Nekem egy Alcad-AM407 és egy ALCAD-AM417 üzemel fent a tetőn és meg vagyok velük teljesen elégedve. Lent el vannak osztva több felé, plusz kb 40m kábel kell, ezért muszáj erősítőt használnom. Mivel ezek több sávos erősítők (BI/FM-VHF3-UHF) sávszűrőként is funkcionálnak. Csak a BI/FM részük van használva, a többi sáv le van tekerve, így kb 112 mhz felett vág rendesen. Sima FM erősítő begerjedt a 200 méterre üzemelő 450 MHz-en MVM-LTE adótól, ami kb 1000W ERP-vel pirít egy tetőről, valamint kb 80 méterre van egy Telenor 800 MHz LTE átjátszó is.
altermanus írta:...érvek/ellenérvek az erősítőről...én is használtam erősítőt a Sony tunerhez...300m-re egy 100W-os adótól...végül nem értettem miért gyengül a vétel készsége a tunernek...hiába az erősítő...és megjavítottam a rádió tunert - kicseréltem a Sony tuner bemenetén lévő MOS-FET-et és elvégeztem a szerviz utasítás szerinti műszeres beállítást...és gyenge jelnél is lett jó vételem külső erősítő nélkül is.Nightman írta:Talán mintha írtam volna hogy most is erősítővel megy minden..olvastam mit írtál, ezért írtam próbáld ki...
Persze nem biztos..
Lehet, valamikor a tuner kapott egy kis túlfeszültséget az antenna felől (statikus feltöltődés), így bemeneti fokozat tönkre ment - nem úgy, hogy "szétfröccsent", de 20-25dB erősítés helyett minimális csillapítással átengedte az RF jelet...érzéketlen lett. Ebben az állapotban a 20dB külső erősítő nem okozott túlvezérlést, javítást követően viszont már igen.
Én házi készítésű erősítőket használok, nekem bevált az öreg BF960-966 sorozat, anno a Hobbi Elektronika ill. Rádiótechnika újságban volt cikk is ezekről. Továbbá BFG65 ill. BFG540-et is használok, VHF I. sávú antennán egy ilyen fokozat üzemel kb. 40-250 MHz-es tartományban 22-25dB erősítéssel.
Joe