RADIOSITE Fórum

• Közösségi közlekedés

#118662  Szerző: donder

Attis írta:Bocs, hogy beleugatok.
Szerintem az igazság a két álláspont között lehet valahol.
Valóban rengetegen utaznak kedvezménnyel. Ezzel már foglalkozott több tv és rádió műsora is. Nagyon-nagy többségben vannak azok, akik valamilyen támogatást kapnak. (Hogy ezek mennyire jogosak, nem tudom. Nagy részük biztos nem az.)
Én eleve eltörölném a 65 év felettiek ingyenes utazását. Nem is értettem soha, hogy miért evidens, hogy az idősek ingyen utaznak. (Lehetne tenni egy olyan megkötést, hogy amennyiben érvényes orvosi beutalóval rendelkeznek, akkor ingyen használhassák a tömegközlekedést. De azért a piacra, gyerekhez, baráthoz utazáshoz ez azért már ne járjon!) Viszont érdekes, hogy ha ezt felvetem ismerősi körben, rögtön gonosz vagyok. Az érem másik oldala, hogy nem volt ekkora visszhangja, amikor a diákok kedvezményeit nyirbálták meg. Vegyünk egy példát. A gyerek 80-100 km-re tanul otthonától. Jó esetben hazajut egy hónapban 2 vagy alkalommal. Ezért felesleges mondjuk távolsági bérletet váltani. Viszont akkor megveheti az 50%-os jegyet. Ami egy oda-vissza útnál: 2500 Ft környéke. Természetesen más tészta, hogy a diák mondjuk nyáron bulizni megy a Balatonra.
Nem értem, miért jár kedvezmény a köztisztviselőknek? Ők nem keresnek, ingyen dolgoznak?
Szóval lehetne itt másban is keresni a hibákat.
Igaz ez már politika kategória de ezt direkt nem lépi meg egyik politikai párt sem. Ugyanis Magyarországon az egyik legnagyobb "erő" a népben a nyugdíjasok, és nem éri meg kikezdeni velük... (csak gondolj bele...)
Na de ez már off..
 #118659  Szerző: mihalylovics

donder írta:megint csak általánosítás... Honnan tudod hogy minden ember aki MÁKkártyás az rossz és csak veri azt a bizonyost?? Áruld már el kérlek...
Ez olyan, mint amit az előbb mondott valaki, hogy rokikártyával egy csomó Mercédesz meg Audi parkol, akiknek annyi közük vannak a rokkantakhoz, mint bolhának az autópályához. Tehát a válasz egyszerű: RENGETEG a visszaélés, ami bizony arra vezet, hogy elvész az ember bizalma és hiteltelenné válik az egész.
 #118656  Szerző: tomee87

Ez pontosan így van ahogyan leírod. Arról nem beszélve, hogy régebben volt olyan lehetőség, hogy vonattal ingyen lehetett utazni diákcsoportoknak oda-vissza múzeumokba, országházba stb. Ezt elvették, megcsonkították tőlük.
Mostmár csak ISKOLAIDŐBEN lehet menni, szünetben, hétvégén, ünnepnap nem. Vicc! Bezzeg mikor bevezették a 65 éven felülieknek is a kiegészítőjegyet buszra, vonatra, rögtön kisírták maguknak az 1500Ft-os kedvezményes havi bérletet, mert milyen dolog, hogy ők nem utaznak ingyen.... Hát igen, ők a szavazóbázis, míg a diákok, gyerekek pedig nem.
 #118653  Szerző: Attis

Bocs, hogy beleugatok.
Szerintem az igazság a két álláspont között lehet valahol.
Valóban rengetegen utaznak kedvezménnyel. Ezzel már foglalkozott több tv és rádió műsora is. Nagyon-nagy többségben vannak azok, akik valamilyen támogatást kapnak. (Hogy ezek mennyire jogosak, nem tudom. Nagy részük biztos nem az.)
Én eleve eltörölném a 65 év felettiek ingyenes utazását. Nem is értettem soha, hogy miért evidens, hogy az idősek ingyen utaznak. (Lehetne tenni egy olyan megkötést, hogy amennyiben érvényes orvosi beutalóval rendelkeznek, akkor ingyen használhassák a tömegközlekedést. De azért a piacra, gyerekhez, baráthoz utazáshoz ez azért már ne járjon!) Viszont érdekes, hogy ha ezt felvetem ismerősi körben, rögtön gonosz vagyok. Az érem másik oldala, hogy nem volt ekkora visszhangja, amikor a diákok kedvezményeit nyirbálták meg. Vegyünk egy példát. A gyerek 80-100 km-re tanul otthonától. Jó esetben hazajut egy hónapban 2 vagy alkalommal. Ezért felesleges mondjuk távolsági bérletet váltani. Viszont akkor megveheti az 50%-os jegyet. Ami egy oda-vissza útnál: 2500 Ft környéke. Természetesen más tészta, hogy a diák mondjuk nyáron bulizni megy a Balatonra.
Nem értem, miért jár kedvezmény a köztisztviselőknek? Ők nem keresnek, ingyen dolgoznak?
Szóval lehetne itt másban is keresni a hibákat.
 #118649  Szerző: donder

