RADIOSITE Fórum

• Antennák

#83890  Szerző: donder

[quote="rmihaly76"][/quote]

Nem msot csinálom meg, maximum tavsszal.. eleve mot nincs is rá keret, a padlás már le van zárva, meg amúgy is csa egy ötlet volt.. :D ;)
 #83855  Szerző: Chucky

rmihaly76 írta:Jo lesz az... :)
Amikor felkerulnek a 7 elemes yagik a vegleges helyukre, akkor azert kozositve lesznek, ugye? Ez lenne a praktikus eljaras...
Erre -marmint a kozositesre- nekem (is) kelleni fog massziv, idotallo tehat lehetoleg gyari megoldas. (A ket yagi koax-anak a siman osszefogasa "favago" eljaras es komoly jelveszteseggel jar, mert illesztetlenseget okoz.) Ezen a teren hogy allsz, vagy mit tervezel?
Nagyon szukszavu voltal, de nem uszod meg ennyivel! :)
- forgatas hogyan/mivel? (ezt kezzel csinalni, telen a minusz 20 Cfokban; onos esoben; 40 Cfokos kanikulaban nagy elmeny... :S )
- pozicio visszajelzes hogyan/mivel?
- a fuggoleges yagi oldaltarton lesz (mert azon kell, legyen!) A vizszintes yagi hol lesz, a teljes forgatott szerkezet egyensulyahoz? Az mechanikai egyensulyt a forgatomechanika kimelese okan celszeru "eltalalni"...
Átjöttem ide a tropos topikból, mert inkáb ide illik a téma.
Szóval:
Utánanéztem a közösítésnek, de 10 ezer forint fölött van megfelelő eszköz, mellyel veszteségmentesen lehetne a két antennát összefűzni. Úgyhogy egyelőre marad az F csatis hol az egyik, hol a másik megoldás. Túl gyakran úgysem fogom váltogatni.

Forgatást kézzel tervezem. Igazából nem tervezek én profi rendszert. A legkisebb költségvetésből a leghatékonyabb megoldást szeretném kihozni. Anno a parabolát is kézzel forgattam hóban-fagyban, szóval kibírom.:)
De miért írtad, hogy a függőleges yagi oldaltartón legyen? Úgy tudom nem szabad, hogy elhangolja az árbóc. Vagy igen?
Van nálam egy 12 elemes yagi terve. Gondolkodom a megépítésén. Elvileg az a non+ultra fm sávra. De ez még a jövő zenéje.:)
 #83603  Szerző: asimov

Erre ne pazarolj drotot es idot sem, mert egy zajvevoantennad lesz csak. Probaltam hasonlot, meg az eros adok is gyengek lettek, jo sok zajjal. Az ehhez kepest kicsike negyedhullamu "tripleg" antenna mar letrara felakasztva is (tehat jo 2,5 meterrel alacsonyabban!) tonkreverte vetelben a 12 meter hosszu -tehat elvileg 4x-es- hullamhosszusagu egyenes vezeteket)
Ha mindenaron nagy meretu huzalantennat akarsz az FM savra, akkor a koaxbol kiiindulva (az arnyekolas csak szunjon meg es kesz) a hullamhossz egesszamu sokszorosanak megfelelo hosszusagu huzalt aggas fel a gerendakra. Nyomvonaltorest ne nagyon tegyel bele, mert nagyon csunyan elhangolhatja az antennat (attol fuggoen, hogy aram- vagy feszultsegmaximumra esik a tores) Aztan ezt a drotot illeszd rezonanciara (roviditeni kell) majd szinten meresek utan johet a balun. Elvileg nagy lesz (tobb szaz ohm) a talpponti ellenallas.
Probalkozni szabad, sot, probald is meg (mert hat miert ne...! ) de ezzel egyutt is konkret, helyszini meresek nelkul, tobbszoros hullamhosszu (amugy jofele) antennak epitesenek tenyleg nincsen ertelme, mert ha nincsen rezonancian az a huzal, akkor pokoli erzekeny zajvevove valik. (Ez a gond a tobbsavos antennakkal is: az eppen inaktiv elemek rontjak a jel/zaj viszonyt)
A koax-szal kapcsolatban felreertettel: az RG6-nak a gyengebb az arnyekolasi csillapitasa, az RG59-hez kepest. Ha jol emlekezem erre, akkor az RG6 arnyekolasi csillapitasa 80dB korul van, mig az RG59-e 95dB felett, ami nagyon nagy kulonbseg. Zajjal terhelt kornyezetben ez nem mindegy.
No.. mennyi drotot huzol ki vegul? Csinald meg, mar csak kivancsisagbol (vagy dacbol :) ) is es varjuk az eredmenyeket!
donder írta:nem komolyan gondoltam, csak felvetődött bennem hogy mi lenne ha.. de ha komolyan gondoltam volna akkor számolgattam volna, sőt még segítségedet is kértem volna.. :D
az eredeti ötlet az volt hogy minden lécre kifeszítek egy közönséges egyszer szigetelt, nagyjából 2-3 mm átmérőjű rézdrótot, így:

