RADIOSITE Fórum

• FM-DX

#37241  Szerző: Promenád

djlacee írta:
Promenád írta:Tescoban beszerezhető erösitős Hama szobaantennám van.
Legjobb
Mihez képest? :D Néhány szomszédos tv adását is tudom vele nézni. :)
 #37238  Szerző: Nightman01

Erről a Finn dologról tudsz linkelni olvasnivalót? Érdekel.. :)
 #37237  Szerző: Nightman01

Nem. Sima mikrohullámú net,a szolg. neve: Hipercom. Remélem jól írtam.. A dolog pikantériája,hogy mivel a cég nem akart fizetni x,y,tornyok bérleti díjáért,megállapodtak egy itteni rádióamatőr ipsével,aki hogy teletűzdelték a remek kis antennáját az övéikkel,így már nagyon nem tud DX-elni a zavarok miatt,de cserébe kapott ingyen netet. A kedves szolgáltató nem gyengén járt jól..
 #37235  Szerző: LuciFerko

az analóg FM nem lesz mostanában lekapcsolva. Sőt szerintem előbb utóbb a DAB is becsődöl mint a finneknél.
 #37234  Szerző: Nightman01

Sajnos én is ettől félek. Egyébként már van térkép az AH DAB+ os lefedettségi tervéről,amit 2013.11.-hóig teljesítenek elméletben.. nemám gerincadók,mint pl Szentes,Kékes,áh! Kiskunfélegyháza,Karcag,Szolnok,Gyöngyös.. Érdekes lesz,az biztos. Azt már most tippelem,hogy ha az analóg fm-et kikapcsolják,tuti megnő a kalózrádiók száma.. :D Persze lehet hogy tévedek.. :)
 #37233  Szerző: LuciFerko

nem a wifire gondoltál? ha jól tudom az 100mW-ig nem engedélyköteles.
 #37230  Szerző: joe

Nightman01 írta: Nagyon divatba jött a mikrohullámú internet,és az adó közelében, (úgy 500 méteres kőrben) tudod mit okoz? Minden második tized (nálam a párosakra) Mhz-re nem kis zajt tesz,+ az fm 104-en csúcsosodik ki a helyzet,ahol digitális cincogás hallható.. Lassan egy emlék lesz a DX .. Vagy majd visszatérünk rá digitalizációkor? kiváncsian várom.. :)
Ha ez a "mikros net" szolgáltatás, akkor bejelentés NHH-nak -> a szolgáltató vagy kicseréli a rossz eszközt, vagy bevonják az engedélyét...
"digitális DX" - :lol: - örülni fogsz, ha a most sztereóban vehető adás egyáltalán vehető lesz...Joe
 #37229  Szerző: Nightman01

joe írta:
Pasa írta:Hát én meg irigylem a békéscsabaiakat! Igazi DX-paradicsom lehet ott, alacsony zajszint mellett. :yes:
Én itthon kb. 10 éve leszoktam az FMDX-ről emiatt...
Nem akkora az a "paradicsom", mint gondolnád. A fő probléma a város "zaja". Házilag épített számítógép hálózatok, kompakt csövek, stb akkora zavart termelnek, szinte képtelenség a távoli adó jelét venni. Ha valaki DX-elni akar, akkor ki kell menni vidékre, ott jobbak az esélyek. Joe
Ez a város zaja dolog,megvan vidéken is,de még hogy. Itt is vannak házilag barkácsolt árnyékolatlan kábelekkel összetaknyolt számítógépek,és ha már itt tartunk.. Nagyon divatba jött a mikrohullámú internet,és az adó közelében, (úgy 500 méteres kőrben) tudod mit okoz? Minden második tized (nálam a párosakra) Mhz-re nem kis zajt tesz,+ az fm 104-en csúcsosodik ki a helyzet,ahol digitális cincogás hallható.. Lassan egy emlék lesz a DX .. Vagy majd visszatérünk rá digitalizációkor? kiváncsian várom.. :)
 #37213  Szerző: joe

Nightman01 írta:Nekem az a tapasztalatom,hogy mindenütt gond van a DX-eléssel,(már ha jelerősítőt is használni akarsz pl..) ahol ,,minimum,, helyi rádió ad.. Sőt,már helyi se kell,nézzétek meg a Kossuth átjátszóit pl.. Azért még akad pár remek hely DX-elni. Én legutóbb pl Szolnokon a Jubileum téri 24-es 23.emeletén jártam ,,egy szál,, telóval,headsettel.. Tán hihetetlen,de nem nagyon volt üres freki 87.5-108-Mhz-ig.. :)
Én is használok erősítőt, s csak akkor van problémám a DX-el, ha az antennát ráfordítom a tőlem kb. 250-300m-re lévő helyi adó tornyára, ha már van 45° irány eltérés semmi gond. Mértem műszerrel, nem a jelerősítő okozza a keresztmodulációt, hanem a tunerem, ha a bemenetére megérkezik a helyi adó felerősített jele...kb. 110dBuV. Joe
 #37212  Szerző: LuciFerko

nameg a helyiek is fröcsögnek.
  • 1
  • 470
  • 471
  • 472
  • 473
  • 474
  • 541