Erre ne pazarolj drotot es idot sem, mert egy zajvevoantennad lesz csak. Probaltam hasonlot, meg az eros adok is gyengek lettek, jo sok zajjal. Az ehhez kepest kicsike negyedhullamu "tripleg" antenna mar letrara felakasztva is (tehat jo 2,5 meterrel alacsonyabban!) tonkreverte vetelben a 12 meter hosszu -tehat elvileg 4x-es- hullamhosszusagu egyenes vezeteket)
Ha mindenaron nagy meretu huzalantennat akarsz az FM savra, akkor a koaxbol kiiindulva (az arnyekolas csak szunjon meg es kesz) a hullamhossz egesszamu sokszorosanak megfelelo hosszusagu huzalt aggas fel a gerendakra. Nyomvonaltorest ne nagyon tegyel bele, mert nagyon csunyan elhangolhatja az antennat (attol fuggoen, hogy aram- vagy feszultsegmaximumra esik a tores) Aztan ezt a drotot illeszd rezonanciara (roviditeni kell) majd szinten meresek utan johet a balun. Elvileg nagy lesz (tobb szaz ohm) a talpponti ellenallas.
Probalkozni szabad, sot, probald is meg (mert hat miert ne...! ) de ezzel egyutt is konkret, helyszini meresek nelkul, tobbszoros hullamhosszu (amugy jofele) antennak epitesenek tenyleg nincsen ertelme, mert ha nincsen rezonancian az a huzal, akkor pokoli erzekeny zajvevove valik. (Ez a gond a tobbsavos antennakkal is: az eppen inaktiv elemek rontjak a jel/zaj viszonyt)
A koax-szal kapcsolatban felreertettel: az RG6-nak a gyengebb az arnyekolasi csillapitasa, az RG59-hez kepest. Ha jol emlekezem erre, akkor az RG6 arnyekolasi csillapitasa 80dB korul van, mig az RG59-e 95dB felett, ami nagyon nagy kulonbseg. Zajjal terhelt kornyezetben ez nem mindegy.
No.. mennyi drotot huzol ki vegul? Csinald meg, mar csak kivancsisagbol (vagy dacbol

) is es varjuk az eredmenyeket!
donder írta:nem komolyan gondoltam, csak felvetődött bennem hogy mi lenne ha.. de ha komolyan gondoltam volna akkor számolgattam volna, sőt még segítségedet is kértem volna.. 
az eredeti ötlet az volt hogy minden lécre kifeszítek egy közönséges egyszer szigetelt, nagyjából 2-3 mm átmérőjű rézdrótot, így:

ezt mind a két térféln megcsinálom, a legvégüknél üsszeforrasztom a két kábelt, utána szigetelés rá, majd a másik végén pedig baloon trafó (persze kimérve) és utána rá a coaxra...
Mellesleg aláírom az RG6 elég jó árnyékolású COAX, de az ára is magasabb...