Kép

ezt mind a két térféln megcsinálom, a legvégüknél üsszeforrasztom a két kábelt, utána szigetelés rá, majd a másik végén pedig baloon trafó (persze kimérve) és utána rá a coaxra...
Mellesleg aláírom az RG6 elég jó árnyékolású COAX, de az ára is magasabb...
 #83584  Szerző: donder

:P :D
 #83583  Szerző: LuciFerko

Azthittem ez valami bináris kódrészlet :D
 #83582  Szerző: donder

nem komolyan gondoltam, csak felvetődött bennem hogy mi lenne ha.. de ha komolyan gondoltam volna akkor számolgattam volna, sőt még segítségedet is kértem volna.. :D
az eredeti ötlet az volt hogy minden lécre kifeszítek egy közönséges egyszer szigetelt, nagyjából 2-3 mm átmérőjű rézdrótot, így:

Kép

ezt mind a két térféln megcsinálom, a legvégüknél üsszeforrasztom a két kábelt, utána szigetelés rá, majd a másik végén pedig baloon trafó (persze kimérve) és utána rá a coaxra...
Mellesleg aláírom az RG6 elég jó árnyékolású COAX, de az ára is magasabb...
 #83565  Szerző: asimov

Amatorkent illene tudnod azt, hogy a legjobb eloerosito/zajszuro a savra meretezett es illesztett antenna! :D
Az FM savra aztan igazan nem nehez rezonans meretu es a koax-hoz impedanciaban illeszkedo antennat osszehozni, akar magabol koax-bol is. Egy nagyobb autoantenna is teljesen jo lehet, csak nemi "ellensulyt" is produkalj hozza. (az autokaroszeriat valamilyen szinten potolni kell az autoantennak optimalis mukodesehez!) vagy csinalj tripleg-et, mint en! :D

A padlashosszusagu drotoknak RH-n es attol lefele (KH es HH) van letjogosultsaguk, mert ezeken savokon a legkissebb rezonans antennahossz (hullamhossz/4) mar nemigen kivitelezheto foldi halandok szamara. Najo... a 20 meteres (14 MHz) savnal meg igen :) A jo minosegu koax valoban letkerdes. 'zvartoshu' roman Fm dx-er eskuszik az RG 59-re, es teny hogy ennek sokkal jobb hatasfoku az arnyekolasa, mint az RG6-nak.
Varjuk a fejlemenyeket! :)
donder írta:Fiúk, egy kérdés:
Ha kifeszítek a padláson, minden cserepet tartó lécre, egy összekötött rézdrótót, az produkálhat valami jó vételt? :mellow:
 #83528  Szerző: donder

Szd96 írta:Inkább vegyél a Dipoltól egy 3 vagy 5 elemes yagit, vagy mindkettőt, mint én :D Ott van Debrecenben a székhelye, de ezt gondolom te is vágod :)
7 elemesem van, és igen, tudom.. a Mester utcán ügyeskednek.. :)
 #83505  Szerző: Szd96

Inkább vegyél a Dipoltól egy 3 vagy 5 elemes yagit, vagy mindkettőt, mint én :D Ott van Debrecenben a székhelye, de ezt gondolom te is vágod :)
 #83502  Szerző: szemilan

Te behálóznád az egész padlásodat? :S
Szerintem semmi értelme. Max zavar gyűjtésnek jó. Többet rontana a vételen, mint, hogy segítene.
Persze mihez képest... a kis drót darabkához képest jobb lenne a vétel, ugyanakkor sokkal zavarérzékenyebb lenne.
Én ezt annakidején úgy oldottam meg, hogy egy koaxot felvezettem a padlásra, majd a koax belső erére rátettem egy botantennát (asztali rádióról szereltem le)

Az, hogy távoli vételnél volt-e stereo nem, csak az antenna pozíciójától függött, hanem a koax kábelétől is.
donder írta:Fiúk, egy kérdés:

Ha kifeszítek a padláson, minden cserepet tartó lécre, egy összekötött rézdrótót, az produkálhat valami jó vételt? :mellow:
  • 1
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 68