RADIOSITE Fórum

• Kossuth Rádió

#88530  Szerző: mimi

Gondolom, vevőoldalon is vannak feltételek...
 #88529  Szerző: Csongii

FLaci81 írta: Megfelelő magasságból és antennával elvileg már 10w-tal be lehetne szórni a fővárost.
Ez nagyon is igaz, jó múltkórjában beszélgettem egy kaposvári ismerősömmel, aki ezekben nagyon otthon van. tesztelési célból szokott "kalózkodni" (azért rakom "" jelbe, mert nem ad rajta igazán semmit, csak ismerősöktől kér visszajelzést, hogy hallottak e X hangot azt kész. ). Ő mondta, hogy pl a kábel az adótól az antennáig nagyon sokat számít. Meg van a megfelelő méretbeli arány, amire szükség van és mindjárt akár egy 10W-os adóval is akár 20-30 km-t is meg lehet szórni. Én meg csak pislogtam, mint hal a szatyorban. :shock:
 #88528  Szerző: FLaci81

rmihaly76 írta:Jo jatek ezen elmelkedni, de a gyakorlatban nem sok ertelme volna egy kozponti, es brutal nagy teljesitmennyel uzemelo adonak FM-en (sem), mert az energiaigeny es az elerheto lefedettseg egyaltalan nincsenek aranyban. Raadasul, ha csak egy icipici terjedes is lenne, jo esellyel egesz Europa a mi adonkat hallgatna, az azonos frekin uzemelo sajat orszagbeli adoja (adoi!) helyett.. Ez nyilvan nem tetszene nekik.. :)
URH-n/FM-en az elerheto lefedettseget a telepitesi magassag es a geografiai viszonyok sokkal inkabb befolyasoljak, mint a kimeni teljesitmeny. Erre jo pelda a Klubradio es a budapesti R1 esete (nalam):
- Klubradio (95.3 MHz): 1kW kimeno (bar -szerintem- tavaly ev kozepen visszavettek) es V pol. antenna: a jobb autoradiokban (autoban!) is siman bejon a varosom Budapest fele eso reszein. Szobaantennaval nalam felejtos, de tetoantennaval eleg jo a vetel, ritkan zajos. Neha RDS/PS is lejon.
- budapesti R1 (103.9 MHz): 5kW kimeno (tehat otszor nagyobb a kimeno, mint a Klubradio-e!) es szinten V pol antenna. Ez csak tetoantennaval veheto, nagyon gyengen es csak terjedeskor.

A ketto kozott a lenyegi kulonbseg az adoantenna helye: A Klubradio a Szechenyi-hegyrol ad (innen az osszes tobbi -igaz, nagysagrenddel nagyobb kimenovel uzemelo- ado is perfektul jon), mig a budapesti R1-et a Gellert-hegyrol sugarozzak, ami ado ebbe az iranyba nagyon nem sugaroz. Ennek a lefedettsegi korzete gyakorlatlag csak Budapest tersege, tehat az 5 kW-javal nagyon "koltseghatekonyan" uzemel a gellert-hegyi adotelephely...
Megfelelő magasságból és antennával elvileg már 10w-tal be lehetne szórni a fővárost.
 #88525  Szerző: LuciFerko

Csak rákos lenne mindneki arra. :smoke:
 #88524  Szerző: mimi

DRoland írta:Kíváncsi lennék a 2MW-ra Kékesről, arról tudnál csinálni ilyen vételkörzet-térképet?
Kép
Ez se akkora csoda :)
 #88518  Szerző: asimov

Jo jatek ezen elmelkedni, de a gyakorlatban nem sok ertelme volna egy kozponti, es brutal nagy teljesitmennyel uzemelo adonak FM-en (sem), mert az energiaigeny es az elerheto lefedettseg egyaltalan nincsenek aranyban. Raadasul, ha csak egy icipici terjedes is lenne, jo esellyel egesz Europa a mi adonkat hallgatna, az azonos frekin uzemelo sajat orszagbeli adoja (adoi!) helyett.. Ez nyilvan nem tetszene nekik.. :)
URH-n/FM-en az elerheto lefedettseget a telepitesi magassag es a geografiai viszonyok sokkal inkabb befolyasoljak, mint a kimeni teljesitmeny. Erre jo pelda a Klubradio es a budapesti R1 esete (nalam):
- Klubradio (95.3 MHz): 1kW kimeno (bar -szerintem- tavaly ev kozepen visszavettek) es V pol. antenna: a jobb autoradiokban (autoban!) is siman bejon a varosom Budapest fele eso reszein. Szobaantennaval nalam felejtos, de tetoantennaval eleg jo a vetel, ritkan zajos. Neha RDS/PS is lejon.
- budapesti R1 (103.9 MHz): 5kW kimeno (tehat otszor nagyobb a kimeno, mint a Klubradio-e!) es szinten V pol antenna. Ez csak tetoantennaval veheto, nagyon gyengen es csak terjedeskor.

A ketto kozott a lenyegi kulonbseg az adoantenna helye: A Klubradio a Szechenyi-hegyrol ad (innen az osszes tobbi -igaz, nagysagrenddel nagyobb kimenovel uzemelo- ado is perfektul jon), mig a budapesti R1-et a Gellert-hegyrol sugarozzak, ami ado ebbe az iranyba nagyon nem sugaroz. Ennek a lefedettsegi korzete gyakorlatlag csak Budapest tersege, tehat az 5 kW-javal nagyon "koltseghatekonyan" uzemel a gellert-hegyi adotelephely...
 #88513  Szerző: DRoland

Kíváncsi lennék a 2MW-ra Kékesről, arról tudnál csinálni ilyen vételkörzet-térképet?
Az adó helye a mostani solti adóé, magasság 304 méter
mert ugye URH-nál azért a magasság nagyon számít.
 #88499  Szerző: mimi

pébégáz írta:2 MW-tal elvileg már FM-en is le lehetne fedni az országot, csak nem biztos, hogy ez technikailag megvalósítható. Ha ez így lenne, nem lenne az a vevő, ami Solton és környékén a Kossuthon kívül mást is fogna.
Hát, megnéztem ezen az oldalon: http://lrcov.crc.ca/main/, eszerint elég harmatos lenne az előny, ha meg is lehetne egyáltalán valósítani...

Csináltam egy képet, összevetve több teljesítmény-értéket. Az adó helye a mostani solti adóé, magasság 304 méter, frekvencia 90 MHz.

Kép

Valószínű, hogy nem pontos, de talán látható, hogy nincs sok értelme az ész nélküli teljesítménynövelésnek sem.
 #88454  Szerző: Ati7

mimi!
De de, megvan az 2 megawatt! Azért tűnhet kevesebbnek, mert van egy az adóba beépített teljesítmény szabályzó, ami a hang emelkedése, ill. süllyedésével arányosan emeli, csökkenti a KW-ot, ez a vezérlőben tökéletesen látható, 500/500-nál sosem megy lentebb, de felmehet a teljesítmény így is pár máodpercre-a megfelelő hangszínnél- 1200/1200 ra (így 2400, mert 2 adófél van). De az átlagteljesítmény a mérvadó, 15 perces periódusban ami kb. 1,9997 MW volt mikor ránéztem a monitorra.
 #88453  Szerző: pébégáz

2 MW-tal elvileg már FM-en is le lehetne fedni az országot, csak nem biztos, hogy ez technikailag megvalósítható. Ha ez így lenne, nem lenne az a vevő, ami Solton és környékén a Kossuthon kívül mást is fogna.
  • 1
  • 89
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • 167