RADIOSITE Fórum

• Antennák

#83259  Szerző: csokie

Sziasztok!
Ezt az antennát szeretném megvenni: http://www.antennak.hu/index.php?kat=10&id=106
Kérdésem a következő lenne, ki tud Érden vagy környékén egy boltot ahol hasonlót vagy ugyanilyen INGLAR-t tudnék venni? Köszi a válaszokat előre is.
 #81363  Szerző: Chucky

Köszi! Akkor RG6 lesz.
 #81319  Szerző: asimov

"zvartoshu" baratunk (aki ketsegkivul eredmenyes fmdx-er!) az RG59-et ajanlja.
Az RG 59 arnyekolohatasa (ha ugytetszik, zavarvedettsege) valoban jobb, mint az RG-6-e, viszont mas tekintetben az RG 6 felulmulja az RG 59-et. Peldaul, az RG 6 csillapitasa 100 MHz-en kissebb, mint az RG 59-e. (Allitolag az RG 6-ot az RG 59 kivaltasara fejlesztettek ki, CATV viszonylatban)
Amennyiben zavarokkal kevesse terhelt helyen vagy, akkor jo lehet az RG 6, de ha zavarokkal boven megterhelt kornyezetben laksz (nagyforgalmu ut, varos, lakotelep, kozeli uzem, stb.) akkor -a kabelhosszt figyelembeveve- megfontolando az RG-59 alkalmazasa.
Akarmelyik mellet is dontesz, mindenkepen UV allo kivitelt szerezz be (a /U utotag nem ezt jelenti!), mert a nem UV allo kabel burkolatat a Nap uv-sugarzasa pikk-pakk szetroncsolja, ami utan a kabel (akar a hajnalonkent megjeleno paratol!) beazik, es a kabelnek -es egyuttal vetelednek- annyi is.
Amikor majd eljutsz oda.. a kulteri kabelcsatlakozasokat nemi sziloplast-tal tomitsed, igy tuti lesz a vizzaras.
Chucky írta:Hétvégén kirakom szabadtérre az 5 elemes yagim tesztelésre. Kb 20-25m kábelre lesz szükség. Milyet javasoltok? Ekkora távolságon melyiken a legkisebb a veszteség? Sima RG6 jó?
 #81286  Szerző: Chucky

Hétvégén kirakom szabadtérre az 5 elemes yagim tesztelésre. Kb 20-25m kábelre lesz szükség. Milyet javasoltok? Ekkora távolságon melyiken a legkisebb a veszteség? Sima RG6 jó?
 #80718  Szerző: asimov

Az elsodleges kerdes az, hogy hol lesz az antenna es mire kell.
Peldaul padlasterbe (szerenyebb igenyek eseten) magabol a koaxbol is lehet, egy eles kessel, kb tiz perc alatt egy eleg turheto antennat krealni.
Azt azonban tudni kell, hogy a padlasterben elhelyezett antennahoz kepest, ugyanaz az antenna a teton kivulre (teto fole) felszerelve nagysagrenddel hatekonyabb, vagyis jobb minosegu vetelt, illetve tobb foghato adot hoz.
A "fejerositos" antenna necces, mert ha van egy kozeli/erosebb ado, akkor az antennaerosito tulvezerlodhet es nyekk a vetelnek. (Ez a problema, a meg mukodo es nagy teljesitmenyu analog tv-adok miatt, dvb-t vetelnel is elojon)
Esetleg, egy sima, de meretesebb (meter koruli hosszusagu) autoantenna is megfelelhet.

A tavolsagi vetel mas teszta...
Ha nem akarsz/tudsz forgatni es erzel magadban nemi affinitast, akkor epits "tripleg" antennat (lasd avatarom) Az anyagigenye nem veszes es az antenna jellegebol adodoan, nem kell millimeterezni sem. (nekem bontott tv antennakbol volt az alucso.) Fuggolegesen ertve, lapos sugarzasi szogu antenna (kb 30 fok), tehat erzekenyebb a tavoli adok jeleire.

