, gondolom nemcsak nálam.

PS2: A vidéki, IP alapon modulált frekiken a Covid-19 óta borzalmas a hangminőség, a legjobban a fehérvári 94.5-ön hallani. Mintha Sokol rádió lenne. Nem is a bitráta, hanem a mintavételezés lehet rossz. Vagy valami nagyon gagyi MPEG4 AAC dekódolás lehet.

PS3: Ez már csak leányálom, de ha a Dabas Rádiót meg tudnák venni, megoldódna a vétel az M5-ösön és még az M1-es kezdeti szakaszán is sokat javulna, bármilyen hihetetlen is. Más célt szerintem nem érdemes kitűzni a hálózatos-országos működésnél, mint az autópályák és a megyeszékhelyek lefedését. Az autópályáknál az M1-es és az M5-ös Budapesthez közelebb eső szakasza nagy sötét folt. Ezen pedig kizárólag egy nagyobb budapesti freki, vagy az említett Dabas Rádió, esetleg a Gong 97.2-es adója tud javítani érdemben. Illetve az a lépés, amivel a hozzászólásomat kezdtem, ez nagyjából ez utóbbi 5 perces művelet és 0 Ft a költsége.

PS4: Jár azért pirospont is, a 90.4 vétele tovább javult a budai agglomerációban, vagy a teljesítmény, vagy az antenna setup változhatott pozitív irányba.
 #187204  Szerző: shadoe

A friss Euro Top 44 airplay lista Top 20 száma közül tízet rendszeresen játszik a R1. Ennél jobb arány a rosszemlékű Petőfis "európai" listán sem volt.
http://www.eurotop44.com/et44.html
 #187203  Szerző: Adam

A 95,8 zalaegerszegi adón is megy már az éppen játszott zene Cim kiírás RDS Text-Ben. Nemtudom mennyire lett általános, de Eddig csak a pestin és a Fehérváriin tapasztaltam ezt.
 #187202  Szerző: djlacee

Egyébként ha már itt tartunk, melyik Rádió 1-en hogy vannak a hírek? Mert nálunk Sopronban egészen este 6-ig óránként van hírblokk, 12 óra körül pedig van egy hosszabb, 7-8 perces is, amit a Magyar Média Mecenatúra program támogat
 #187201  Szerző: RadioFan

Volvos írta: 2020.05.24. 19:37
zenefalo írta: 2020.05.24. 12:42 Nekem az inkább a kicsit fájó, mint anno a Music Fm-en is, hogy a hétvégi műsorok, néhány kivétellel, totál konzervek, alig van bent valaki, friss információk még a hírekben is alig voltak (jó itt nincs hírek, de a music-on volt). Persze, kell a hétvégi pihenő az ottaniaknak is, de meg lehetne oldani valahogy, hogy élő műsorvezetés legyen, legalább napközben.
Nincs hírek??? Te mit hallgatsz??? Sajnos a reggeli órákban negyedóránként van, amivel a legnagyobb gond az hogy egész nap UGYANAZ!
Nyilván a 10 óra utáni idősávra gondolt. Egyébként félóránként, nem negyedóránként, úgyhogy én is kíváncsi lennék, hogy te mit hallgatsz.
 #187200  Szerző: Volvos

zenefalo írta: 2020.05.24. 12:42 Nekem az inkább a kicsit fájó, mint anno a Music Fm-en is, hogy a hétvégi műsorok, néhány kivétellel, totál konzervek, alig van bent valaki, friss információk még a hírekben is alig voltak (jó itt nincs hírek, de a music-on volt). Persze, kell a hétvégi pihenő az ottaniaknak is, de meg lehetne oldani valahogy, hogy élő műsorvezetés legyen, legalább napközben.
Nincs hírek??? Te mit hallgatsz??? Sajnos a reggeli órákban negyedóránként van, amivel a legnagyobb gond az hogy egész nap UGYANAZ!
 #187199  Szerző: Adam

Elvileg a szombat 8-10 (Balazsek extra) és a vasárnap 9-12 (Top50 ismétlése) kivételével rendes műsorvezetés megy egész hétvégén.
Valószínű van benne felvétel is (pl az éjszaka Kovács Ákos, a 12-14 helyi sáv, world is mine radio show), a többi szerintem élő.
 #187198  Szerző: zenefalo

Nekem az inkább a kicsit fájó, mint anno a Music Fm-en is, hogy a hétvégi műsorok, néhány kivétellel, totál konzervek, alig van bent valaki, friss információk még a hírekben is alig voltak (jó itt nincs hírek, de a music-on volt). Persze, kell a hétvégi pihenő az ottaniaknak is, de meg lehetne oldani valahogy, hogy élő műsorvezetés legyen, legalább napközben.
 #187197  Szerző: Adam

DickJonson írta: 2020.05.21. 17:24 A TOP50-es listat hulyesegnek tartom egy TOP40-es radioban, amikor 0-24 ezeket rotaljak. Helyette valoban uj dalokat bemutato musor kene, amire mondjuk mobil appon keresztul, vagy a weboldalon szavazhat a hallgato. Ami bejott a nepnek es sokan szavaztak meg, azt szepen lassan beforgathatjak rotacioba (nem heavybe nyilvan), onnan meg latni fogjak, hogy szelesebb korben hogyan teljesit a dal es van e ertelme bent hagyni, vagy kiemelten rotalni. Ezzel felig megkonnyitve a zenei tesztelest. No meg kivansagmusorban is el lehet rejteni egy-ket ilyen szamot es siman felkonferalhatnak ugy, hogy "valaki kerte" mondjuk.
Szerintem nem ez a baj a Top50 műsorral. Ilyen már anno a Radio DJ-n is volt, és ugyanígy 3 órába besuritve, hogy 25-30 zene lett teljesen leadva, a többi csak megmutatva.

Ha egy átlag hallgató szempontjából nézzük, mindegy hogy ezek a zenék önmagukban mennek le, vagy sorba rendezve valamilyen téma köré.

Inkább az a baj hogy vasárnap lemegy ennek totál ismétlése Györke Attis megszólalásaival együtt. Ezt így nem kellene erőltetni.
  • 1
  • 400
  • 401
  • 402
  • 403
  • 404
  • 1031