megint csak általánosítás... Honnan tudod hogy minden ember aki MÁKkártyás az rossz és csak veri azt a bizonyost?? Áruld már el kérlek...
 #118642  Szerző: tomee87

mlaszlo írta:
jeek írta: Szerintem Te sem véletlenül nem irtál bérlet árat. Biztos vagyok benne, hogy nem 10500Ft-os bérleted van. Én egy diák bérletre tippelek, de a felháborodásod átolvasva megkockáztatom, hogy inkább az a "bérlet" egy ún. MÁK kártya, amivel BKV-n egy Ft-ot se kell fizetni az utazásért...
Még egy gondolat ehhez, ingyen utazás? Ilyen nincs, tulajdonképpen az ország minden lakója fizet érte, akkor is ha életében nem használja. A közösségi közlekedési társaságok nem kevés pénzt kapnak az önkormányzatoktól és az államtól is. Ezek a pénzek miből vannak? Az emberek által fizetett ÁFÁ-ból, járulékokból, ingatlan adókból, jövedéki adókból, stb. Tehát azt hogy ingyen utazik valaki, nem igaz.
Jah, csak valaki még az adón, ÁFÁ-n stb. felül még ráfizet havi 10000-ket az utazására, míg mások lehet az előbbieket sem fizetik meg, mégis ingyen utaznak.
De igazad van, ez így tökéletes és a lehető legigazságosabb rendszer, változtatni nagy vétek lenne rajta.
Aki minimálbérből él és dolgozik becsületesen, néha orrvérzésig az fizessen tízezreket az utazásért teljes áron. Aki meg otthon veri a f*szát és megél vígan az adómentes segélyekből az meg ne fizessen pluszban semmit az utazásért és korlátlanul mehessen jobbra-balra. Igazságos ország. Ez ellen kéne már végre az EU-nak fellépni, mert ilyen máshol nincs, csak itt (még keletebbre sincs).
 #118640  Szerző: mlaszlo

jeek írta: Szerintem Te sem véletlenül nem irtál bérlet árat. Biztos vagyok benne, hogy nem 10500Ft-os bérleted van. Én egy diák bérletre tippelek, de a felháborodásod átolvasva megkockáztatom, hogy inkább az a "bérlet" egy ún. MÁK kártya, amivel BKV-n egy Ft-ot se kell fizetni az utazásért...
Még egy gondolat ehhez, ingyen utazás? Ilyen nincs, tulajdonképpen az ország minden lakója fizet érte, akkor is ha életében nem használja. A közösségi közlekedési társaságok nem kevés pénzt kapnak az önkormányzatoktól és az államtól is. Ezek a pénzek miből vannak? Az emberek által fizetett ÁFÁ-ból, járulékokból, ingatlan adókból, jövedéki adókból, stb. Tehát azt hogy ingyen utazik valaki, nem igaz.
 #118630  Szerző: tomee87

donder írta:
Na de nagyon elmentünk a témától... Vissza oda hogy a BKV csöppet "elavult"...
Sajnos nem mentünk el. A szocpol. kedvezmények is része a közösségi közlekedésnek. Sajnos az amit a cégek kapnak a kedvezményekért minimálisan fedezi csak. Nem véletlen szüntették be a reg.jegyet. Kicsit tátott szájjal néztek ott "fent" mikor meglátták mennyien utaznak ingyen szocpol. alapon...
 #118629  Szerző: donder

jeek írta:
mlaszlo írta: Ezeket mind-mind figyelembe kell venni.
De nem a közösségi közlekedés ingyenessé tételével.
Mivel a közösségi közlekedés nem jóléti intézmény. Járjon ingyen gyógykezelésre meg orvoshoz korlátlanul (pl. beutalóval, igazolással), rendben van.
De bulizni, vagy épp kirándulni, vagy épp randalírozni (mert ilyen is sok van sajnos) vagy épp nyaralni NE! Az ilyeneket hívják úgy, hogy megélhetési "betegek", az irreálisan magas kedvezményeket kihasználják, az utazásban is. Az ilyeneket nem fogom és nem is tudom sajnálni. Mondom ezeket úgy, hogy sajnos a családomban is van MÁK kártyás, tehát érintett vagyok részben, de ő soha nem utazik közösségi közlekedéssel, mer nem is nagyon tud szegény.
Egyébként ezekkel a kártyákkal már annyi de annyi a visszaélés van, hogy év elejétől, már egy sima ellenőr vagy kalauz is, teljesen hivatalosan bevonhatja és elveheti a MÁK kártyát az utasától.

ha jogtalanul használja akkor vegye is, de ha betegségből kifolyólag kapja akkor legyen neki.
mellesleg a társaságok kapnak pénzt az utazások viszonylagos fedezése érdekében.

Na de nagyon elmentünk a témától... Vissza oda hogy a BKV csöppet "elavult"...
 #118628  Szerző: djlacee

Ez olyan, mint a szomszéd utcában a hófehér MERCEDES terepjáró rokkantkártyával?
  • 1
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 219