A valodi tavolsagi vetelhez persze iranyitott antenna kell, mar csak a zavaro adok elnyomasa miatt is.
5 elemes yagi, gyariban szuk 6E HUF. Itt a forgatas a necces tema, mert ezt nagyon nehez hazilag, masszivra es tartosra kivitelezni. A legolcsobb gyari forgato kb. 20E HUF es kell meg tartocso, valami massziv tartobak a forgatomechnikanak, stb
Ha netan egy konkret adot akarnal hallgatni, akkor a yagi-t -az ado fele allitva- fixen felszereled valami csore, azt jonapot. :-)

Mindezektol fuggetlenul: az antenna felszerelesi magassaga, illetve a kornyezo tereptargyak fole emelese legyen az elsodleges szempont. Inkabb legyen egyszerubb az antennad, ha azt az antennat par meterrel magasabbra van lehetoseged felszerelni!

Szerintem.
akhaz írta:ÜDV.kisméretű rádió antennát vásárolnék lehet házi vagy használt
 #80711  Szerző: donder

Go: Kötetlen -> Hirdetések
Amúgy meg: www.ostelsat.hu
Vaterán is van fennt egy-kettő.. :)
:) ;)
 #79561  Szerző: asimov

Udv!

Koszi, megtalaltam en is idokozben. Te irtal oda commentet? :)

Nekem is ketto darab, de "csak" 5 elemes yagi lenne rajta, kb. ket meter tartocsovel (ebbol olyan 0,5... 0,7 meter a teton beul, a tobbi kivul. A forgato is belul lesz, mivel a mellekelt leiras is ezt ajanlja es amugyis ez a jobb a forgatonak es nekem is. A forgatott csotengely tetohejalason atvezetese (sima esovedo lemezzel) nem gond, mert a eso kivultartasa egy tartocsore tett es tomitett alu "esernyovel" hosszutavon megoldhato. A forgato oldaliranyu tehermentesitese erdekeben, legalabb ketto (atvezeto) tengelyrogzites is lesz kialakitva.
A ket antenna es a ket meternyi cso egyutt, sulyban boven alatta lenne a forgatora megadott max. sulyterhelesnek, de a szel forditohatasa mar mas kerdes... A fuggoleges yagi itt a gond, mert azt fem tartocso miatt ki kell tolni oldalra (elvileg fel hullamhossznyira, azaz masfel meterre..), es igy az egesz antennaszerkezet mechanikai szimmetriaja igencsak megbomlik es oriasi forditoero keletkezik, amikor a szerkezetbe belekap a szel. Lattam olyan megoldast erre, hogy szamitott meretu egy lemezt, affele "vitorlat" szereltek a csore, ellentetesen a fuggoleges yagi-val, igy komenzalva a forditoerot.
Nalad hogy vannak felszerelve az antennak? Esetleg foto.. :D

miska
Zsolt írta:A Conrad-nál lehet kapni antennaforgató yagihoz: http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Pr ... pid=284971
De persze ezt is csak úgy kell kezelni, hogy egy normális forgató 50 ezernél kezdődik.
Én 2 db 7 elemes CCIR yagival kereszttartóval már kettőt elfogyasztottam, de ez lehet, hogy az én hibám is, mert kb. 5 méteres árboc (tető felett) tetején használtam, így nagyon megfogta a szél.
Egy yagit 100%-osan elbír, esetleg ha csak padlástérben kell, vagy kicsit szélvédettebb helyen, akkor többet is.
 #79549  Szerző: Zsolt

A Conrad-nál lehet kapni antennaforgató yagihoz: http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Pr ... pid=284971
De persze ezt is csak úgy kell kezelni, hogy egy normális forgató 50 ezernél kezdődik.
Én 2 db 7 elemes CCIR yagival kereszttartóval már kettőt elfogyasztottam, de ez lehet, hogy az én hibám is, mert kb. 5 méteres árboc (tető felett) tetején használtam, így nagyon megfogta a szél.
Egy yagit 100%-osan elbír, esetleg ha csak padlástérben kell, vagy kicsit szélvédettebb helyen, akkor többet is.
  • 1
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 68